6 tegn på at du spiser for meget sukker

Symptomerne på for meget sukker er meget lig dem ved stofmisbrug. Det er ret deprimerende, når man tænker på, hvor meget mad indeholder raffineret sukker.
6 tegn på at du spiser for meget sukker

Skrevet af Ángela Aragón

Sidste ændring: 25 august, 2022

Den første ting, en ernæringsekspert eller en professionel træner vil fortælle dig, er at du bør undgå at du spiser for meget sukker. Sukker er gift for din krop.

Sukker kan få dig til at tage på i vægt, men det har også andre negative bivirkninger. For eksempel er dit blod meget følsomt overfor for store mængder sukker.

Nogle gange er du måske ikke helt klar over de negative bivirkninger, som et højt indtag af sukker kan have på kroppen.

Måske er den eneste fare, du forbinder med det, sukkersyge. Mange tror, at de kan spise rimeligt meget sukker uden at tage skade, så længe de ikke har diabetes.

Det er rigtigt, at diabetespatienter ofte er mere følsomme overfor sukker.

Men det er også usundt for alle andre. Det kan forårsage en række bivirkninger, der kan gøre det vanskeligt at udføre dine daglige opgaver.

Du opdager måske aldrig disse omstændigheder, fordi et stort sukkerforbrug er så normalt i vores samfund.

Symptomer på, at du spiser for meget sukker

1. Generel udmattelse

Kvinde der er udmattet

Effekten, det skaber, er sammenligneligt med andre stimulerende stoffer. Først får du en hurtig stigning af energi, men det synker hurtigt ned under det normale niveau.

Efter den indledende stigning oplever du derfor et underskud af energi.

Det generelle modsvar på denne form for træthed er at drikke sodavand eller andre stimulanser, der også har et højt indhold af sukker. Det får dog bare den negative cirkel til at starte forfra.

Derfor foreslår vi at drikke kaffe med sukker-frie sødestoffer eller andre ingredienser til at hjælpe dig med at genoprette dit energiniveau.

2. Ønsket om at spise mere slik

Som vi sagde tidligere, så taler vi om et stof, der har virkninger der meget ligner dem fra et rusmiddel.

Så hvis du finder dig selv i at tænke på at spise slik hele tiden, så kan det være et tegn på, at du spiser for meget sukker. Du har måske etableret en form for afhængighed af det.

Grunden til dette sker, er baseret på vores oprindelse som art. Vi har brug for glukose for at overleve. Jo mere du spiser, jo mere fortæller hjernen dig, at du skal gemme mere.

Det er derfor, sukker bliver tilføjet til de mest usandsynlige produkter såsom snacks og endda kød.

3. Humørsvingninger

Man med humoersvingninger

Som vi sagde, jo mere du spiser, jo mere længes du efter det.

Det betyder, at når du har spist noget sødt, så er du i bedre humør. På bagsiden, når du ikke har det, så bliver du irritabel.

Det sjove er, at dine humørsvingninger nu er knyttet til en bestemt fødevaregruppe.

Alt, hvad der er blevet behandlet indeholder kommercielt glukose, hvilket betyder, at denne form for ændring kan vises, ligegyldigt hvad du spiser.

4. Du tager på i vægt

Når din hjerne har fået mængden af sukker, den har brug for at fungere, stofskifter din krop resterne til fedt.

Fordi bugspytkirtlen ikke er i stand til at udskille nok insulin til at fordøje det, kategoriserer din lever det som fedt.

Gå ikke i panik – du kan stadig spise flere stykker frugt og tabe dig. Den glukose der er til stede i disse fødevarer er ikke så skadelig som den i kager og andre kommercielt forarbejdede produkter.

5. Din hud lider, når du spiser for meget sukker

Fordøjelse af sukker kræver tilstedeværelse af insulin. Dette er et stærkt stof, der kommer ind i din krop med stor volumen, når du spiser for meget sukker.

Mange mennesker er meget følsomme over for det, og deres hud begynder at blive tør og skællet som resultat.

Det er rigtigt, at du kan købe massere af kosmetiske produkter til tør hud, men vi foreslår, at før du anvender disse, så skær ned på indtaget af sukker for at se, om det er årsagen.

6. Dit blodtryk stiger

Kvinde der faar taget blodtrykket hos laegen

Ingen tvivl om, at du har hørt, at salt er dårligt for blodtrykket, men vidste du, at sukker er endnu værre?

En undersøgelse har vist, at fordi det er sværere at stofskifte, så lægger det større vægt på dit hjerte. Dette får dit blodtryk til at stige.

Problemerne som følge af dette fænomen er meget almindelige i dag. Sjældent genkender folk dog disse særlige omstændigheder.

Der er massere af ting, der forårsager højt blodtryk, men det er klart, at ikke at være klar over, hvad du spiser sammen med fornøjelserne ved sukkerrigt mad vil fremprovokere dette.

Det kan interessere dig ...
5 planter til et stabilt blodsukker
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 planter til et stabilt blodsukker

Du skal aldrig selvmedicinere diabetes. De her planter kan hjælpe med et stabilt blodsukker, men kan ikke erstatte medicin.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Avena, N. M., Rada, P., & Hoebel, B. G. (2008). Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neuroscience and Biobehavioral Reviews. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2007.04.019
  • Rippe, J. M., & Angelopoulos, T. J. (2016). Sugars, obesity, and cardiovascular disease: results from recent randomized control trials. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-016-1257-2
  • Johnson, R. K., Appel, L. J., Brands, M., Howard, B. V., Lefevre, M., Lustig, R. H., … Wylie-Rosett, J. (2009). Dietary sugars intake and cardiovascular health a scientific statement from the american heart association. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.109.192627
  • Lustig, R. H., Schmidt, L. A., & Brindis, C. D. (2012). The toxic truth about sugar. Nature. https://doi.org/10.1038/482027a

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.