Fem sjove grunde til at spise mørk chokolade

Foruden at fremme produktion af endorfiner kan forbrug af mørk chokolade hjælpe os med at forbedre vores kardiovaskulære sundhed, forudsat at vi vælger de reneste versioner.
Fem sjove grunde til at spise mørk chokolade

Sidste ændring: 19 november, 2018

Mørk chokolade blev først lavet for 4.000 år før kristus i Mellemamerika. Mayanerne drak det og inkluderede det i deres ritualer som en hellig drink. Der er mange grunde til at spise mørk chokolade, men kender du til de her fem?

Dyrkning og domesticering af kakaoplanten, hvorfra mørk chokolade og andre sorter udvindes, fik stor betydning. Således blev det over tid genopbygget på grund af dets åndelige, medicinske, politiske og økonomiske karakter.

I denne artikel præsenterer vi 5 fantastiske og bemærkelsesværdige grunde til at spise mørk chokolade hver dag. Denne fædrende, uimodståelige og lækre fødevare er et naturligt middel til nogle lidelser. Udover at være en god antioxidant forbedrer det også den kardiovaskulære sundhed og regulerer tarmene.

Mørk chokolade og kakao

Til at begynde med skal vi præcisere, at vi i denne artikel kun henviser til fordelene ved mørk chokolade. Denne mad har medicinske egenskaber takket være dens høje indhold af kakao, som er den helbredende komponent af dette produkt. Derfor kasserer vi mælkchokolade og andre mindre sunde sorter.

Vi anbefaler, at spise mørk chokolade med mindst 70% kakao. Vi kan også bruge ren kakao til at lave alle slags drikkevarer og opskrifter. På denne måde vil vi undgå andre mere skadelige ingredienser som mælkefedt eller sukker.

Vi anbefaler, at du læser: Mørk chokolade: Så sundt er det

Derfor skal du spise mørk chokolade

1. En stærk antioxidant

Kakaobønner

Den bitre chokolade er lavet med frø af kakao træet. Dette har endda mere antioxidantkapacitet end frugt.

Frøene fra kakaoplanter og chokolade indeholder en stor ophobning af polifenoler, der er naturlige antioxidanter. Ikke forgæves, kaldes kakao frø en superfødevare på grund af dets ernæringsmæssige sammensætning.

Det skal bemærkes, at i tilfælde af kogt chokolade, når den opvarmes, mister den nogle af dens næringsstoffer. Denne forarbejdningsmåde får det til at tabe en vis grad af dens antioxidantkapacitet.

Når chokolade har et højt indhold af kakao, ud over en gastronomisk glæde, er det også et middel til at forhindre aldring.

2. Forbedrer kardiovaskulær sundhed

Hvis du ofte spiser mørk chokolade hjælper det os med at forhindre de hyppigste kardiovaskulære lidelser: kolesterol, hypertension og type 2 diabetes. Andre former for chokolade forårsager imidlertid den modsatte virkning i vores krop.

På denne måde hjælper mørk chokolade os med at kontrollere blodtrykket og forhindrer sygdomme, som påvirker vores årer og hjerte. Takket være et aktivt stof, som det indeholder, kaldet flavonocin, forbedrer kakao kredsløbssystemet på samme måde som mange lægemidler.

3. Regulerer tarmene

Mørk chokolade

Den opløselige fiber, som mørk chokolade indeholder, gavner vores tarm og hjælper med at kontrollere kolesterolniveauer. 10% af dets indhold er fiber, hvilket også giver en næsten umiddelbar mættende effekt. Derfor fjerne chokolade ønsket om at spise.

Da fiber ikke brydes ned i kroppen, og det passerer gennem tarmen intakt, hjælper det med at rense fordøjelseskanalen, når det passerer gennem den. Derfor kan spisning af mørk chokolade forhindre forstoppelse og irritabel tarmsyndrom, da dets fiber virker som en tarmrenser.

4. Beroligelse af hoste

Mørk chokolade indeholder et stof kaldet theobromine, der virker på vagus nerve og reducerer dets aktivitet. Denne nerve har blandt andet funktioner kontrol med hosteangreb.

Så usandsynligt, som det kan virke, hjælper det med at forbruge et par gram mørk chokolade om dagen med at lindre hoste.

I denne forstand kan vi ty til en beroligende varm chokoladedrink, når vi lider af influenza eller forkølelses symptomer. Vi anbefaler dog at undgå mælk, da dette kan øge slim og forværre vores tilstand.

Se også: 5 bedste te til at behandle en irriterende hoste

5. Det bringer os lykke

Kakao pulver

Hvorfor skal så mange mennesker spise chokolade og føle stor lykke ved at gøre det? Hvorfor kan vi blive afhængige af det? Fordi ved at spise denne mad producerer vores hjerne endorfiner. Disse hormoner fremmer følelserne af glæde og lykke.

Disse 5 store grunde er tilstrækkelige begrundelser, så du ikke undertrykker fristelsen til at spise mørk chokolade. Bare husk at vælge en rig på kakao, af god kvalitet og konsumer den i små mængder dagligt.

Spis det skyldsfrit, for nu ved du, at det er meget sundt!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ibero-Baraibar Idoia, Abete Itziar, Martínez José Alfredo, Rodríguez Mateos Ana, Zulet María Ángeles. Guías para el consumo de chocolate negro: ¿placer y salud cognitiva?. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2017  Ago [citado  2019  Feb  07] ;  34( 4 ): 759-760. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112017000400001&lng=es.
  • Gomez-Juaristi M, Gonzalez-Torres L, Bravo L, Vaquero MP, Bastida S, Sanchez-Muniz FJ. Beneficial effects of chocolate on cardiovascular health. Nutr Hosp 2011;26(2):289-92.
  • Ibero-Baraibar I, Suarez M, Arola-Arnal A, Zulet MA, Martinez JA. Cocoa extract intake for 4 weeks reduces postprandial systolic blood pressure response of obese subjects, even after following an energy-restricted diet. Food Nutr Res 2016;60:30449.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.