7 fordele ved at sove nøgen; og derfor bør du prøve det

Vidste du, at det kan forbedre ens blodomløb og forebygge, at man lider af infektioner, hvis man sover nøgen? Ved at finde et køligt miljø, kan bakterier ikke overleve
7 fordele ved at sove nøgen; og derfor bør du prøve det
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Skrevet af Ángela Aragón

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Videnskaben har bevist, at søvn er grundlæggende for et godt helbred. At pleje sin fysiske velvære betyder, at man lægger vægt på søvn også – det handler ikke kun om kost og træning. Vedrørende søvn har videnskabsmænd fundet ud af, at det kan være gavnligt at sove nøgen. Selvom det anses for at være forbundet med et aktivt sexliv at sove nøgen, så er det en misforståelse. Vi vil gennemgå hvorfor, det kan få positive følger at lade sit nattøj ligge i skuffen.

Mindre er mere: fordelene ved at sove nøgen

1. Bedre hvile

der er mange gode grunde til at sove nøgen

Uanset hvor tyndt det er, så begrænser tøj ens frihed til at bevæge sig. Uden det kan man til gengæld side bevæge sig så frit, som man ønsker.

Selvom denne virkning ofte overses, så forårsager det en ubevidst reaktion, som gør, at man har svært ved at sove så godt, som man ellers ville.

2. Det forebygger risikoen for infektioner

Når man sover uden tøj på, så bliver ens kropstemperatur lavere, end hvis man sover med tøj på. Som et resultat af dette har bakterier sværere ved at finde det varme hjem, som de skal bruge for at kunne overleve i kroppen.

Det er derfor, vi anbefaler, at man sover uden tøj på selv om vinteren: ens lagner og tæpper giver nok beskyttelse, og man undgår den overskydende kropsvarme i en tid, hvor flere bakterier lever i miljøet.

3. Brænd flere kalorier

Når man har god termisk regulering, bliver ens krop kølet ned på en måde, som aktiverer hormonerne, der øger kropsvarmen. På den måde forbrænder man energi gennem en proces, som bidrager til vægttab.

Udover det mindsker en god nats hvile ens niveau af angst. Så når man er stresset, har man tendens til at spise mere, hvilket betyder, at det kan få en til at spise mindre, hvis man sover nøgen.

4. Det holder en ung

kvinde_seng

Som det lige blev udpeget, er fordelene ved at sove nøgen tæt forbundet med lavere kropstemperaturer. Vi har nævnt mere end én gang på denne blog, at kulde beskytter ens celler og forsænker aldringsprocessen.

Dette sker takket være melatonin. Det er et hormon, der er ansvarlig for at forebygge degenerationen af celler. På den anden side forbedrer det også kvaliteten af ens søvn.

Det virker så godt, at det ofte kaldes den “naturlige sovepille.”

5. Det styrker muskler og knogler

Når ens krop prøver at regulere dens temperatur, vækker det ens hormonelle system, inklusiv ens væksthormoner.

Fordelene ved at sove nøgen i denne sammenhæng er, at disse hormoner fremmer ens musklers og knoglers funktion.

6. Det forbedrer blodomløbet

Vi nævnte manglen på frihed til at bevæge sig tidligere. Og nu bør det være tydeligt, at tøj tynger ens blodomløb. Det påvirker ens kardiovaskulære system direkte.

På en måde kan man anse søvn som en proces til at genfinde et sundt blodomløb.

7. Det øger ens selvværd

selvvaerd

Når ens krop kommer i direkte kontakt med ens lagner, vil mængden af oxytocin, “kærlighedshormonet”, øges. Den direkte følge er, at man føler sig mere sensuel. Det gælder hvadend man har selskab i sengen eller ej.

Fordelene ved at sove nøgen i sengen går længere end til blot ens seksuelle aktivitet. For det skaber en indvendig følelse af velvære, som, når man vågner, vil få en til at føle sig som en mere tiltrækkende person, så man forlader huset med en større selvtillid.

Et trick til at forstærke fordelene ved at sove nøgen: tag et bad før du går i seng

Årsagen er simpel: de forskellige temperaturer, som ens krop oplever, vil aktivere kroppens system, der regulerer kropstemperaturen, så det vil begynde at arbejde tidligere.

Nu har du ingen undskyldning, så prøv det! Smid nattøjet og prøv at gå i seng uden dit tøj på – snart vil du kunne opleve forandringerne i dit liv.

Det kan interessere dig ...
De bedste naturlige hjælpemidler til at falde i søvn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De bedste naturlige hjælpemidler til at falde i søvn

I denne artikel giver vi dig 7 ideelle naturlige hjælpemidler til at falde i søvn. De hjælper dig med at slappe af i kroppen og hjælper dig med at ...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Benoit, O. (1980). Le sommeil. Enfance. https://doi.org/10.3406/enfan.1980.3399
  • Fundación Iberoamericana de Seguridad y Salud Ocupacional. (2012). Dormir bien para un mejor rendimiento en el trabajo. Dormir Bien Para Un Mejor Trabajo Mejora El Rendimiento.
  • Parga, N. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. https://doi.org/10.1517/13543784.7.5.803

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.