Undgå at maden brænder sig fast på dine pander

Der er ofte et sart slip-letoverflade på de fleste pander. Det kan være en god ide at stable dem nænsomt inde i skabet, så der ikke kommer ridser i det.
Undgå at maden brænder sig fast på dine pander
Maria Patricia Pinero Corredor

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Husligt arbejde er som regel ikke sjovt. Det bliver ikke bedre af, at det også nogle gange kan være svært eller tager lang tid.

Der er desværre mange typer huslige opgaver, der kan være tidskrævende og besværlige – især når det kommer til at stille alt tilbage, hvor det hører til. 

Hvis du er en af dem, der kun forbinder madlavningen med stress og jag, så læs med her. Der er nemlig mange gode fif, der kan gøre visse opgaver nemmere.

Det kan for eksempel ofte ske, at man finder gamle madrester og olierester, der er brændt fast på pander og gryder.

Der er intet værre end at bruge en masse tid på omhyggeligt at tilberede en middag for endeligt kun at finde ud af, at din mad har sat sig fast på panden.

For at hjælpe dig med at undgå disse ulejligheder, vil vi i dag dele ni interessante tricks til at hjælpe dig med at undgå mad, der sætter sig fast på panden.

1. Brug olivenolie

Det at putte en lille smule olivenolie på dit køkkengrej er en af de bedste måder, at afholde mad fra at sætte sig fast.

Hæld en lille smule olivenolie på din pande, spred det rundt med et stykke køkkenrulle og vær sikker på, at du har dækket alle områder, hvor der er muligt for maden at sætte sig fast. 

Før du putter maden på panden for at tilberede det, vent indtil at panden er varm (men vær selvfølgelig også opmærksom på ikke at brænde olien på).

2. Tilføj en smule salt

En lille smule salt kan gøre det endnu nemmere at stege maden på panden, især aluminiumspander.

For at undgå dette problem kan du sprede et tyndt lag solsikkeolie i din gryde og tilføje en smule salt. Vær sikker på det er fordelt over hele overfladen. 

Pas på med ikke at komme for meget salt på, da smagen kan ændre din mad. Hvis du tror, at du har tilføjet for meget, aftør det overskydende med en køkkenrulle, når panden er kold.

3. Brug æblecider eddike

aeblecider-eddike

Aluminiumspander og dem lavet i andet porøs metal har brug for at have overfladen dækket før du bruger dem for at undgå, at maden sætter sig fast.

En anden god valgmulighed er at hælde en lille smule olie på panden, opvarme det og tilføje et skvæt æblecidereddike.

Vær sikker på at holde det på en lav temperatur og tillad det at fordampe helt, før du fortsætter med din opskrift. 

4. Brug rigtig smør

Rigtig smør indeholder næringsstoffer som er vigtige for din krop, foruden en olieret sammensætning som gør slip-let madlavning til en nem sag.

Alt afhængig af dets oprindelse, kan smøren være en kilde til essentielle fedtsyrer, vitaminer, mineraler og antioxidanter. 

Brug en lille teskefuld smør til at fedte din pande, før du laver ting som æg, pølser og lignende mad.

Hold temperaturen på medium varme og tilføj en fingerspids salt, for at undgå, at det brænder på

5. Undgå at bruge metalredskaber

ske-og-olie

Du skal aldrig bruge metalskeer eller andre metalredskaber til pander som har en slip-let overflade, fordi det ødelægger deres overflade.

Køb i stedet redskaber lavet af træ, plastik eller silikone som ikke vil ridse dine overflader.

6. Brug ikke grydesvampe

Både grydesvampe og stålsvampe kan give huller og ridser i aluminiumpander og ændre slip-let overfladen.

Brug bløde svampe eller viskestykker for at holde dem i god stand. 

7. Undgå at stable dine gryder og pander

gryder-og-pander

Hvis du har Teflon køkkengrej, opbevar dem aldrig ovenpå hinanden. Dette materiale er meget følsomt overfor enhver afslidning og kan nemt blive skadet.

8. Tør dine pander godt før du lægger dem væk

Lad dine pander tørre ordentligt, efter du har vasket resterne af dit køkkengrej. Sørg for, at de er helt tørre, før du stiller dem tilbage i dine skabe.

Resterende fugt kan få støbeformen til at gro, hvilket resulterer i, at mad sætter sig fast til overfladen.

9. Undgå, at pandens overflade tørrer ud

stoebe-jern-vedligehold

Det vigtigste fif, når det kommer til at afholde din mad fra at sætte sig fast til dine pander, er at altid have noget olie på dem, når du laver mad. 

Hvis du bemærker, at panden tørrer ud, tilføj en lille smule olie og vær sikker på at sprede det ligeligt ud.

Med de her simple fif kan du nemt forhindre maden i at brænde sig fast på pander og gryder.

Nu kan du lave et lækkert måltid, samtidigt med at du sparer tid, når du skal gøre det rent. Det er altid dejligt at have skinnende rent køkkengrej. 
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.