6 overraskende fødevarer med dårligt kolesterol

Dårligt kolesterol (LDL) kan forårsage plakdannelse i blodårene, som kan føre til alvorlige hjerte-kar-problemer. Derfor er du nødt til at holde øje med dit indtag for at undgå problemer med dit helbred.
6 overraskende fødevarer med dårligt kolesterol
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Ophobning af plak i blodårene er en sygdom kaldet hyperkolesterolæmi. Sygdommen er meget udbredt blandt danskerne, og skyldes forhøjet kolesterolindhold i blodet. Her er nogle fødevarer med dårligt kolesterol.

Kolesterol er nødvendigt i bestemte mængder, og det udskilles helt naturligt i leveren. Derudover indtager du også fedtstoffet gennem fødevarer.

Når det er dannet, er det en vigtig del af dannelsen af galdesyrer, din hjerte-kar-fuktion og en hel del andre processeri kroppen, der er vigtige for at sikre dig et godt helbred.

Men problemet er, at det i for store mængder kan skabe ubalancer i kroppen, og efter plak er dannet i dine blodårer, øges dine chancer for at blive ramt af hjerte-kar-sygdomme markant.

Derfor er det vigtigt for dig at vide, hvad dårligt kolesterol er og hvilke fødevarer, der har en tendens til at øge dit LDL-kolesteroltal.

Hvad er dårligt kolesterol?

Lavdensitets lipoproteiner (LDL), bedre kendt som “dårligt kolesterol”, er et fedstof, der har en tendens til at ophobe sig i dine blodårer, som med tiden vil forårsage plakdannelse.

Dette er også en af de primære risikofaktorer for dit hjerte-kar-system, og på grund af fedtstoffets udvikling i din krop bliver det ofte nævnt blandt de “stille dræbere”.

En person får konstateret hyperkolesterolæmi, når man ved en måling registrerer et LDL-kolesteroltal på over 130 mg/dl.

Det er også risikabelt, hvis dine niveauer af “godt kolesterol” (HDL) er lavere end 35 mg/dl eller mænd og 40 mg/dl for kvinder.

Symptomer på forhøjet kolesteroltal

Forhoejet kolesterolindhold i blodet

De kliniske symptomer på forhøjet kolesterol kan være forskellige fra person til person. Men i problemets startsfase vil man generelt ikke kunne mærke symptomerne.

Men med tiden kan du udvikle følgende symptomer:

 • Fordøjelsesbesvær
 • Træthed
 • Forstoppelse
 • Rystelser ved bevægelse
 • Dårlig ånde
 • Betændelse fødder og hænder
 • Svimmelhed
 • Hovedpine
 • Sløret syn
 • Brystsmerter

Anbefalet læsning efter “6 overraskende fødevarer med dårligt kolesterol”:

Sænk for højt kolesteroltal med seks slags urtete

Fødevarer med dårligt kolesterol (LDL)

Mange faktorer spiller ind ved ophobning af dårligt kolesterol (LDL) i dine blodårer. Men i de fleste tilfælde har det noget at gøre med at spise for mange fødevarer med dårligt kolesterol.

Derfor er det også vigtigt, at du fjerner disse fødevarer fra din almindelige kost, og erstatter dem med sunde alternativer for at forebygge og behandle en potentiel hjerte-kar-sygdom som følge af forhøjet kolesteroltal.

1. Mejeriprodukter med højt fedtindhold

Mejeriprodukter

Mejeriprodukter med højt fedtindhold indeholder store mængder mættede fedtstoffer, og derfor anbefales det, at personer med forhøjet kolesteroltal ikke bør drikke eller spise mejeriprodukter med højt fedtindhold.

Når det så er sagt, behøver du ikke helt at give afkald på dine mejeriprodukter. Du skal blot erstatte dem med mere fedtfattige alternativer, da det reducerer dit indtag af fedt markant.

Nogle eksempler på mejeriprodukter med højt fedtindhold:

 • Sødmælk
 • Fløde
 • Kondenseret mælk
 • Smør

2. Ost

En osts ernæringsmæssige sammensætningen, herunder kolesterolniveauer, varierer fra ost til ost. Nogle oste har begrænsede værdier, mens andre har højere, som dermed udgør en højere risiko for dig.

Det er primært “hårde” og spredbare oste, der har et højt indhold af mættet fedt og dårligt kolesterol (LDL).

3. Rødt kød

Roedt koed

Rødt kød er en helt normal del af manges dalige kost. Men det er også en af de fødevarer med den højeste koncentration af kolesterol og mættede fedtstoffer.

Derfor anbefales det, at du ikke spiser for meget rødt kød, og at du vælger magre udskæringer for at undgå så meget fedt som muligt.

4. Dyreindvolde

Dyreindvolde som hjerte, lever, tunge og lignende er rige på vitaminerne A, B og D samt mineraler som kalium og jern.

Men selvom det selvfølgelig lyder godt, er det meget vigtigt, at du kun spiser det lejlighedsvist. Dette skyldes, at dyreindvolde indeholder alt for meget kolesterol og mættede fedtstoffer.

Læs også denne artikel efter “6 overraskende fødevarer med dårligt kolesterol”:

Prøv disse 5 naturmidler mod forhøjet kolesteroltal

5. Mayonnaise

Mayonnaise - foedevarer med daarligt kolesterol

Mayonnaise og lignende har et højt indhold af mættet fedt, kolesterol og kalorier.

Det er selvfølgelig nemt at komme til at glemme. Men hvis du spiser det på daglig basis, kan det forårsage fedtophoning i dine blodårer.

6. Helfabrika bagværk

Helfabrika bagværk har et højt indhold af sukker, mættet fedt og transfedtsyrer.

En kombination af alt dette er bare med til at forværre effekterne af dårligt kolesterol (LDL) i dit blod, og skaber gode forudsætninger for dannelse af hård plak.

Er disse fødevarer med dårligt kolesterol noget, som du normalt spiser? Selvom du ikke har problemer med forhøjet kolesteroltal, er det alligevel meget vigtigt at reducere dit indtag af disse produkter, da det kan være en forebyggende foranstaltning for at undgå sygdommen.

I stedet er det vigtigt at øge dit indtag af omega 3-fedtsyrer, antioxidanter og kostfibre, da det vil hjælpe dig med at nedbryde kolesterol.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kattoor AJ., Kanuri SH., Mehta JL., Role of ox LDL and LOX 1 in atherogenesis. Curr Med Chem, 2019. 26: 1693-1700.
 • Yu Z., Ley SH., Sun Q., Hu FB., et al., Cross sectional association between sugar sweetened beverage intake and cardiometgabolic biomarkers in US women. Br J Nutr, 2018. 119: 570-580.
 • Takeuchi H., Sugano M., Industrial trans fatty acid and serum colesterol: the allowable dietary level. J Lipids, 2017.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.