7 tegn på emotionel toksicitet

Vi bør alle dedikere lidt tid til at dyrke vores indre jeg og rense vores følelser. Når følelser bliver giftige, tager vi alt til det yderste, og misforstår andres ord og handlinger.
7 tegn på emotionel toksicitet
Raquel Aldana

Skrevet og kontrolleret af psykologen Raquel Aldana.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Jeg føler mig sårbar, jeg bliver nemt ked af det, og nogle gange har jeg lyst til at forlade det hele. Jeg kan gå fra interesseret til ligeglad på en brøkdel af et sekund, og lige så hurtigt kan jeg føle for at færdiggøre et projekt, som tidligere har kedet mig.  I dette indlæg vil vi snakke om 7 tegn på emotionel toksicitet!

Jeg bor på en konstant rutschebane. Ler og græder, jeg kan blive ustabil på de mest uventede tidspunkter. Det kræver en stor indsats, for at adskille min fortid og nutid, bekymring og usikkerhed styrer mit liv. 

Jeg reagerer ofte uforholdsmæssigt til situationen og har det svært med at udtrykke mine tanker og følelser, der forårsager mig en masse besvær. Jeg føler mig heller ikke tryg med nogen eller noget, og det føles som om jeg drukner, fordi jeg føler et dybt behov, for nogen tager mig ved hånden…

Kan du eller nogen du kender identificere sig med disse ord? Det er ordene fra en person, der lider af emotionel toksicitet, eller tilsvarende følelsesmæssige problemer relateret til stress, angst og depression.

7 tegn på emotionel toksicitet

Billede af kvinde der haenger over sin arm

Mange af os kan nemt forstå virkningerne fra alkoholforgiftning. Vi ved, at det ændrer vores opfattelse, øger pulsen, og forøger reaktionstiden. Men er du i stand til at fortolke de tegn, der indikerer, at du er overvældet af dine følelser.

Hvis du har været igennem eller går igennem tider med tung følelsesmæssig belastning, er det sandsynligt, at du har forsømt at rense dine følelser korrekt. Selvom der er mange årsager, er emotionel toksicitet et resultat af ikke at tage tid til at dyrke dit indre jeg.

1. Du er konstant i forsvar

Som vi diskuterede, har en person, der er følelsesmæssigt forgiftet gået ind i en “selvforsvars tilstand”. For at beskytte sig mod, hvad de opfatter som skadeligt.

Når vores følelser overvælder os, kan vi fejlfortolke andres handlinger og ord som et angreb. Faktisk tager vi alt til det yderste.

Dette sker, fordi vores selvværd er helt formindsket, hvilket gør vi føler os sårbare. Vores følelser er blokeret, hvilket får os til kun at være opmærksomme på det negative, og tillade hver eneste lille ting at direkte påvirke os.

Som en konsekvens vrider vi ord og hensigter fra andre, og reagerer aggressivt og uforholdsmæssigt i den tro at vi skal være på vagt over for farer, som kun eksisterer i vores sind.

Kvinde der graeder

2. Dine opfattelser ændres

Det er sandsynligt, at du oplever alt omkring dig, gennem linsen fra dine følelser og ikke lytter til dig selv eller andre. Det kan synes som et spild af tid, men ikke at tage sig af disse konflikter, kan forårsage en lang række problemer.

For eksempel, nervøsitet, utålmodighed og ukontrollable følelsesmæssige reaktioner har deres kilde her: Hvor lidt vi forstår og er opmærksomme på vores omgivelser.

3. Du er overdrevent kritisk

En grund til at det er så svært at håndtere en følelsesmæssig forgiftet person, er på grund af selvpålagte hindringer forårsaget af en kompromisløs holdning.

Hvis du føler dig på denne måde, er det muligt, at i dit ønske om at holde alt under kontrol, har du mistet evnen til at være fleksibel. Prøv at være bedre mod dig selv og andre.

4. Dine usikkerheder dukker op

Hvis du er følelsesmæssigt forgiftet, så er dine usikkerheder formentlig dukket op og kontrollerer dit liv. Du er mere reaktiv og defensiv.

Dit selvværd er helt afladet, og du føler dig sårbar over for noget der sker. Du føler dig sikkert svag og ude af stand til klart at forstå, hvem du er, og hvad du er i stand til at udføre.

Som en konsekvens tror du, at du har brug for nogen ved din side. En der vil tilfredsstille dine ønsker, beskytte dig og få dig igennem din dag, fordi du ikke kan gøre noget for dig selv. Åbenlyst, har du brug for at arbejde med dette, for at genoprette dit selvværd og følelsesmæssige indentitet.

5. Du føler dig fortabt

Den følelsesmæssige overbelastning kan være så overvældende, at du ikke engang føler dig som dig selv. At føle sig fortabt, betyder at ikke have styrke eller evne til at komme sig.

Når din vitalitet går, lukker du gardinerne og forsøger at beskytte dig mod dine egne følelser. Hvilket opgiver en vigtig del af dit væsen. Kort ud sagt, kræver det en stor fysisk og mental indsats at træffe beslutninger og holde styr på tingene. Fordi du ikke har styrken til at stå over for dag-til-dag opgaver.

Kvinde med hovedpine

6. Din følelsesmæssige blokade holder dig tilbage

Når vi er overvældet af følelser, filtrerer vi mentalt ikke vores følelsesmæssige reaktioner. Som et resultat, er vores evne til at kommunikere, træffe beslutninger og fremskridt svækket. Så vi befinder os i situationer, hvor vi reagerer utilstrækkeligt eller simpelthen ikke reagerer i det hele taget.

At være følelsesmæssigt forgiftet, holder dig fra at tænke før du taler og tager perspektiv af, hvad der foregår. Din opmærksomhed og din hukommelse er alt for selektive. Du begynder, at forvride ord du hører og drager dine egne konklusioner, som kun gør dine frustrationer og problemer værre.

“Altid hold hovedet koldt og hjertet varmt”, sagde Confucius engang. At reagere varmt, får vores følelser og impulser til at bryde ud.

7. Emotionel svimmelhed holder dig fra at sige farvel

Vi er bange for at slippe af med, hvad der har været hos os, enten tæt på eller i lang tid. Vi kan ikke bare lade det gå, selvom det skaber lidelse.

Det koster os normalt, når vores følelser har invaderet os. Og vi står over for en endnu større frygt for følelsesmæssig tomhed. Det er fordi, at vi føler vores følelsesmæssige arkitektur, er ved at bryde sammen, og der er nogle grundlæggende søjler, der bare ikke kan rives ned.

Selvfølgelig tager vi fejl. Denne opfattelse er resultatetet af udmattelse og blokade, der forårsager emotionel toksicitet.

Det kan interessere dig ...
Humørsvingninger i ungdommen: Årsager og håndtering
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Humørsvingninger i ungdommen: Årsager og håndtering

Humørsvingninger er noget de fleste forældre oplever hos deres børn, når de som unge kommer i puberteten. Læs her hvordan du bedst håndterer det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Amado, M., Brito, R., Pérez, C. (2007). Estilos de aprendizaje de estudiantes de Educación Superior. Recuperado de www.alammi.info/revista/numero2/pon_0011.pdf
  • Bisquerra, R. (2001). Educación emocional y bienestar. (1ª Reimpresión).(2da. ed.) Barcelona, España: Editorial CISS Praxis.
  • Bisquerra, R. (2005). La educación emocional en la formación del profesorado. Revista Interuniversitaria de Formación del Profesorado, 19 (3). Recuperado de redalyc.uaemex.mx/pdf/274/27411927006.pdf

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.