90 % af spanierne bærer varicella-zoster virus

Varicella-zoster virus er vidt udbredt. I Spanien f.eks. anslås det, at op til 90 % af befolkningen er blevet smittet.
90 % af spanierne bærer varicella-zoster virus
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 17 november, 2023

Varicella virus – mere specifikt kaldet “varicella-zoster virus” – forårsager ikke kun den sygdom, der er kendt som skoldkopper, og som giver udslæt i barndommen. Den er også ansvarlig for helvedesild eller herpes zoster. Helvedesild er en sygdom, som 30 % af personer over 50 år vil udvikle mindst én gang i løbet af deres liv.

Men hvis vi taler om varicella-zoster virus, er statistikkerne endnu mere sigende. Mere end 90 % af alle mennesker over 14 år har på et tidspunkt i deres liv været i kontakt med denne virus.

Er helvedesild farligt, og er der nogen måde at fjerne virussen på, når den er blevet latent i kroppen? Vi vil tage et kig på disse spørgsmål i denne artikel.

De overraskende statistikker om varicella-zoster virus

Ifølge den videnskabelige undersøgelse af Cintia Muñoz-Quiles og samarbejdspartnere udvikler en ud af tre personer over 50 år herpes zoster virus, i daglig tale kendt som helvedesild .

Samtidig vil en ud af 10 personer i samme aldersgruppe få postherpetisk neuralgi (den intense smerte, der fortsætter på det sted, hvor helvedesild er opstået, efter at læsionerne er forsvundet).

Forfatterne påpeger også, at personer med svækket immunforsvar er i større risiko . Disse immunsvækkede patienter kan have op til 50 % større risiko for at udvikle herpes zoster end resten af befolkningen.

Især Spanien rapporterer om op til 559 nye tilfælde af herpes zoster pr. 100 000 indbyggere i visse samfund. Tallet bliver faktisk mere udbredt, jo ældre folk er i undersøgelserne.

Fra 60-årsalderen og opefter er der større sandsynlighed for, at de, der har haft skoldkopper i barndommen, lider af en reaktivering af virusset , som er forblevet latent i kroppen. Faktisk vil en ud af 5 personer gennemgå denne reaktivering. Og når de har haft helvedesild, vil 6 % af denne gruppe få det igen.

Varicella-zoster virus

Vi tror, at du måske også vil have glæde af at læse denne artikel: Symptomer på human immundefektvirus (HIV)

Hvad er helvedesild?

Helvedesild er en reaktivering af varicella-zoster virus, der er blevet latent i kroppen. Når et menneske først er blevet smittet (hvilket næsten altid sker i barndommen), forbliver virusset inaktiv i kroppen, især i nervecellerne .

Den kan forblive der i årtier. Det er ikke engang nødvendigt, at personen har bemærket skoldkoppeinfektionen i barndommen. Selv asymptomatiske tilfælde eller personer med milde tegn er modtagelige for, at virusset “gemmer sig” og forbliver latent.

I en situation med nedsat forsvar, som følge af stress, medicin eller alder, reaktiveres virusset. Det giver udslæt med små blærer, der kan forekomme på forskellige steder på kroppen, f.eks. på bryst og mave, på ryggen og endda i ansigtet (øjne, ører og mund).

Dette er den velkendte helvedesild. Den omfatter de karakteristiske brændende og intense smerter langs blærernes vej. Dette falder sammen med den berørte nerves bane.

Det er almindeligt, at smerterne opstår før udbruddet. Når blærerne først er kommet frem, begynder de at nedbrydes asynkront, og der opstår skorpe der, hvor de var. Efter 14-21 dage falder skorperne spontant af.

Nogle gange er der også feber, men ikke altid. Der kan også være nogle muskelsmerter eller hovedpine.

Mindre almindelige præsentationer af herpes zoster er dem, der er placeret i ansigtet og på maven. Især den okulære form er blandt de mest smertefulde manifestationer af denne virus.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Viras reproduktionscyklus

Postherpetisk neuralgi: En frygtet komplikation

Det normale og forventede forløb af helvedesild er omkring en måned. Efter den tid har de fleste patienter ikke længere symptomer, og alle hudlæsioner er forsvundet.

Op til en tredjedel af de ramte kan dog udvikle en komplikation, der kaldes postherpetisk neuralgi. Det er en meget intens smerte, der fortsætter, selv om blærerne er forsvundet.

Den brændende fornemmelse kan endda vare i mere end tre måneder ved denne komplikation, og patienterne har også øget følsomhed i området. Selv gnidning mod tøj kan forstærke ubehaget.

Det er klart, at livskvaliteten påvirkes meget, især på grund af forlængelsen i tid. Faktisk kan den nå op på op til fire år i de mest alvorlige tilfælde.

Udbrud af herpes zoster

Er der nogen behandling af varicella-zoster virus?

Diagnosen bekræftes normalt af udslættet på huden, selv om der i nogle tilfælde foretages bekræftelse ved hjælp af specifikke tests.

Der findes antivirale behandlinger, som bør anvendes inden for 72 timer efter indtræden af helvedesild. Det anbefales også at holde udslættet rent og tørt for at undgå en sekundær hudinfektion.

I øjeblikket findes der ingen kur, der kan fjerne virusset fra vores krop, men det er en sygdom, der kan forebygges.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har mistanke om, at jeg har helvedesild?

Når symptomerne på helvedesild begynder, er det bedste at konsultere en læge for at påbegynde behandlingen. Tidlige antivirale midler kan reducere varigheden af dine symptomer.

I hjemmet skal hver patient være ansvarlig for at pleje sine sår forårsaget af blærerne. Huden bør holdes tør for at undgå superinfektioner.

Dette er en tilstand, der kræver meget tålmodighed at gå igennem. Derfor er det vigtigt at være informeret og følge anbefalingerne fra fagfolk.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hadley, Graham R., et al. “Post-herpetic neuralgia: a review.” Current pain and headache reports 20.3 (2016): 1-5.
  • Le, Phuc, and Michael Rothberg. “Herpes zoster infection.” Bmj 364 (2019).
  • Mizukami, Akiko, et al. “Impact of herpes zoster and post-herpetic neuralgia on health-related quality of life in Japanese adults aged 60 years or older: results from a prospective, observational cohort study.” Clinical drug investigation 38.1 (2018): 29-37.
  • Muñoz-Quiles, Cintia, et al. “Herpes zoster risk and burden of disease in immunocompromised populations: a population-based study using health system integrated databases, 2009–2014.” BMC infectious diseases 20.1 (2020): 1-14.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.