6 sunde vaner på tom mave

At lave sunde ting på tom mave er en vigtig måde at starte dagen på og få en sundere livsstil. Læs om sunde vaner på tom mave i denne artikel.
6 sunde vaner på tom mave

Skrevet af Solimar Cedeño

Sidste ændring: 09 august, 2022

At dyrke sunde vaner på tom mave er en vigtig måde at starte dagen på og få en sundere livsstil. Mens din daglige rutine kan være hektisk og stressende, vil det forbedre din livskvalitet at tilføje nogle sunde vaner.

Hvis du er bekymret for ikke at have nok tid i løbet af dagen til at træne eller slappe af, så er det bedst at gøre det som det første om morgenen. Når du vågner om morgenen har din krop fået nok hvile til at begynde din rutine på ny. Du kan gøre det til en fremragende dag, men ved du hvordan?

Dit stofskifte på tom mave skaber nogle gunstige betingelser for kroppen som du kan drage fordel af. At udføre aktiviteter, der øger dit energiniveau, og gøre dem til daglige vaner, vil skabe ændringer i din krop som du vil bemærke med det samme. I denne artikel får du 6 tips til sunde vaner på tom mave.

Sunde vaner på tom mave

1 – Drik vand

En af de bedste sunde vaner på tom mave er at drikke vand. Det giver mange fordele for din krop at drikke et eller to glas vand når du vågner. Vand på tom mave aktiverer dine nyrer, som er ansvarlige for at fjerne toksiner fra din krop. Aktivitet i tarmene forbedrer også fordøjesen og lindrer forstoppelse.

Hydrering er endda godt for din hjerne, da det tilfører iltet blod til cellerne og forbedrer hjernens funktion. Det betyder, at du bliver mere vågen og opmærksom.

Drik et eller to glas vand når du vågner om morgenen

2 – Spis frugt

Nogle mennesker tror, at det er dårligt for kroppen at spise frugt først på dagen, men det er faktisk lige modsat. Det er en sund vane at spise frugt på tom mave, fordi det kun kræver lidt energi at fordøje og det hjælper med at rense din krop.

Ligeledes består frugt af en masse vand. Du ved allerede, at det er sundt at drikke vand på tom mave, ikke sandt? Det at spise frugt kan altså være en anden god kilde til hydrering om morgenen.

Hvis du oplever mavekatar og undgår citrusfrugter som appelsiner eller citroner på tom mave, så prøv at spise dadler, pærer eller æbler, som alle har et højt fiberindhold.

3 – Lyt til afslappende musik

Hvis du vil forberede dit sind på den kommende dag og blive fyldt med positiv energi, så vil det hjælpe at lytte til klassisk musik eller meditere. Musik har afslappende egenskaber og er fantastisk til at berolige sindet. Det hjælper også til at regulere din puls og kontrollere din vejrtrækning. Klassisk musik anbefales som terapi til særligt sensitive mennesker.

4 – Dyrk yoga

Den energi du har når du vågner, er god at udnytte til at dyrke yoga. Da du endnu ikke har spist, er din krop lettere, renere og mere fokuseret på aktiviteten. Det er bedst at holde sig til simple yogastillinger, der ikke kræver stor fysisk aktivitet. Hvis du ikke bryder dig om yoga, kan du i stedet vælge at meditere, som en måde at opnå ro i sindet på.

5 – Stræk ud

Efter at din krop har ligget stille i otte timer, skal du bevæge dig langsomt. En god måde at være mere aktiv på, er ved at strække ud i et par minutter.

Dette vil hjælpe dine muskler til at løsnes og smøre leddene, og dermed forebygge muskelsmerter i løbet af dagen.  Husk at udføre blide og kontrollerede bevægelser for at forhindre skader: det kræver også opmærksomhed at strække ud.

Start dagen med at strække ud

6 – Dyrk motion

Motion er endnu en sund aktivitet du kan lave til en god vane at udføre på tom mave. En gåtur eller let jogging når du vågner er godt for din krop. Det hjælper til med at varme dig op, giver energi og forbrænder fedt. Du kan gøre dette dagligt eller hver anden dag uden at blive for træt.

Når du vågner om morgen er dit blodsukker og insulinindhold lavt, derfor forbrænder din krop fedt for at få energi.  Dette hjælper dig til bedre at bruge fedt som brændstof.

  • Ideelt set bør du lave cardio eller aerobicøvelser lige efter du vågner.
  • Det er vigtigt ikke at overanstrenge dig og du bør begrænse dig til højst 45 minutter.
  • Hvis du udfører mere intens eller længere træning kan du risikere at forårsage katabolisme og begynde at miste muskelmasse.

Når du er færdig med at gå eller jogge er det tid til at spise, for at genvinde din energi. Protein er et glimrende hjælpemiddel til at komme sig ovenpå fysisk træning. Lad der ikke gå for lang tid fra du har trænet til du spiser morgenmad.

Hvis du ønsker at forbedre din livskvalitet, er du nødt til at ændre dit liv. Det behøver kun tage en time af din tid efter du vågner om morgenen at holde dig sund. At udføre sunde aktiviteter på tom mave er vigtigt for at få en god start på dagen.

Det aller vigtigste er, at du gør de her sunde vaner på tom mave regelmæssigt og altid bibeholder en god indstilling.

Det kan interessere dig ...
6 dårlige vaner der ælder dig hurtigere uden du opdager det
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 dårlige vaner der ælder dig hurtigere uden du opdager det

På et tidspunkt må du acceptere, at aldring er en del af de biologiske processer. Der er dog nogle dårlige vaner der ælder dig hurtigere.  • Albero R, Sanz A, Playán J. Metabolismo en el ayuno. Endocrinol y Nutr. 2004;
  • Iwayama K, Kurihara R, Nabekura Y, Kawabuchi R, Park I, Kobayashi M, et al. Exercise Increases 24-h Fat Oxidation Only When It Is Performed Before Breakfast. EBioMedicine. 2015;
  • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. 2010.
  • Knight, W. E. J., & Rickard, N. S. (2001). Relaxing Music Prevents Stress-Induced Increases in Subjective Anxiety, Systolic Blood Pressure, and Heart Rate in Healthy Males and Females. Journal of Music Therapy. https://doi.org/10.1093/jmt/38.4.254
  • Seo, D. Y., Lee, S., Kim, N., Ko, K. S., Rhee, B. D., Park, B. J., & Han, J. (2013). Morning and evening exercise. Integrative Medicine Research. https://doi.org/10.1016/j.imr.2013.10.003

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.