5 symptomer på analkræft, som du skal kende til

Selvom du måske vil blive flov over at se en specialist, så er det at få en medicinsk diagnose på de første tegn ved anal cancer grundlæggende. Dette er især vigtigt, hvis du oplever rektal problemer.
5 symptomer på analkræft, som du skal kende til

Sidste ændring: 10 oktober, 2018

Du hører næsten aldrig om analkræft. Det er en tavs sygdom og den har ikke de samme høje hændelsessatser som lunge eller brystkræft, og det er noget, som du bør være opmærksom på.

Ifølge The Spanish Association Against Cancer, så udgør anal cancer 1,9% af alle tumorer i fordøjelseskanalen.

Selvom dette ikke er et meget stort antal, skal du være opmærksom på, at satserne for denne sygdom er steget i de senere år på grund af risikofaktorer som:

Det påvirker flere mænd end kvinder, men er mere almindelig hos kvinder over 50 år.

Det største problem med analkræft er, at det ofte skrider frem uden tydelige symptomer.

Hvad mere er, så tilskriver folk, der ofte har hæmorider fejlagtigt blødningen og opsvulmningen til hæmorider og derfor søger de aldrig den lægehjælp, som situationen kræver.

Da information er vores mest kraftfulde værktøj, så lad os tage et kig på nogle af de vigtigste karakteristika ved denne sygdom.

Analkræft, den tavse sygdom

Vi har ofte ikke været meget opmærksomme på vores kropslige processer. Vi går på toilettet uden at tænke på at kontrollere afføringen for uregelmæssigheder eller spor af blod.

Anus er ikke kun, hvor kroppen udstøder afføring; Vi skal huske på, at det er en del af vores tarm, specielt tyktarmen.

Dens ringformede muskler er sammensat af flere celler, der af forskellige grunde kan undergå genetiske forandringer, der producerer unormale celler eller cancerceller.

Der er visse risikofaktorer, vi kan kontrollere, men som bekendt med kræft, er det ikke altid afhængige af en sund levevis.

Der er andre faktorer, vi kan overse og uanset årsagen, så får dette sygdommen til at udvikle sig. Det er derfor, det er så vigtigt at være opmærksom på symptomerne.

1. Blødning

Dette er det vigtigste symptom, du har brug for at vide. Lejlighedsvis blødning kan være forårsaget af andre faktorer, så det at få en korrekt diagnose er vigtigt.

  • Nogle gange er blødningen forårsaget af hæmorider, en simpel infektion eller anden sygdom, som en specialist vil være i stand til korrekt at diagnosticere.
  • Det er vigtigt at konsultere din læge om dette problem, så snart det viser sig.

2. Følelse af mæthed

De fleste patienter, der har udviklet analkræft oplever en følelse af oppustethed i rektal område. Det er fra en masse voksende indeni, der forårsager ubehag og kløe.

  • Sommetider hindrer disse masser tarmpassagen på en sådan måde, at en person selv kan miste kontrollen over deres anale muskler.
  • Først er det knapt mærkbart. De fleste mennesker venter i op til 6 måneder, når symptomerne er mere indlysende, før de opsøger deres læge.

3. Fremtoningen af “vorter”

Analkræft sidder i enden af tyktarmen og viser sig bl.a. som vorter i det anale område

Analkræft er ofte forbundet med fremkomsten af vorter i den anale region. De kan udvikle sig i tarmen af sig selv eller eksternt, hvilket forårsager ubehag.

Mange patienter forveksler dem med almindelig bylder, men det er vigtigt at holde styr på dem.

Du må ikke være flov over at tale med din læge. Det vil give dig fred i sindet.

4. Ændringer i afføring

Vi har alle oplevet små udsving i vores tarm passage fra tid til anden. Alle oplever lejlighedsvis forstoppelse eller diarré. Dette er normalt.

  • Ting at være bekymret over omfatter tab af kontrol over de anale muskler og inkontinens.
  • Som tumorerne fremskrider, kan patienten opleve væskesekreter i det anale område.

5. Kløe

Symptomer i den nedre halvdel af kroppen omfatter træthed i lænden, tryk på maven og kløe i det anale område.

  • Kløen er ofte tilskrevet hæmorider, så mange mennesker tyr til de klassiske cremer og behandlinger for at lindre ubehaget ved et sundhedsproblem, der ofte ikke deles med andre.
  • Vi er nødt til endnu en gang at understrege vigtigheden af at konsultere din læge ved det første tegn på nogen af disse symptomer.

En tidlig diagnose øger chancerne for behandlings succes og din overlevelse.

I få tilfælde, er analkræft ikke diagnosticeret indtil fremskredne stadier, når tumoren har nået lymfeknuder. Ved disse tilfælde er behandling ofte langt mere aggressiv.

Medicinsk viden bliver bedre hver dag, og nye teknologier, behandlinger og lægemidler udvikles konstant.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.