Fem nerver i hænderne, du bør kende til

Fingerspidserne er et af de områder i kroppen med flest nerver. I denne artikel kan du opdage fem nerver i hænderne, som du bør kende til.
Fem nerver i hænderne, du bør kende til

Written by Edith Sánchez

Last update: 09 august, 2022

Nerver i hænderne er et absolut mirakel! Fingerspidserne er et af de områder i kroppen med flest nerver. Det er derfor, de er den primære kilde til taktil information.

De primære nerver i hænderne

Af didaktiske grunde er never i hænderne som regel delt op i to grupper: Dem, der dominerer ovenpå hånden, og dem, der er i håndfladen. De er dog ikke adskilt. I stedet udgør de et sammenkoblet netværk af nerver.

Nerver i hænderne er ansvarlige for at formidle sensoriske informationer til hjernen og bidrage til bevægelse af hænder, fingre og arme. Nedenstående vil vi forklare fem af de vigtigste af dem.

1. Nervus medianus

Nerve

Nervus medianus er en sensorimotorisk nerve. Den går ind i musklerne i underarmen og håndfladen. Den består af to dele: Intern og ekstern. Den eksterne opdeling af denne nerve fører til palmar digital grenen i den første finger. Den fører også til den ydre palmar digital nerve i den anden finger.

I mellemtiden resulterer den interne opdeling i den indre palmar digital nerve i den anden finger. Ligeledes fører det til den eksterne og interne palmar digital nerve i den trejde finger og den eksterne palmar digital nerve i den fjerde finger. Den er ansvarlig for følelsen i den ydre halvdel af håndfladen.

Median nerven går igennem flexor carpi radialis, palmaris longus og flexor digitorum superficialis. På grund af dens placering kan den lide under indfangninger på forskellige punkter.

Denne artikel vil måske også interessere dig: 6 tricks til at styrke nervesystemet

2. Ulnarisnerven: En af de nerver i hænderne, du bør kende

Ulnarisnerven er defineret som en blandet nerve. Det betyder, at den kombinerer motoriske og sensoriske fibre. Den har en overfladisk gren, som er støttet på krogen af håndroden i håndleddet.

Det forsyner palmaris brevis og giver digitale grene til de halvanden mediale fingre. Det forsyner også den tredje og fjerde lumbriske muskel og alle de interossøse muskler i håndfladen i håndryggen. Denne nerve går kun ind i to muskler i underarmen: Flexor carpi ulnaris og den mediale halvdel af flexor digitorum profundus.

Den går mest ind i musklerne i håndenDen er ansvarlig for hudens overfølsomhed i ulna halvdelen af håndfladen og håndryggen. Det er også i den fjerde og femte finger.

3. Radialisnerven

Person viser nerver i hænderne

En af de mest relevante nerver i hænderne er radialisnervenDen sidder i håndfladen. Den går igennem håndryggen, det øverste af tommelfingeren, pegefingeren, langefingeren og den bagerste side af ringfingeren undtagen ved neglen.

Denne nerve er en sensorisk-motorisk nerve. Den er primært involveret i bevægelserne, hvor man strækker albuen, håndleddet og fingrene ud. Det gælder også supination af underarmen. Med andre ord er det, når området roterer udad og indad.

Det går igennem flere muskler inklusiv triceps. Det er også de øverste muskler i armene (triceps brachii og anconeus) og de ydre ekstensormuskler i håndleddet og hånden. Derudover er det det lange hoved, mediale hoved og laterale hoved af triceps brachii musklerne.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: 5 akupressurpunkter du bør prøve på dit ansigt

4. Radial kutan nerven

Den sidder ovenpå hånden. Denne nerve går igennem aponeurosen i underarmen. Det er det lag af sener, der sidder i dette område. Den går under brachioradialis senen. Derefter mødes den med den radiale bevægelsessene i albuen.

Radial kutan nerven går igennem tommelfingeren og den første falanks i pegefingeren. Den går også gennem den første falanks i den tredje finger og bagsiden af hånden.

5. Ulnar kutan nerven

Massage af nerver i hænderne

Det svarer til den øverste gren af ulnar nervenDen går i bund og grund igennem den indre del af den tredje finger og kanten af neglen på den fjerde finger på den indre del. Ligeledes går den også gennem den indre og ydre kant på den femte finger.

It might interest you...
Lær alt om de vigtige cervikale spinalnerver
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Lær alt om de vigtige cervikale spinalnerver

Det menneskelige nervesystem er en kompleks og fascinerende størrelse. I denne artikel fokuserer vi på de vigtige cervikale spinalnerver.  • Netter, F. H., & Brass, A. (1994). Sistema Nervioso, Tomo I: Parte 1. Anatomía y Fisiología (Vol. 1). Elsevier España.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.