7 fødevarer, du skal spise for at opnå sundt hår

Flere studier har vist, at hvis man indtager disse fedtsyrer jævnligt i løbet af et halvt år, vil det hjælpe på den telogene fase, som er hårets hvilefase efter den catagene fase.
7 fødevarer, du skal spise for at opnå sundt hår
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Det er vigtigt at inkludere fødevarer i kosten, som fremmer hårets sundhed. Det er også nødvendigt at reducere indtaget af visse fødevarer, som kan skade håret.

Hvis du ønsker et sundere hår, men ikke ved, hvordan du får det, er denne artikel lige noget for dig. Det er fordi, vi her vil fortælle dig om nogle af de fødevarer, som fremmer et sundt hår.

I mange tilfælde kan den kost, du vælger, give alt det, du behøver for en flottere og sundere hår.

1. Laks

Laks er en fisk, som er rig på Omega-3 fedtsyrer, et næringsstof, som hjælper med at forstærke hårsækkene og forbedre hårets sundhed

Flere studier har vist, at hvis man indtager disse fedtsyrer jævnligt i løbet af et halvt år, vil det hjælpe på den telogene fase, som er hårets hvilefase efter den catagene fase.

 • Når det er sagt, vil indtagelsen af fødevarer, som er rige på Omega-3, styrke hårets sundhed
 • Derudover er laks rig på Vitamin B12 og jern, som også er godt for håret

2. Kylling kan være godt for håret

Kylling er rigt på animalsk protein. Protein er fundamentalt for produktionen af keratin, som er det stof,  80 % af håret er lavet af.

 • Hvis du mangler denne slags protein i mere end 2-3 måneder, vil håret stoppe med at gro som normalt og begynde at falde ud.

Al slags kød indeholder animalsk protein, men kylling er en af de sundeste valg.

3. Mandler

Denne type nød er rig på E-Vitamin, et næringsstof, som styrker håret.

 • 2o mandler om dagen er nok til at give dig 70 % af anbefalet dagligt indtag af dette vitamin
 • Og hvis det ikke var nok, indeholder mandler også meget andet, som er godt for håret, så som biotin, fedtsyrer og B vitaminer

4. Østers

Østers er ikke kun en delikatesse. De er også gode for håret.

Det er en fødevare, som er rig på zink, hvilket hjælper håret til at gro og skinne.

Èn østers er nok for at få den anbefalede dosis af dette mineral.

Hvis du ikke kan spise østers hver dag, er der andre fødevarer med zink, som også er gode til at fremme hårvæksten. Nogle af disse er:

 • Figner
 • Hvede
 • Oksekød
 • Svinekød

5. Græskarkerner

Græskarkerner indeholder meget jern, som er et essentielt næringsstof for hårvækst, ligesom det overordnet er godt for hårets udseende generelt.

 • Inkluder græskar i kosten for et sundere hår

Læs også: 8 grunde til at spise græskarkerner

6. Bønner

Bønner indeholder jern, som er vigtigt for hårets sundhed.

En portion bønner indeholder ca. halvdelen af den dagligt anbefalede dosis jern.

Bønner er også rige på zink og cholin, som er nødvendige for at regulere blodcirkulationen i hårbunden.

7. Æg

Æg er en ag proteinrigeste fødevarer, du kan finde. Og så indeholder de store mængder B12 Vitamin.

Læs også: Tre hårmasker med æg til tørt hår

Fødevarer, som vi anbefaler, at man undgår

Ligesom der er fødevarer, som kan stimulere hårets sundhed, er der andre, som du bør undgå, hvis du ønsker et sundt og stærkt hår.

Det er feks. raffineret mad og det, der indeholder store mængder sukker eller andre kulhydrater.

 • Disse er ting, som kan give oppustethed, og kan forårsage ændringer i hormonbalancen. Dette kan direkte forstyrre hårets evne til at gro
Hvordan du får dit hår til at vokse hurtigere

Overdrevent indtag af sukker er en af de vigtigste årsager, ud over stress, til hårtab. Det kan kan skade hårsækkene, så håret ikke kan gro.

 • Det betyder selvfølgelig ikke, at du aldrig må inkludere sukker i kosten, men det kan skade håret med for meget af det

Du skal lære at kontrollere trangen, så du ikke misbruger sukker i kosten. Du bør også undersøge, hvilke sundere alternativer, der findes, og erstatte dem med det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017 Jan 31;7(1):1-10.
 • Glynis A., A double blind, placebo controlled study evaluating the efficacy of an oral supplement in women self perceived thinning hair. J Clin Aesthet Dermatol, 2012. 5 (11): 28-34.
 • Ibrahim, I. M., Hasan, M. S., Elsabaa, K. I., & Elsaie, M. L. Pumpkin seed oil vs. minoxidil 5% topical foam for the treatment of female pattern hair loss: A randomized comparative trial. Journal of Cosmetic Dermatology. 2021; 20(9): 2867-2873.
 • Almohanna HM., Ahmed AA., Tsatalis JP., Tosti A., The role of vitamins and minerals in hair loss: a review. Dermatol Ther, 2019. 9 (1): 51-70.
 • Murphrey, M. B., Agarwal, S., & Zito, P. M. Anatomy, Hair. 2018.
 • Oh JY, Park MA, Kim YC. Peppermint Oil Promotes Hair Growth without Toxic Signs. Toxicol Res. 2014 Dec;30(4):297-304.
 • Panahi Y, Taghizadeh M, Marzony ET, Sahebkar A. Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. Skinmed. 2015 Jan-Feb;13(1):15-21.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.