7 øvelser til at mindske dobbelthagen

3. juni 2016
Hvis du ikke vil gennemgå en operation for at komme af med dobbelthagen, så kan du mindske den naturligt takket være nogle øvelser, som styrker musklerne i nakken og ansigtet.

 

I dag vil vi snakke om dobbelthager. Det er måske en relativ lille del af kroppen, men det forhindrer det ikke i at være vigtigt, både æstetisk og medicinsk. Akkumuleringen af fedt i dette område af kroppen er utiltrækkende, men kan også være forbundet med kardiometabolske risici.

Udover at være en fedtophobning, så ligner det også en slap eller hængende hage. Heldigvis er der en løsning, der ikke involverer nogen form for kirurgisk indgreb, som kan give en sund, smuk og præsentabel hage. Hvis du er overvægtig, så tab dig et par kilo eller prøv nogle øvelser, der styrker musklerne omkring halsen og ansigtet. Nedenfor vil vi vise dig en træningsrutine til at mindske din dobbelthage.

Tungepres

Først, start med at side ned med en fuldstændig ret ryg og afslappede skuldre, stræk din hals (vend dit hoved opad som om, du prøver at nå loftet). Når du er i denne position, tryk din tunge imod den øverste del af munden, imens du bøjer hoved (prøver at rører dit bryst med hagen). Gør dette samtidig med, at du holder tungen presset mod ganen. Slap af i tungen og vend tilbage til udgangsposition. Lav 20 gentagelser af denne øvelse hver dag. 

Surmulende udtryk

Denne øvelse kan udføres siddende eller stående. Gør dine læber så brede som muligt (lav et surmulende udtryk og spænd i halsen). Imens du spænder i halsmusklerne, bøj dit hoved ned mod brystet.

Udfør denne øvelse uden at krumme i ryggen eller runde skulderne. Afslut øvelsen ved at vende tilbage til udgangsposition. Lav omkring 20 gentagelser hver dag.

O’et

kys

Ligesom med sidste øvelse, skal denne udføres med en ret ryg og afslappede skuldre. Stræk halsen bagud og luk munden så læberne former et “O”.

Hold læberne i denne position samtidig med, at du holder halsen strakt i omkring 20 sekunder. Vend tilbage til udgangsposition og lav 10 repetitioner om dagen.

Kys loftet

Til denne øvelse skal du stå op, med skuldrende fuldstændigt afslappede. Stræk nu din hals (vend hoved opad, så du kigger op i loftet).

Trut nu med læberne, som om du prøver at kysse loftet. Prøv at trutte med læberne så meget som muligt imens, du føler musklerne i halsen og hagen blive hårde. Prøv at holde læberne i denne position i mindst 5 sekunder og vend tilbage til udgangsposition.

Hals-rotationer

neck-rotations

Hals-rotationer kan udføres siddende eller stående. Prøv at strække din rygrad så meget som muligt, og bevæg din hage fra den ene skulder til den anden. Lav en halvcirkel imens du bevæger dig fra den ene skulder til den anden, hvor du passerer brystet. Skuldrene skal være afslappede hele vejen igennem. Lav 10 gentagelser om dagen.

Til siderne

Denne øvelser skal udføres i følgende position: siddende på gulvet, placer en hånd på gulvet som en støtte 15 centimeter fra hoften. Placer nu din venstre hånd på toppen af dit hoved og hvil dit højre øre på skulderen, imens du forsigtigt presser med hånden. Hold denne position i 10 sekunder og skift side. Lav tre gentagelser om dagen.

Vokal-legen

Vokal øvelser

Med en stående startposition og rygraden helt lige, start med at gentage vokalerne langsomt og tydeligt med munden på vid gab. Denne øvelser skal gentages så ofte som muligt.

Armstrong, B., McNair, P., & Taylor, D. (2008). Head and neck position sense. Sports Medicine. https://doi.org/10.2165/00007256-200838020-00002

Ylinen, J., Takala, E. P., Nykänen, M., Häkkinen, A., Mälkiä, E., Pohjolainen, T., … Airaksinen, O. (2003). Active Neck Muscle Training in the Treatment of Chronic Neck Pain in Women: A Randomized Controlled Trial. Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.289.19.2509