7 konsekvenser ved at have en narcissistisk mor

At have en narcissistisk mor kan betyde, at vi som voksne ikke kan tage godt af os selv, og at vi løbende forsøger at tilfredsstille dem omkring os, og prioriterer andres behov over vore egne.
7 konsekvenser ved at have en narcissistisk mor

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vore forældre er vores autoritetsfigurer. Samtidig fungerer de som rollemodeller, og som vores første kontakt med samfundet. Men ikke alle forældre sætter det bedste eksempel. Nogle forældre kan endda forårsage alvorlige problemer i vores liv. I denne artikel vil vi tale om konsekvenserne af at have en narcissistisk mor.

Hvis din mor havde disse træk, er det vigtigt for dig at kende de mulige konsekvenser det muligvis har for dig, og træffe foranstaltninger for at undgå potentielle følelsesmæssige problemer.

Hvad er en narcissistisk mor?

Hvad er narcissisme? Og hvad vil det sige, at have en narcissistisk mor?

Narcissistiske mennesker elsker sig selv overdrevet meget. Derfor kan de kræve opmærksomhed fra deres kære, og det kan være svært at tilfredsstille dem.

På overfladen kan det se ud, som om, det giver resultater i deres liv. Men det følelsesmæssige slid være hårdt.

Lad os se hvordan dette træk kan påvirke børn.

Anbefalet læsning efter “7 konsekvenser ved at have en narcissistisk mor”:

Dine søskende er de bedste venner, som du ikke selv har valgt.

1. Narcissistiske mødres børn har en tendens til at glemme deres egne behov og ønsker

Lille pige der krammer mor

En narcissistisk person har altid brug for opmærksomhed, er arrogant og kan godt lide at manipulere andre, fordi de føler, at de fortjener det bedste.

Når man ser på denne dynamik i en familiekontekst, er en af virkningerne af at have en narcissistisk mor det, at hendes børn vokser op med behovet for at behage hende.

I denne process opfatter børnene ikke sig selv som personer med deres egne behov og ønsker. Typisk bliver de en afspejling af, hvad deres mor ønsker, og gør alle de ting der forventes af dem.

Når de opnår de mål der er pålagt dem, belønner deres mor dem, og de lærer derfor hele tiden at søge denne kærlighed. Som følge heraf har de ikke bevidsthed om deres egne grænser og behov når de er voksne, og forsøger at tilfredsstille andres behov før deres egne.

2. De har lavt selvværd

Kvinder der holder haanden for ansigtet

En anden effekt af at have en narcissistisk mor er, at børnene kun får kærlighed når deres mor ønsker noget af dem. Problemet er, at disse mødre kræver så meget, at det bliver svært at opfylde hendes forventninger.

Som følge heraf vil moderen give tegn på eller beskeder til sine børn for at vise dem, at de ikke er gode nok. Resultatet heraf er, at børnene altid føler sig inkompetente, mangler evner, eller har angst og lavt selvværd.

3. Du kæmper med at elske dig selv som du er

Som følge af ikke at føle sig god nok har børn af narcissistiske mødre vanskeligheder med at elske dem selv og acceptere dem selv for hvem de er.

Det er normalt for os alle at finde ting, som vi ikke kan lide ved os selv, og som vi gerne vil ændre på. Men mennesker med stabile forældre vokser op med evnen til også at finde positive aspekter af dem selv.

En af virkningerne af at have en narcissistisk mor er, at børnene af disse kvinder vil have problemer med at finde noget, de kan lide ved dem selv.

Selvom de opnår store mål eller opnår alt, hvad de søger efter, vil det aldrig være nok for dem.

4. Du føler dig mere som en ven til din mor, end som en søn eller datter

Mor og datter

På grund af den enorme opmærksomhed som disse forældre kræver, handler deres børns liv om dem, deres problemer, deres behov og deres lykke.

Af denne grund bliver børnene en følelsesmæssig støtte og involveret i situationer, som de ikke bør deltage i. Disse børn tager så meget ansvar på sig, at de glemmer at de er børnene, og ender med at bliver mere en følelsesmæssig støtte end en søn eller datter.

Folk der har den slags forældre, føler sig som om de har brugt hele deres liv på at løse deres problemer.

Selvom dette kan være positivt i den forstand, at de højst sandsynligt har lært at løse problemer og være selvforsynende, vil de føle en stor byrde, og de vil kæmpe for at stole på andre.

5. Du taler altid negativt om dig selv

Kvinde der krammer pige

At have en narcissistisk mor betyder at du konstant modtager negative beskeder. På grund af dette lærer børnene at tale kritisk og negativt om sig selv.

Det skaber en spejl-effekt. De lærer at se livet som deres mor gjorde. Og fordi de modtog negative budskaber, taler de til sig selv på samme måde.

Se også denne artikel efter “7 konsekvenser ved at have en narcissistisk mor”:

Giftige familier og deres egenskaber

6. Du lærer at skjule din sande natur

En anden effekt af at have en narcissistisk mor er, at disse børn lærer at benægte en del af deres natur for at vise, hvad deres mor forventer af dem. Over tid bliver denne process til en effekt af at fornægte sig selv eller at skjule sit sande jeg.

Som voksne kan disse mennesker kæmpe med at identificere hvem de virkelig er, hvad deres sande ønsker i livet er, og hvad de virkelig forventer af livet og af andre.

7. Du selv-saboterer

Kvinde der holder to billeder op

At have en narcissistisk mor betyder at du altid hører at du ikke er god nok. Dette forbereder børnene til at forvente det værste af enhver situation.

Når de vokser op, vil de undgå at leve efter hvad de føler for at holde sig på den sikre side. For eksempel kan de undgå at blive forelsket for at undgå at blive forladt. Dette skaber selvfølgelig en ond cirkel, der fører til større angst og usikkerhed.

Hvad skal du gøre hvis du har en narcissistisk mor?

Et forhold af denne art kan forårsage psykiske skader, der kan have stor indflydelse på dit liv.

Hvis du har en narcissistisk mor, skal du søge om hjælp eller råd til at håndtere de meddelelser du har lært. Og dermed opnå et mere tilfredsstillende liv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.