Kosttilskud til led: Deres betydning og nødvendighed

Brusk er udsat for mest slid. Det nedbrydes og bliver svagere og svagere. Det giver en smerter på grund af gnidning af knogle mod knogle.
Kosttilskud til led: Deres betydning og nødvendighed
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Det er en god idé, at begynde at tage kosttilskud til led, før de begynder at forårsage problemer. På den måde, kan vi forhindre komplikationer, der kan påvirke vores generelle helbred.

Dine led giver dig mulighed for at bevæge dig i forskellige vinkler. De giver også mekanisk støtte til vores knoglestruktur. I menneskekroppen er der 205 knogler, der er forbundet med i det mindste en anden knogle. Denne forbindelse sker gennem leddene, som gør vores fysiologiske bevægelser glatte og flydende.

I forhold til deres placering i kroppen giver de også stabilitet og bevægelse.

Hvordan virker leddene?

For bedre at forstå leddenes funktion opdeles de efter deres bevægelses-niveau.

Reduceret eller ingen bevægelse

Leddene uden bevægelse har størst stabilitet. De giver mulighed for en stærk forbindelse mellem knoglerne, hvilket giver dem lidt eller ingen bevægelse.

F.eks. Forbindelsesleddene i kraniet med et fibrøst væv, der forhindrer bevægelsen af de tilstødende knogler. Dette gør det muligt at beskytte hjernen.

Reduceret bevægelse

Mand der holder haenderne paa sit laar

Forbindende fibrøse væv gør det muligt at forbinde knoglerne. I dette tilfælde med meget reduceret bevægelse.

Denne type vævs hovedfunktion er at understøtte kroppens vægt for at give den støtte og stabilitet.

  • Et eksempel er skinnebenets og lårbenets knogler, som har begrænset plads mellem dem. Dette giver stabilitet for kroppen, når vi står.
  • Leddene i rygsøjlen tillader reducerede bevægelser. Når leddene arbejder sammen, giver det vores krop den nødvendige fleksibilitet til at indtage forskellige positurer med masser af bevægelse.

Anbefalet læsning efter “Kosttilskud til led”:

7 kosttilskud du bør tage hver dag for ideel sundhed

Led med masser af bevægelse

Kvinde paa sofa

Disse typer led binder ikke knoglerne direkte til hinanden. Det er et flydende smøremiddel, der omslutter leddets overflade, der tillader denne form for bevægelighed.

  • Led med et stort udvalg af bevægelser er mindre stabile.
  • De fleste af dem er placeret i de dele skelettet, der udgør kroppens ekstremiteter (arme, ben, hænder og fødder). Dette kaldes også der appendikulære skelet. Deres tilstedeværelse gør muskelvækst omkring knoglerne muligt.

Ledbånd eller ligamenter

Et ligament er en struktur dannet af fibrøse væv, vis opgave det er at forbinde og stabilisere knoglerne i leddene.

Ligament forbinder tilstødende knogler ved en leddeling, så det giver mulighed for ubegrænset bevægelse i retninger, der er anatomiske naturlige. Samtidig begrænser de unaturlige bevægelser, de forhindrer dig dermed i at blive skadet.

Brusk

Led diagram

Brusk tillader bevægelse imellem knoglerne. Det virker som en støddæmper, der forhindrer knoglerne i at komme i direkte kontakt med hinanden.

Brusk omslutter ledkapslen, som bliver styrket af ledbåndene. Brusk og ledbånd arbejder sammen for at sammenføje knoglerne ved leddene.

For at kunne tale om kosttilskud til led, er det vigtigt først og fremmest at forstå den vigtige rolle leddene spiller i menneskekroppen.

Uden dem ville man ikke kunne bevæge sig, og den menneskelige krop ville være fysisk ufleksibel. Brusk og ledbånd er også meget relateret til leddene og det er her, der er brug for kosttilskud til led.

Læs også denne artikel:

2 diæter, som styrker knogler og led

Slitage

Aktiviteter, der har en høj led-påvirkning, forårsager at dette system arbejder konstant og som følge heraf forårsager slider det på vores brusk og ledbånd.

Brusk er udsat for mest slid. Det nedbrydes og bliver svagere og svagere. Det giver en smerter på grund af gnidning af knogle mod knogle.

Det kan i sidste ende føre til, at leddet mister sin fleksibilitet.

Der er ingen grund til at vente indtil smerten begynder med at være bevidst leddenes sundhed og at tage hånd om dem dagligt.

Du kan forhindre nedslidning og forbedre dine led ved at implementere sunde livsvaner. At passe på din vægt og følge en afbalanceret kost er uden tvivl meget hjælpsomme tips.

Men hvis du virkelig ønsker at genoprette ledstruktur, skal du indtage kosttilskud til led.

Tilskud til bevarelse leddenes sundhed

Glukosamin – kosttilskud til led

Krystal

Et af de bedste kosttilskud, der findes til behandling af leddene er glukosamin. Vores krop producerer allerede dette stof naturligt, og det findes omkring leddene, hvor det understøtter brusken.

Når vi bliver ældre, falder vores glukosaminniveauer og dette giver en gradvis nedbrydning af leddene. Derfor er det vigtigt at indtage glukosamin som tilskud.

Chondroitin – kosttilskud til led

Chondroitinsulfat er lavet af en kæde af alternative sukkerarter, der hjælper med opbygning og reparation af brusken.

Chondroitin udvindes sædvanligvis fra dyrs brusk.

MSM – kosttilskud til led

MSM, eller methylsulfonylmetan, er en naturlig svovlkilde med vigtige egenskaber, som styrker leddenes væv og holder det intakt.

God led-sundhed er grundlæggende for vores generelle trivsel. Implementer disse kosttilskud i din kost og få en forbedret livskvalitet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Harrison-Muñoz S, Rojas-Briones V, Irarrázaval S. Is glucosamine effective for osteoarthritis? Medwave. 2017 Mar 15;17(Suppl1):e6867.
  • Bishnoi M, Jain A, Hurkat P, Jain SK. Chondroitin sulphate: a focus on osteoarthritis. Glycoconj J. 2016 Oct;33(5):693-705.
  • Butawan M, Benjamin RL, Bloomer RJ. Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. Nutrients. 2017 Mar 16;9(3):290.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.