8 vigtige tegn på nyreproblemer du ikke må overse

Selvom nyreproblemer typisk ikke viser symptomer, indtil de når de fremskredne stadier, så er der nogle tegn på, der kan tjene som advarsler, såsom væskeophobning eller ændringer i din urin. 
8 vigtige tegn på nyreproblemer du ikke må overse
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Dine nyrer er de organer, der er ansvarlige for at filtrere affald fra blodet og fjerne dem fra kroppen gennem urinen. Derfor er nyreproblemer bestemt ikke noget, du må ignorere.

I gennemsnit er de omkring en fod i længden og kan behandle op til 190 liter blod om dagen, hvilket eliminerer omkring to liter vand.

Nyrerne spiller også en vigtig rolle i reguleringen af ​​blodtrykket og er ansvarlige for produktionen af ​​flere hormoner, der er grundlæggende for dit generelle velbefindende.

Ligesom andre dele af kroppen, kan et overskud af toksiner dog påvirke deres funktion og føre til alvorlige helbredsproblemer.

Hvad der er mest bekymrende er, at nyreproblemer ofte enten ingen symptomer har overhovedet, eller at de kan forveksles med andre mere almindelige sundhedsproblemer.

Den gode nyhed er, at der er et par meget tydelige tegn, der kan advare dig om et problem med deres funktion.

Fordi de fleste mennesker sandsynligvis ikke er bekendt med dem, ønsker vi i dag at dele de otte vigtigste med dig.

Find ud af, hvad de er!

1. Ændringer i din urin kan være tegn på nyreproblemer

Kvinde skal tisse

Ændringer i din urin vaner opstår normalt, når noget ikke er helt som det skal være med dine nyrer.

At have behov for at urinere hele tiden – eller det modsatte, en nedsat trang til at tisse – kan indikere, at disse organer ikke fungerer som de skal.

2. Ændringer i selve urinen

Ændringer i farve, lugt eller konsistens af din urin er meget nyttige tegn på et muligt problem med dit nyre system.

Kontakt lægen, hvis du bemærker din urin er mere gul end normalt, indeholder blod, eller har en ubehagelig lugt.

Selv om disse tegn næsten altid er til stede i tilfælde af en urinvejsinfektion, er det en god idé at have nogle test forsøg for at udelukke et mere alvorligt problem.

3. Væskeretention

Hævede ben

Fordi disse organer er designet til at regulere niveauet af væske i kroppen, kan en fejl føre til væskeretention eller ødem.

Da de mister deres evne til at filtrere væsker og snavs, er kroppens inflammatoriske processer afbrudt, hvilket fører til hævelse i ansigtet, fødder, ankler og andre områder.

4. Træthed og udmattelse

Nyrerne producerer et hormon kendt som erythropoietin, hvis funktion er at gribe ind i skabelsen af røde blodlegemer.

Det betyder, at de også spiller en meget vigtig rolle i transporten af oxygen til cellerne i kroppen.

På grund af dette, kan en fejl i dine nyrer føre til blodmangel og konstant følelse af udmattelse og træthed.

Når cellerne ikke får nok ilt forårsager det svimmelhed, træthed og koncentrationsbesvær.

5. Smerter i ryggen eller i nyrerne

Ondt i ryggen

For patienter, der har nyreproblemer, især ældre mennesker, vises smerter normalt i lænden af ryggen eller et område tæt på disse organer.

Mens det kan være et muskuløst problem, så er det nogle gange direkte relateret til udvikling af en nyresygdom.

Nyresten eller urinvejsinfektioner kan forårsage alvorlige rygsmerter, der videreføres til lysken.

6. En mærkelig smag i munden

Når giftstoffer ophobes i blodet som følge af nyreproblemer, kan det føre til dårlig ånde og en metallisk smag i munden.

Faktisk mister nogle mennesker deres smag for kød eller mindsker mængden af mad, de normalt spiser på en dag.

7. Udslæt

Akne på huden

Selvom mange mennesker ignorerer denne kendsgerning, så afhænger sund hud også af en god ilttilførsel og udrensning af blodbanen.

Når nyrerne stopper med at filtrere affald er det almindeligt for hududslæt og andre dermatologiske problemer at vise sig.

Sommetider er disse ændringer ledsaget af en ubehagelig følelse af kløe eller allergi.

8. Højt blodtryk

Dette er et problem, der kan udløses af mange faktorer, som påvirker arterierne og det kardiovaskulære system.

Blandt dem, er det vigtigt at vide, at tilbageholdelsen af ​​fluider og natrium kan føre til en betydelig stigning i blodtrykket.

Både kronisk nyresvigt og glomerulonephritis vil øge din risiko for at udvikle denne tilstand.

Højt blodtryk kan også vises med udviklingen af ​​en tilstand kendt som nyrearteriestenose, som er forårsaget af en delvis blokering af den renale arterie, der er ansvarlig for transport af blod til nyrerne.

Har du mistanke om du har nyreproblemer? Spørg din læge så hurtigt som muligt for at udelukke alle alvorlige komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hiß, M., & Kielstein, J. T. (2014). Chronic kidney disease (ckd). In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_30
  • National Kidney Foundation. (2017). About Chronic Kidney Disease – The National Kidney Foundation.
  • Patel, R., & Marfatia, Y. (2008). Clinical study of cutaneous drug eruptions in 200 patients. Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology. https://doi.org/10.4103/0378-6323.42883
  • Levey, A. S. ., Coresh;, J., Balk;, E., Kausz;, A. T., Levin;, A., Steffes;, M. W., … Eknoya, G. (2003). Clinical Guidelines National Kidney Foundation Practice Guidelines for Chronic Kidney. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/200307150-00013 [pii]

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.