7 fødevarer der forbedrer dit humør

Vidste du, at mangel på omega-3 fedtsyrer kan være årsagen til humørsvingninger? Vores krop producerer ikke selv disse fedtsyrer, og hvis du mangler det kan det føre til depressive tilstande.
7 fødevarer der forbedrer dit humør
Sofía Quintana Alonso

Bedømt og godkendt af fysioterapeut Sofía Quintana Alonso.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

De fødevarer du spiser, bestemmer ikke kun, hvordan du ser ud, men påvirker også dine tanker, følelser og handlinger. Nogle fødevarer kan endda forbedre dit humør.

Mange af de fødevarer du spiser, kan bringe dit nervesystem ud af balance, og forårsage dårligt humør, træthed, angst og depression som følge deraf.

Så hvis du har bemærket at du altid er i dårligt humør, eller hvis du føler dig ked af det, så prøv følgende fødevarer for at forbedre dit humør. Dette er en sundere, billigere og enklere mulighed end at bruge medicin.

Husk dog på, at hvis dine følelser ikke stabiliserer sig selv, er det en god ide at besøge en psykolog. Nogle gange er vores problemer ikke relateret til det vi spiser, men snarere til de mennesker der er omkring os, eller de situationer vi går igennem i livet.

Her er de 7 fødevarer der forbedrer dit humør:

1. Kakao eller mørk chokolade

Chokolade cacao

Den første af de fødevarer der forbedrer dit humør er kakao. kakao stimulerer lykke takket være theobromin. Dette kemikalie hjælper med at:

  • Forøge niveauerne af serotonin og dopamin i kroppen.
  • Afslappe nervesystemet
  • Reducere tilstande af angst og depression

Kakao i ndeholder også tryptophan, et kemikalie som fremmer sekretionen af serotonin. På grund af alle disse fordele anbefaler vi at spise et lille stykke chokolade eller kakao hver dag, for at forbedre depressive eller ængstelige tilstande.

Den eneste ting du skal holde øje med er, at det chokolade du køber har et højt indhold af kakao – ideelt over 65%.

Læs også denne artikel efter “7 fødevarer der forbedrer dit humør”:

20 fantastiske facts om chokolade

2. Valnødder

Valnoedder

En anden fødevare, der hjælper på dit humør, er valnødde r. De giver din krop omega-3 fedtsyrer, som kroppen jo ikke selv producerer.

Når din krop ikke får nok omega-3, her den tendens til depression.

Valnødder indeholder også tryptofan, som vi nævnte ovenfor.

  • Vi anbefaler at spise 5 valnødder om dagen for at opretholde et stabilt humør.
  • Husk at du kan tilføje dem til dine smoothies og desserter, eller blot spise dem som en snack.

3. Bananer

Bananer

Bananer er en anden fødevare, der forbedrer dit humør. Du bør inkludere banan i din daglige kost, eller spise dem mindst 2 gange om ugen.

Deres virkninger på humøret skyldes deres høje indhold af vitamin B6. Dette vitamin sørger for transformering af proteinforbindelserne af serotonin.

De forbedrer også dit immunforsvar takket være folinsyre, vitamin C og vegetabilsk fiberindhold.

4. Sesamfrø

Sesamolie

Disse frø er en af de fødevarer, der forbedrer dit humør, fordi de indeholder threonin. Dette er et essentielt aminosyre, som kroppen ikke selv producerer.

Når du har lavt niveau af threonin, kan du opleve kronisk tristhed.

  • For at indtage dette næringsstof anbefaler vi at du inkluderer en teskefuld sesamfrø i dine salater, eller bruger sesamolie på anden vis i dine måltider.

5. Laks og andre fisk

Laks

En anden fødevare der forbedrer dit humør, fordi det er rigt på omega-3-fedtsyrer, er fisk, især laks, tun og sardiner.

Omega-3-fedtsyrer har direkte indflydelse på effektiviteten af bevægelsen af visse neurotransmittere. Derfor kan en mangel på dette forårsage depressive tilstande.

  • Det anbefales at inkludere mindst en portion fisk i din ugentlige kost.
  • Hvis det er muligt, inkluder dem 3 gange om ugen, sammen med grøntsager.

Sørg for at den fisk du køber er af god kvalitet og er fri for forurenende stoffer.

Dette er især vigtigt med laks, fordi nogle arter, der kommer fra fiske-opdræt, er fodret med kemikalier, som kan påvirke dit humør negativt.

Hvis du vælger at spise tun, skal du prøve så vidt muligt at vælge frisk tun. Selvom det er meget billigt at spise dåsetun skal du huske på, at dåsetun indeholder meget salt og kemikalier.

6. Fødevarer der er rige på fibre.

Fiberrig mad - Mad der forbedrer dit humoer

Fødevarer der er rige på fibre hjælper med at ændre dit humør, når dine humørsvingninger skyldes ændringer i dit blodsukker. Hvis du har diabetes kan fiber hjælpe til med at kontrollere dit blodsukker.

Husk på, at et højt indhold af glukose ikke kun påvirker dine indre organers funktioner. Det vil også få dig til at opleve mange negative følelser på få minutter.

Når du føler at dette sker, skal du kontrollere dit glukoseniveau for at afgøre, om dette er problemet.

Vi anbefaler at du læser denne artikel efter “7 fødevarer der forbedrer dit humør”:

Tab dig med disse 5 fantastiske frugtsmoothies

7. Magert rødt kød

Roedt koed - Mad der forbedrer dit humoer

Den sidste fødevare, der kan forbedre dit humør, er magert rødt kød. Det er fordi kød er rigt på linolsyre, et naturligt fedt, der hjælper med at bekæmpe stress og akkumulering af fedt i kroppen.

Dette kød giver også jern og omega-3-fedtsyre, stoffer som hjælper med at forbedre hjernens sundhed.

  • For virkelig at nyde fordelene ved rødt kød er det vigtigt at forberede kødet med mindst mulig brug af fedtstof og salt.

En smoothie til at forbedre dit humør

banan-kanel smoothie - Mad der forbedrer dit humoer

En simpel måde at inkludere de fødevarer, der forbedrer dit humør i din kost, er gennem smoothies. Det eneste du skal passe på er ikke at overdrive mængderne, idet du kan komme til at indtage for meget sukker.

Prøv denne mulighed, og du vil opdage, at den er lækker og meget enkel at lave.

Ingredienser

Forberedelse

  • Blend alle ingredienserne, indtil du har en ensartet blanding og drik det med det samme.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.