8 fødevarer der forårsager slim

Mejeriprodukter og andre animalske produkter er rige på fedt og proteiner, der kan fremme ophobning af slim i halsen og luftvejene.
8 fødevarer der forårsager slim

Sidste ændring: 26 august, 2022

Slim er et tyktflydende sekret, der dækker membraner i kroppen og indeholder antiseptiske enzymer og immunoglobuliner. I luftvejene er slim ansvarlig for indfangning af bittesmå partikler, som bakterier og støv, der trænger ind gennem næsen. Fødevarer der forårsager slim, kan øge slimproduktionen så der forekommer mere slim end normalt.

Fordi det beskytter lungerne, ophobes slim ofte i luftvejene, når der forekommer infektioner, som det er tilfældet med forkølelse og influenza, samt allergier.

Overskydende slim er et irriterende symptom, der kan få dig til at føle dig svag og syg i løbet af dagen. Hvad værre er, hvis det ikke behandles i tide, kan det sprede sig til andre områder af kroppen, som næse, bryst, ører og hals.

Dette symptom er en forsvarsmekanisme imod virus og bakterier, der påvirker åndedrætsorganerne. Af denne grund er det vigtigt at behandle problemet ved kilden for at forhindre kroppen i at producere det i store mængder.

Fødevarer der forårsager slim

En af de ting, vi kan gøre, når vi lider overskydende slim er at undgå visse fødevarer, der kan øge dens produktion. Nedenfor deler vi noget om, hvilke fødevarer, der bør undgås, når slim er til stede.

Måske kunne dette have interesse:

Bekæmp slim med denne honning, gulerod sirup

Mejeriprodukter

Maelkeprodukter

Denne type af produkter ligger øverst på listen over fødevarer, som øger slimproduktion. Der findes en masse myter omkring disse produkter, men hvad man ved er, at mælkeprodukter forårsager mere slim, end normalt, hvilket kan føre til åndedrætsproblemer og irritation i halsen.

De produkter, du bør undgå, er:

 • Komælk
 • Yoghurt og ost
 • Is, der indeholder mælk
 • Fløde
 • Kondenseret mælk

Animalske produkter

Rødt kød og æg kan også forårsage en forøgelse af slim. Disse fødevarer indeholder høje niveauer af proteiner og dette kan forårsage at slim akkumuleres i halsen og luftvejene.

Animalske fedtstoffer og olier

Skaal med fedtstof

Størstedelen af kostvaner omfatter store mængder af animalske fedtstoffer og olier, som smør, svinefedt, og omega-6-fedtsyrer. Det er virkelig vigtigt at undgå animalsk fedt og gå efter sunde fedtstoffer som olivenolie og fødevarer med omega-3 fedtsyrer.

Nogle slags frugt og grøntsager

Vi ved alle, at frugt og grøntsager er en vigtig del af en sund kost, og vi bør spise dem dagligt for at udnytte alle deres fordele. Imidlertid har en undersøgelse lavet af University of Maryland Medical Center fundet frem til at  nogle frugter og grøntsager ikke er det bedste valg, hvis du lider af stor slimproduktion. Disse omfatter:

Hvede

Morgenbroed

Mange ernæringseksperter er enige om, at hvede øger slimproduktion. Den indeholder så mange bestanddele, at det er svært at vide, hvilke af dem forårsager overskydende slim. På trods af en mangel på forskning for at understøtte denne formodning, anbefales det at undgå hvedeprodukter for at reducere slim og forstoppelse.

Drikkevarer, der dehydrerer kroppen

Når du har en luftvejsinfektion, er det vigtigt at øge dit indtag af vand og spise mere fugtige fødevarer. Nogle mennesker vil måske overveje at en sodavand er en fantastisk måde at hydrere kroppen på, imidlertid, indeholder sodavand store mængder af sukker og andre bestanddele, der kan dehydrere kroppen. Ifølge en undersøgelse fra University of Texas i San Antonio, kan dehydrering føre til tykkere slim.

Jordnødder og nødder

Peanuts

Nødder kan øge produktionen af slim hos visse mennesker, der har en intolerance og er meget allergiske. Det samme forekommer ved andre typer af fødevareintolerancer.

Forarbejdede fødevarer

Forarbejdede fødevarer som  sukker og mel er svære at fordøje og kan forværre problemer med forstoppelse. Ligeledes bør mennesker med glutenintolerance undgå disse produkter, også fordi de giver fordøjelsesproblemer.

Nu har du lært lidt mere om fødevarer der forårsager slim, så du ved hvad du skal gøre i fremtiden, hvis du har problemer med slim.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • American Lung Association. Bronchitis symptoms, diagnosis and treatment. Marzo 2020.
 • Bachert C, Calus L, Gevaert P. Rhinosinusitis and nasal polyps. In: Adkinson NF, Bochner BS, Burks AW, et al, eds. Middleton’s Allergy: Principles and Practice. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2014:chap 43.
 • Balfour-Lynn, I. M. (2019). Milk, mucus and myths. Archives of Disease in Childhood104(1), 91–93. https://doi.org/10.1136/archdischild-2018-314896.
 • Bleich SN, Vercammen KA. The negative impact of sugar-sweetened beverages on children’s health: an update of the literature. BMC Obes. 2018;5:6. Published 2018 Feb 20. doi:10.1186/s40608-017-0178-9
 • Butler, L. M., Koh, W.-P., Lee, H.-P., Yu, M. C., & London, S. J. (2004). Dietary Fiber and Reduced Cough with Phlegm. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. https://doi.org/10.1164/rccm.200306-789OC.
 • Harvard T. H. Chan. Nutrition and Immunity. Harvard School of Public Health.
 • Przywojski P. Fight off flu with immune-boosting nutrients. Mayo Clinic Health System.
 • Sisson J. H. Alcohol and airways function in health and disease. Alcohol. Agosto 2007. 41 (5): 293-307.
 • Shewry PR, Hey SJ. Do we need to worry about eating wheat?. Nutr Bull. 2016;41(1):6–13. doi:10.1111/nbu.12186
 • Weinberger T, Sicherer S. Current perspectives on tree nut allergy: a review. J Asthma Allergy. 2018;11:41–51. Published 2018 Mar 26. doi:10.2147/JAA.S141636

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.