5 sunde morgenmåltider til at starte dagen på

En måde at sikre, at du spiser en sund morgenmad og ikke ender med at spise mad, der er fyldt med tomme kalorier, er at forberede ingredienserne på forhånd
5 sunde morgenmåltider til at starte dagen på
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 25 august, 2022

At spise en sund morgenmad er en vane, der kan hjælpe dig med at holde dig mentalt og fysisk skarp. Selv om vi undertiden ikke giver det meget eftertanke, er det første måltid det vigtigste. Derfor har vi kommet med et bud på 5 sunde morgenmåltider til at starte dagen på.

De næringsstoffer du indtager om morgenen hjælper “genoplader” din krop med energi for at hjælpe dig med at komme igennem din dag.

De er også med til at give dit stofskifte et boost,  hvilket er afgørende for at opretholde en stabil og sund vægt.

Men ikke alle foretager gode madvalg, når det er tid til at lave mad, måske de beslutter at erstatte deres morgenmad med kaffe og donuts på grund af tidsbegrænsninger.

Derfor præsenterer vi fem interessante ideer til mere varierede og sunde morgenmad.

Sunde morgenmåltider til at starte dagen på

God fornøjelse!

1. Let morgenmad

Let morgenmad

Hvis du ønsker at indtage mindre kalorier, skal du ikke springe morgenmaden over. I stedet for at tilbringe din morgen sulten, skal du vælge denne mulighed, der kun har 200 kalorier.

Ingredienser

 • En kop te efter eget valg.
 • En vegetabilsk sandwich med fuldkornsbrød, salat, tomat og frisk ost.

Se også denne artikel efter “5 sunde morgenmåltider til at starte dagen på”:

5 fødevarer du bør undgå, hvis du vil tabe dig

2. Stressbekæmpende morgenmad

Lang arbejdsdag foran dig? Føler du stress overtager dig? Så vælg denne lækre, energi rige morgenmad (225 kalorier) pga. dets stressbekæmpende egenskaber.

Dens ingredienser omfatter næringsstoffer, der understøtter hormon balancen. Hvilket hjælper med at holde dine følelser i skak.

Ingredienser

 • En kop grøn te
 • 1 pære, hakket
 • En skål med fuldkornsprodukter med havremælk

3. Morgenmad til godt mentalt fokus

Maelk der bliver haeldt op i havre

Hvis dit daglige liv involverer en masse koncentration og mental fokus, skal du sørge for at prøve denne morgenmad, der er fuld af vigtige næringsstoffer.

Denne morgenmad har flere kalorier end de foregående muligheder (ca. 470), men det er en fantastisk måde at komme igennem morgenens træthed og derved bekæmpe mentale blokader.

Ingredienser

 • 1 glas skummetmælk
 • En skål havregryn med tørret frugt
 • 1 æble eller banan

4. Hjertesunde morgenmåltider

Er dine kolesterolniveauer høje? Har du problemer med dit blodtryk? Hvis du har hjerteproblemer, lav denne morgenmad så du kan passe på dit hjerte.

Det er højt i kostfiber og antioxidanter, der hjælper med at balancere lipider i dine arterier og styrke din hjertemuskel.

Ingredienser

5. Morgenmad til atleter

Baguette

Hvis du er en atlet eller udøver stor fysisk aktivitet, bør du forberede en morgenmad med enkle sukkerarter for at give din egen energi et boost.

En god del med protein og antioxidanter vil hjælpe dig med at forbedre din fysiske ydeevne.

Ingredienser

Hvorfor du ikke bør springe morgenmaden over

Mange mennesker springer morgenmaden over, fordi de tror at de kan tabe  sig på den måde. Ved at droppe nogle kalorier, virker det som en god måde at tabe et par kilo.

Det er imidlertidig ikke tilfældet – at droppe morgenmaden, spiller faktisk en rolle i overvægt. En mangel på energi forårsager stofskiftet til at bremse og fører til en akkumulering af kropsfedt.

Ud over dette, inden for få timer, vil følelser af angst for at spise øges, hvilket resulterer i at spise flere kalorier, end du burde indtage.

Andre problemer ved at droppe morgenmaden:

 • Vanskeligheder med koncentrationen og at huske ting.
 • Træthed eller døsighed.
 • Angst, stress eller følelsmæssig ubalance.
 • Fald i muskelmasse.
 • Svækkelse af immunsystemet.
 • Fordøjelsesproblemer.
 • Ernæringsmæssige mangler.

Læs også denne artikel efter “5 sunde morgenmåltider til at starte dagen på”:

Tab dig med din morgenmad

Hvad skal man lave, hvis man ikke har tid til at lave sunde morgenmåltider til at starte dagen på

Kvinde der spiser sandwhich

Du behøver ikke investere meget tid til at nyde en komplet, afbalanceret og sund morgenmad. Faktisk er alt hvad du behøver, nogle enkle, fejlsikre tricks:

 • Vågn op 15-20 minutter tidligere end normalt. På den måde har du tid til at lave morgenmad.
 • Planlæg din morgenmad for ugen. Hvis du skriver ned, hvad du vil spise, kan du få alle ingredienserne klar på forhånd.
 • Lav en smoothie. Disse drikkevarer er hurtige at lave, og du kan blande forskellige ingredienser til at blande en let og fuldkommen morgenmad.

Klar til at give disse lækre morgenmåltider et forsøg? Sørg for at prøve disse 5 sunde morgenmåltider til at starte dagen på, som i øvrigt også er hurtige muligheder!

Det kan interessere dig ...
5 sunde smoothies til din daglige morgenmad
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 sunde smoothies til din daglige morgenmad

Spise morgenmad er vigtigt, det hjælper os med at få optimale fysiske og mentale energiniveauer. Her får du 5 sunde smoothies til din daglige morge... • Cheng HM., Koutsidis G., Lodge JK., Ashor A., et al., Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: a systematic review and meta analysis. Atherosclerosis, 2017. 257: 100-108.
 • Rothenberg DO., Zhou C., Zhang L., A review on the weight loss effects of oxidized tea polyphenols. Molecules, 2018.
 • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty aacids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.