5 ting man bør huske om smerter i nakken

Smerte i nakken er måske forårsaget af en dårlig kropsholdning samt for meget stress. Derfor er det klogt at forbedre sin kropsholdning og håndtere stress for at undgå dette.
5 ting man bør huske om smerter i nakken

Sidste ændring: 13 december, 2018

Vi har alle døjet med (eller vil komme til at døje med) smerter i nakken på et eller andet tidspunkt i vores liv. Det kræver blot, at man har siddet i en dårlig stilling, båret for meget vægt eller bare, at man har bevæget sig på en forkert måde, for at smerter i nakken opstår. I dette indlæg vil vi snakke om 5 ting man bør huske om smerter i nakken!

I nogle tilfælde kan dette ubehag dog blive kronisk. Ting såsom slidgigt og degenerativ discusprolaps kan gør smerten mere vedvarende og derfor også invalidere personen.

Vi anbefaler, at du altid lader dig selv være i de trygge hænder på passende professionelle. Nogle gange kan en god fysioterapeut udføre sande mirakler.

Næsten 90% af smerter i nakken forsvinder dog af sig selv. Faktisk kan en god nats søvn eller ordentlig hvile nogle gange virke meget bedre end smertestillende.

Her er 5 ting man bør huske om smerter i nakken, som vil hjælpe dig.

1. Smerter i nakken og svimmelhed

Svimmelhed kan have mange forskellige årsager. Svaghed, mangel på balance og disorientering ved patienter i alderen mellem 60 og 70 er dog næsten altid på grund af en typisk årsag: Smerter i nakken.

Person der er svimmel

Svimmelhed er ofte forårsaget af neurologiske sygdomme forbundet med mekaniske sygdomme i nakken. Dets opståelse er forbundet med alderen. Denne type svimmelhed kaldes “cervikogen svimmelhed.”

Nogle gange forbinder mange personer denne type svimmelhed med svaghed, en dårlig dag eller træthed. Årsagen til dette er dog et problem med rygsøjlen. For eksempel kan en hurtig vending eller forkert bevægelse forårsage svimmelhed, eller at man besvminer.

Derudover vil man måske også opleve synsforstyrrelser, kvalme og opkast. Selvom dette ikke er et seriøst helbredsproblem, så forårsager det en del bekymring og ængstelse. Derfor er det nødvendigt, at man kontakter en læge, før man oplever yderligere problemer.

Vi anbefaler at du læser denne artikel efter 5 ting man bør huske om smerter i nakken:

 9 fødevarer mod udmattethed og hovedpine

2. Muskelkramper og stress

Du har helt sikkert prøvet at få hovedpine og ondt i nakken efter en lang dag på arbejde.

Dette er typiske symptomer på problemer med muskelkramper. Det er næsten altid forårsaget af den følgende fatale kombination: Stress og dårlig kropsholdning.

 • Dette problem varer som regel mellem et par dage og en uge som det længste. Man kan dog nærmest intet lave i den periode.
 • Man må heller ikke glemme en vigtig ting: Stress alene kan udløse smerter i nakken.

Det forøger stivheden i musklerne i nakken, forhindrer fleksibilitet og får nerverne i dette område til at være spændte, indtil det til sidst spreder sig til hovedet. Udover det bliver problemet endnu værre, hvis man har en dårlig kropsholdning i flere timer.

3. Slidgigt i nakken: Et typisk problem

Slidgigt i nakken påvirker en mindre del af den unge befolkning; det påvirker dog næsten 90% af personerne over 65 år.

 • Slidgigt i nakken er en meget almindelig degenerativ sygdom. Leddene i dette område bliver slidt, og det er almindeligt at mærke en stivhed, svimmelhed og smerter i nakken.
 • Derudover er dette problem ledsaget af en snurrende fornemmelse og tab af styrke i den ene arm eller hånd.
 • Den eneste positive ting vedrørende denne uhelbredelige sygdom er, at den udvikler sig meget langsomt. Derudover er der behandlinger, som kan give en god livskvalitet.

Efter du har læst 5 ting man bør huske om smerter i nakken, bør du også læse:

Sådan kan du lindre hælsmerter med 6 naturlige midler

To kvinder der motionerer

4. Diskusprolaps: Invaliderende og smertefuldt

Selvom diskusprolaps er mindre almindeligt end brok, så kan udviklingen være lige så problematisk.

 • Når man døjer med diskusprolaps, betyder det, at ens rygsøjle har mistet dens fleksibilitet og elasticitet. Desuden er ledbåndene, der omringer båndskiverne, blevet flossede og ødelagte. Det forårsager smerter i nakken, smerter i ryggen og problemer med at bevæge sig.
 • Udover smerten og stivheden i nakken kan man måske også bemærke et tab af følsomhed i den øverste del af kroppen, og man vil måske opleve svimmelhed.
 • Ifølge eksperter er de effektive behandlinger af diskusprolaps medicin, hvile og genoptræning. Den eneste løsning er dog en operation i mere alvorlige tilfælde.

5. Få nok søvn for at undgå smerter i nakken

En dyb og rolig søvn på mellem 8 og 10 timer lindrer vigtigst af alt de almindelige muskelkramper, der er forbundet med stress.

Derudover bør man have i baghovedet, at kronisk søvnløshed øger risikoen for flere sygdomme forbundet med musklerne. 

Så man bør prøve at passe på sin søvnrytme ved at anvende passende puder og en fast madras, som tilpasser sig til ens krop.

Seng

Når det er sagt, er det også nødvendigt, at man sover i en behagelig stilling, hvis man har ondt i nakken. Her er nogle simple råd.

 • Sov ikke på maven.
 • Undgå at anvende puder, som fordrejer din nakke.
 • Specialister anbefaler, at man anvender et sammenrullet håndklæde og placerer det lige under ens skuldre. Man vil finde ud af, hvor lettet man føler sig, når man vågner næste morgen.

Som konklusion kan man sige, at selvom smerter i nakken er en meget almindeligt tilstand blandt befolkningen, så kan det altid blive behandlet.

Noget så simpelt som at passe på sin kropsholdning, sin søvnrytme og altid at søge råd fra en passende specialist hvis nødvendigt kan hjælpe en til at få en bedre livskvalitet.

Kender du nogen der har smerter i nakken, fortæl dem om 5 ting man bør huske om smerter i nakken.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Wrisley, D. M., Sparto, P. J., Whitney, S. L., & Furman, J. M. (2000). Cervicogenic Dizziness: A Review of Diagnosis and Treatment. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy30(12), 755–766. https://doi.org/10.2519/jospt.2000.30.12.755
 • Blanpied, P. R., Gross, A. R., Elliott, J. M., Devaney, L. L., Clewley, D., Walton, D. M., … Robertson, E. K. (2017). Neck Pain: Revision 2017. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy47(7), A1–A83. https://doi.org/10.2519/jospt.2017.0302
 • Hoy, D. G., Protani, M., De, R., & Buchbinder, R. (2010). The epidemiology of neck pain. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. Bailliere Tindall Ltd. https://doi.org/10.1016/j.berh.2011.01.019
 • Kim, S. H., Lee, D. H., Yoon, K. B., An, J. R., & Yoon, D. M. (2015). Factors Associated with Increased Risk for Clinical Insomnia in Patients with Chronic Neck Pain. Pain Physician18(6), 593–598. https://doi.org/10.1097/MD.0000000000004698

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.