Sådan reducerer du risikoen for hjerteanfald eller slagtilfælde

I et nyligt udført studie udgivet i bladet “American Journal of Clinical Nutrition,” blev der angivet en advarsel omkring noget, vi alle bør være bevidste omkring: generelt set, så er vores traditionelle diæter meget usunde. Hvis vi alle foretog nogle få ændringer i vores ernæring, så ville risikoen for at hjerteanfald eller slagtilfælde reduceres med en tredjedel.
Sådan reducerer du risikoen for hjerteanfald eller slagtilfælde
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Selvom den figur nok ikke ser så høj ud, så er den en procentdel at være opmærksom på hvis vi overvejer det som en af de variabler som vi rent faktisk kan kontrollere. Hvis vi passer på vores diæt og forbedrer vores livsstil, så kan vi undgå en høj procentvis risikoen for hjerteanfald eller slagtilfælde, begge dele tager tusindvis af liv hvert år. Hvorfor ikke begynde at efterleve disse råd?

Kostråd til at reducere hjerteanfald og slagtilfælde

Selvom det er helt sikkert at mange af disse sygdomme har en genetisk komponent, så er det værd at være opmærksom på at vi også selv er i stand til at forebygge dem. Både hjerteanfald og slagtilfælde er nogle af de førende dødsårsager hos både mænd og kvinder. Endnu et faktum at være opmærksom på er, at denne risiko er forhøjet i de seneste par år for kvinder.

Tilfældene af slagtilfælde øges fortsat og dette skylds ikke blot at befolkningen generelt bliver ældre, men også dårlige diæter, stress, eller endda en stillesiddende livsstil. Endnu et faktum som understreger hvor relevent studiet er som blev offentliggjort i magasinet “American Journal of Clinical Nutrition” er at vi ogte venter indtil vi er 50 år gamle med at forbedre vores livsstil og vaner.

Anbefalet læsning efter “Sådan reducerer du risikoen for hjerteanfald eller slagtilfælde”:

8 fødevarer der kan forhindre et slagtilfælde

Det er på dette tidspunkt at hjerteprobleemer, højt kolosteroltal og hypertension begynder at opstå. Men hvorfor ikke begynde at tage vare på dit helbred før dette tidspunkt? Er det ikke bedre at forebygge dit helbred fra at få problemer, og derved undgå dem i fremtiden?

Det er uden tvivl besværet værd at være opmærksom på disse sygdomme og begynde idag med at lave små ændringer i din diæt og din livsstil, noget som vil få dig til at få det bedre uanset din alder.

Bemærk disse metoder til at forbedre din diæt.

1. Lad os glemme alt om salt og fedt

Usunde madvarer

Størstedelen af traditionelle diæter inkluderer generelt et højt indhold af fedt og salt. The majority of traditional diets include, in general, a high content of fats and salt. Det er ligegyldigt om vi er i Europa eller Amerika, i de seneste par år har vi mistet alle de sunde vaner der engang karakteriserede os. Muligvis grundet vores livsstil, vores arbejde, altid at have travlt…

Vi ender med at købe mad som allerede er tilberedt i supermarkederne fordi vi ikke har tid til at lave hjemmelavet mad. Eller også er det muligt at din måde at lave mad på, som du altid har set selv derhjemme, er meget rig på rødt kød, stegt mad eller andre retter med et højt kalorieindhold som vil give dig langt flere problemer end fordele.

Du skal ændre din måde at spise på, og fjerne fedt og salt. Begynd i dag.

2. Sig ja tak til røde grøntsager

Tomater

Der findes et antal grøntsager som er fantastiske til at hjælpe med at forebygge hjerteanfald og slagtilfælde. Hvis du ønsker et eksempel som altid bør være en del af din diæt? Tomaten. Den hjælper med at forebygge mange af disse sygdomme takket været komponenten lycoperen som også er kendt for at hjælpe med at reducere trombe eller blodpropper. Og et interessant faktum er at tomatsovs har et højere indhold af lycopen end friske tomater da dette pigment udkøses meget bedre under madtilberedning.

3. Erstat hvidt mel med fuldkornsmel

Rugbroed

Dette er en primær faktor når det gælder reduktion af risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde. Fra idag og fremad, så prøv at erstat hvidt brød med rugbrød eller havrebrød, som også giver fuldkorn og aldrig er raffineret. Du bør også spise fuldkorns ris og pasta da disse vil hjælpe med at reducere kolesterol, hjælpe med at undgp overdrevent sukkerindtag og hjælpe med at kontrollere din appetit.

4. Sig ja til æbler og jordbær

Jordbaer smoothie - risikoen for hjerteanfald

Hvad med at inkludere et grønt æble i din morgenmad? Og til frokost, kan du tilberede en lækker salat med spinat, jordbær og nødder. Fantastisk! Du bør vide at æbler er rige på phytonutrients som er idelle til at bekæmpe hjertesygdomme og samtidig, perfekte til at reducere LDL, den dårlige kolesterol.

Og hvad kan vi sige om jordbær… Vidste du at de er rige på kalium, phytonutrients og C-vitamin? Dette er den perfekte kombination til at bekæmpe risikoen for et slagtilfælde. Tøv ikke når der skal spises 6 friske og rene jordbær, men huskl på, at du ikke skal tilføje sukker!

5. En halv skefuld kanel hver dag

Kanelstaenger - risikoen for hjerteanfald

Bare 15 gram og så tager du vare på dit helbred, og forebygger risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde. Vi vil nu forklare hvor kanel er så sundt:

  • Det reducerer niveauet af sukker i blodet.
  • Det hjælper med at sænke niveauet af LDL kolesterol og triglycerider.
  • Det hjælper med at forebygge formationen af blodpropper.
  • Det reducere høj spænding.
  • Det hjælper os med at tabe os.

Læs også denne artikel efter “Sådan reducerer du risikoen for hjerteanfald eller slagtilfælde”:

Hvad er et mini slagtilfælde? Nøglen til at opdage det

6. Fed fisk to gange om ugen

Ifølge statistikkerne i dette studie som er offentliggjort i  “American Journal of Clinical Nutrition,” så undgår folk som spiser fed fisk mindst to gange om ugen at få et hjerteanfald eller slagtilfælde i en meget høj procent. De er rige på proteiner, og fremfor alt, Omega-3, en meget sund olie som kan hjælpe med at forebygge at der opstår blodpropper. Husk at inkludere dette i din diæt og derved at tage dig rigtig godt af dit helbred.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.