8 fødevarer der kan forhindre et slagtilfælde

En kop grøn te hver morgen hjælper din krop med at bekæmpe kognitiv aldring. Grøn te er også rig på antioxidanter og hjæper med at rense din lever.
8 fødevarer der kan forhindre et slagtilfælde
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Slagtilfælde er den tredje hyppigste dødsårsag på verdensplan, kun overgået af hjertelidelser og kræft. Selvom det er rigtigt, at man aldrig kan være 100% sikker på, man ikke vil få et slagtilfælde, så har mange undersøgelser vist, at en sund livsstil med visse basiske fødevarer i din kost, kan hjælpe med at forebygge slagtilfælde med op til 30%. I denne artikel får du 8 fødevarer der kan forhindre et slagtilfælde.

Det er en indsats, der kan betale sig, ikke kun for at undgå denne lidelse – det giver dig også en bedre livskvalitet. Så hvorfor ikke starte i dag med at tilføje disse vigtige fødevarer til din kost? Vær opmærksom på hvilke fødevarer der er tale om!

Fødevarer der vil hjælpe med at forbedre din hjernes sundhed

Du tror måske at aldersgruppen, der typisk får et slagtilfælde, er mennesker imellem 55 og 70 år. Det er forkert. Desværre kan slagtilfælde ramme yngre mennesker lige så let som ældre.

I visse tilfælde er der et genetisk eller arveligt aspekt, som ikke bør overses, men en dårlig kost og en livsstil fyldt med stress og bekymringer, vil øge dine chancer for at få et slagtilfælde. Det er derfor, det kan betale sig at spise de rigtige ting for at mindske din risiko og nyde godt af en bedre livskvalitet.

Lad os finde ud af hvilke fødevarer du bør spise hver dag.

1. Gulerødder

Gulerodsjuice

I følge en undersøgelse i år 2008 fra Harvard universitetet, så kan man mindske riskoen for slagtilfælde med 50%, hvis man spiser omkring fem portioner gulerødder om ugen.

Selvom det er vigtigt at være en smule skeptisk overfor disse data, så kan de naturlige fordele ved gulerødder ikke afvises – denne grøntsag er rig på antioxidanter, den forhindrer dannelsen af blodpropper og fremmer god blodcirkulation. Det er en god ide at spise gulerødder, så ofte du kan.

Anbefalet læsning efter “8 fødevarer der kan forhindre et slagtilfælde”:

6 opskrifter der vil få dit barn til at spise grøntsager

2. Rosenkål

Rosenkål er rig på kalium og folat, to essentielle næringsstoffer, der forhindrer ophobningen af kolesterol i arterierne og fjerner giftstoffer fra dit blod igennem urinen.

3. Avocadoer

Avocadoer

Det eneste du skal gøre er at spise en halv avocado om dagen. De er rige på fedtsyrer, som omega-3, der er gode for hjernen, forhindrer cellulær aldring og oxidering. Husk… En halv avocado om dagen!

4. Tomater

Tomater er en naturlig kilde til antioxidanter som lycopen, der er kendt for at hjælpe med at forebygge slagtilfælde takket være deres evne til at mindske blodtrykket og forbedre blodomløbet. Det hele er relateret til et stof kaldet homocystein, der er forbundet med en større chance for at få slagtilfælde.

5. Sardiner i olie

Sardiner paa broed

Det er en god ide at spise dette to gange om ugen. Hvorfor? Sardiner er en naturlig kilde på sunde fedtstoffer, kalcium og vitamin D. De beskytter hjernen naturligt, men der er en ting du skal vide: hvis du åbner en dåse sardiner og ikke spiser det hele, opbevar dem aldrig i den oprindelige dåse. Put dem i en glasbeholder eller noget andet, der ikke er af metal.

6. Meloner og vandmelon

Begge disse frugter har et meget højt vandindhold og er rige på mineraler og antioxidanter. Det har et lavt indhold af natrium, hvilket gør dem perfekte til at mindske kolesterolniveauet og undgå åreforkalkning. Sørg for at du prøver at inkorporere en skål vandmelon eller cantaloupe-melon hver dag.

7. Grøn te

Groen te - forhindre et slagtilfaelde

Du bør aldrig stoppe med at drikke din daglige kop grønne te. Det er en rig, naturlig kilde på antioxidanter, polyfenoler samt essentielle stoffer, der hjælper med at reducere kolesterolniveauet og bekæmper den kognitive aldringsprocess. For at få mest ud af din grønne te, husk at drik det 20 minutter efter dine måltider.

Læs også denne artikel efter “8 fødevarer der kan forhindre et slagtilfælde”:

Bagt laks med kartofler og grøntsager

8. Havregryn

At spise havregryn til morgenmad kan hjælpe med at sænke blodsukkeret og holde det dårlige kolesterol, LDL, i skak. Glem ikke at havregryn også er fremragende til at reducere stress og giver din hjerne vigtige næringsstoffer som zink og jern. Hvorfor ikke starte din dag meden skål havregryn?

Vigtige ting vedrørende dine chancer for slagtilfælde

Person der gaar paa bare foedder - forhindre et slagtilfaelde

Selvom de fødevarer vi beskrev ovenover, kan hjælpe dig med at mindske dine chancer for slagtilfælde mellem 30 og 50%, så er det vigtigt at du også overvejer følgende aspekter:

 • Du bør have en balanceret og varieret kost. Du skal ikke spise det samme hver dag, men snarere en kreativ kombination af fødevarer. For eksempel som Ly M. Steffen, en epidemiolog ved University of Minnesota, forklarer, så er det bedre at spise tre stykker frugt plus tre grøntsager for at undgå slagtilfælde end at begrænse sig selv til fem stykker frugt og ingen grøntsager.
 • Tro ikke at du skal begrænse, hvad du spiser fuldstændigt for at undgå visse sygdomme. Bestemt ikke. Du bør spise “sunde fedtstoffer” som olivenolie for at beskytte din hjernes sundhed.
 • Sidst men ikke mindst, kontroller din stress og hverdagproblemer. Prøv ikke at lev et liv, hvor du glemmer at bekæmpe en stillesiddende livsstil og mister din intellektuelle nysgerrighed og positive følelser.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Act FAST. (n.d.).
   stroke.org/understand-stroke/recognizing-stroke/act-fast
  • Mayo Clinic Staff. (2018). Stroke.
   mayoclinic.org/diseases-conditions/stroke/home/ovc-20117264
  • NINDS Stroke Information Page. (2018).
   ninds.nih.gov/disorders/stroke/stroke.htm
  • What is stroke? (n.d.).
   stroke.org/understand-stroke/what-stroke?pagename=type

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.