Sådan kan nelliker forbedre fordøjelsen

Selvom du altid bør undgå at spise for mange nelliker og få lægehjælp, så nelliker hjælpe med at kontrollere fordøjelses- og åndedrætsproblemer og lindre tandpine.
Sådan kan nelliker forbedre fordøjelsen

Skrevet af Solimar Cedeño

Sidste ændring: 09 august, 2022

Nelliker bruges normalt til kulinariske formål, men de har også mange medicinske fordele. Du har sikkert brugt dem til at krydre din mad eller lave desserter. Men hvordan kan nelliker forbedre fordøjelsen?

Nelliker har smertelindrende, krampestillende, antibakterielle og bedøvende egenskaber. Hvorfor kan nelliker forbedre fordøjelsessystemet? Fordi nelliker lindrer smerter, reducerer hævelse og bekæmper infektion blandt andet.

Som urtete kan det derfor lindre maveproblemer såsom luft i maven, kvalme og opkast forårsaget af fordøjelsesbesvær. Så hvordan virker det? Hvordan kan nelliker forbedre fordøjelsen? Det skyldes et stof der hedder eugenol.

Kvinde drikker af kop

Derfor kan nelliker forbedre fordøjelsen: Hemmeligheden er eugenol

Eugenol er ansvarlig for den aromatiske intensitet i nelliker. Denne komponent er en fremragende antioxidant, der forsinker cellulær aldring og bekæmper halsbrand. Det er en gul olieagtig væske med en intens lugt. Eugenol findes også i andre planter som allehånde, basilikum, gurkemeje, laurbærkrans og kanel, men nelliker indeholder meget mere af det.

Det er godt til at behandle fordøjelsesproblemer, åndedrætsinfektioner og tandpine. Det kan bruges internt og eksternt, selv om folk bruger det internt det meste af tiden. Det har også flavonoider. Her er et par af dets andre nøgleegenskaber:

 • Bedøvende
 • Anti-ødemisk
 • Syreneutraliserende
 • Antiemetisk
 • Antioxidant
 • Mavebeskyttende og genskabning af mavens flora
 • Antivirus
 • Antiseptisk

På trods af dets mange fordele bør du være forsigtig, når du bruger eugenol, fordi det er ret giftigt i store doser, især hvis du indtaget det som en æterisk olie. Det er ikke beregnet til gravide kvinder, spædbørn og børn under 6 år.

Læs også denne artikel: Tre hjemmelavede hoste sirupper mod tør hoste

Hvordan man bruger nelliker i naturlige midler til at forbedre fordøjelsen

Der er flere måder at bruge nelliker på i fordøjelsesmidler eller til at krydre ens måltider. Alt vil afhænge af hver persons smag og deres toleranceniveau i forhold til krydderier, da det har en meget stærk lugt og smag. Her er nogle naturlige midler du kan lave med nelliker:

Nellike te

Nellike te smører fordøjelseskanalen og stimulerer fordøjelsessystemet, så det fungerer korrekt. Det hjælper også med at øge blodgennemstrømningen og bekæmpe dårlig ånde.

En af de mest almindelige årsager til dårlig ånde er maveproblemer, og nelliker angriber dem direkte i fordøjelsessystemet. Hertil kommer, takket være dens aroma, så forfrisker den din åndedrag straks, da teen bekæmper bakterier med det samme, når den kommer i kontakt med munden.

 • For at laver denne te er alt, hvad du skal gøre at knuse nellikerne og koge det resulterende pulver i noget vand.
 • Du kan drikke det om morgenen og om aftenen på de dage, hvor du føler ubehag.

Hele nelliker

Ske med nelliker

Du kan bruge dem til at krydre din måltider og lave desserter, eller du kan bare tygge dem hele. Tygning af dem øger din spytproduktion, samt produktion af væsker, der er nødvendige i fordøjelsen.

Læs også: Prøv de her 7 tips mod ondt i halsen

Æterisk nellike olie

Æterisk nellikeolie kommer fra at blande olivenolie og nellike i en flaske og lade det stå i flere uger. Som vi allerede har angivet, bør du ikke indtage det rent eller forbruge for meget af det, fordi det kan være giftigt.

 • For at lindre opkastning og kvalme tilsættes 3 dråber i et glas vand (200 ml).

Nellike infusion

Det forberedes på samme måde som nellike teen, men med hele nelliker. Det hjælper med at bekæmpe forstoppelse og stimulerer fordøjelsesaktiviteten. Du kan drikke en kop af denne infusion efter hvert måltid, indtil du ikke længere føler ubehag.

Naturen tilbyder et uendeligt antal meget sunde medicinske muligheder for din krop, så du bør supplere dine medicinske behandlinger med naturlige lægemidler. Mens nelliker ikke har evnen til at helbrede fordøjelsesforstyrrelser, kan de lindre nogle symptomer.

Glem ikke at besøge din læge regelmæssigt og spise rigtigt. Du kan undgå fordøjelsesbesvær i de fleste tilfælde med en afbalanceret kost, fjernelse af de fødevarer, din mave ikke kan tolerere. Vær opmærksom på de fødevarer, der får dig til at føle dig dårligt tilpas og undgå at spise dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fitomed. (2003). Clavo de olor.
 • Gamboa, J. M., & Vásquez, M. N. (2015). Efecto del aceite esencial de Syzygium aromaticum sobre la supervivencia de Salmonella typhi , Salmonella paratyphi A y Bacillus cereus. Rebiolest.
 • Agilar Gonzales, A. E., & Lopez Malo, A. (2013). Extractos y aceite esencial del clavo de olor (Syzygium aromaticum) y su potencial aplicación como agentes antimicrobianos en alimentos. Departamento de Ingeniería Química, Alimentos y Ambiental.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.