Sådan kan du genkende feber

Feber er en stigning i kropstemperaturen, der viser sig ved symptomer som kulderystelser, varm hud og sved. Lær, hvordan du kan genkende feber her.
Sådan kan du genkende feber
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er ikke altid lige nemt at genkende feber. Udtrykket “feber” refererer til en stigning i kropstemperaturen over de normale værdier, så der vil være afslørende symptomer. Disse temperaturer er som følger:

 • Højere end 37,8 °C oralt.
 • Højere end 37,4 ºC aksillært.
 • Højere end 38,2 °C  rektalt.

Under normale forhold er der en forventet variation i temperaturen, som har en tendens til at være 0,6 °C højere om aftenen sammenlignet med gennemsnittet i de tidlige morgentimer. Derudover kan dette variere med situationer som f.eks. udsættelse for sollys eller menstruationscyklus.

Hvorfor opstår feber?

Feber skyldes en reguleret stigning i kropstemperaturen, der sker i kroppens “termostat” (placeret i den forreste del af hypothalamus). Denne stigning formidles af faktorer, der er forbundet med inflammation (især interleukin-1).

Som følge heraf sker der en forhøjelse af kontrolpunktet, der genererer frigivelse af stoffer i blodet (kaldet pyrogener). Disse er ansvarlige for at mindske varmetabet (indsnævring af blodkarrene og frembringelse af rystelser), hvorved temperaturen øges og det nye setpoint opnås.

Indsnævring af karrene giver variationer i blodcirkulationen. På den anden side skyldes rysten ufrivillige muskelsammentrækninger.

Derfor er feber et udtryk for menneskekroppen over for en inflammatorisk proces. I højere grad skyldes det oftest en kamp mod en infektion (viral, bakteriel, parasitær eller svampet). Den kan dog også skyldes andre processer, f.eks. kræft eller gigt.

Ved akut feber (der varer mindre end 4 dage) er årsagen højst sandsynligt infektiøs. Ikke-infektiøs feber er normalt tilbagevendende eller kronisk.

Syg mand er pakket ind i tæppe

Blandt symptomerne på feber bør vi genkende rystelser, som ofte kommer før kropstemperaturen stiger.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, at du måske også vil nyde at læse: Hjemmemidler mod feber

Feberens stadier: Sådan kan du genkende feber

Feberens stadier kan identificeres klinisk og er inddelt i følgende:

 1. Stigning: Den er som regel pludselig og ledsages af kuldegysninger. Hvis stigningen er langsom, er der ingen kuldegysninger.
 2. Den varme fase: Dette er opretholdelse af kropstemperaturen på et nyt eller forhøjet niveau, der kan nå op på 39,5 eller 40 °C.
 3. Fald- eller svedfasen: Feberen kan slutte pludseligt med intens svedtendens.

Sådan kan man genkende feber: Hvad er symptomerne?

Symptomerne på feber kan variere fra person til person. De kan være vanskeligere at identificere hos ældre voksne og spædbørn.

Disse symptomer skyldes hovedsagelig manifestationer i forbindelse med den inflammatoriske proces, selv om temperaturstigningen i sig selv giver generel utilpashed, træthed, kuldegysninger og svedtendens. Andre generelle manifestationer kan omfatte følgende:

 • Varm hud.
 • Øget hjertefrekvens eller takykardi på grund af øget hjertevolumen.
 • Øget respirationsfrekvens.
 • Fornemmelse af tørst.
 • Tab af appetit.
 • Hovedpine.
 • Kramper: Hos nogle børn med genetisk disposition kan den pludselige temperaturstigning fremkalde kramper.

Hos spædbørn manifesterer infektioner sig normalt meget uspecifikt, så tilstedeværelsen af øget irritabilitet, rødme i ansigtet, sløvhed og nedsat appetit tyder på symptomer på feber.

Anbefalinger for god temperaturmåling

De forskellige metoder til temperaturmåling er oral, rektal, aksillær og otisk. Kviksølvtermometre er den mest almindelige måde at tage sin temperatur på, ligesom de nuværende digitale termometre.

Berøringsmetoden er også en af de mest populære hjemmemetoder, men den er også den mindst præcise. Den giver ikke mulighed for at bestemme den reelle temperatur, så den kan ikke anbefales som reference.

Det samme termometer kan bruges til alle teknikker. Det er dog nødvendigt at have et andet termometer til oral og rektal rute. Til spædbørn findes der rektaltermometre med en tyndere spids, som mindsker risikoen for skader. Undtagelsen er dog den otiske rute, som kræver et infrarødt termometer.

Den orale rute anbefales til voksne og ældre børn, da munden skal holdes lukket, og termometeret skal holdes stille. Hos børn under tre måneder anbefales det at måle med et digitalt termometer i armhulen. Mellem tre måneder og fem år anbefales samme måde eller et infrarødt termometer i trommehinden.

Baby med feber får målt sin temperatur

Hos spædbørn bør temperaturen måles med metoder, der ikke ændres af barnets bevægelser.

Hvornår skal jeg gå til lægen ved feber?

Hos ældre børn og voksne er det normalt ikke nødvendigt med øjeblikkelig lægehjælp ved feber, medmindre der er symptomer på en underliggende sygdom, eller temperaturen er højere end 40 °C. Det er anderledes for spædbørn på tre måneder og yngre, for hvem øjeblikkelig lægehjælp altid er påkrævet.

Generelt er der nogle advarselstegn, som man skal holde øje med for at afgøre, om det er tid til at opsøge en læge:

 • Ændringer i den mentale tilstand.
 • Alvorlig hovedpine eller stiv nakke.
 • Tilstedeværelsen af petekkier (prikkede blødninger i huden).
 • Et fald i blodtrykket.
 • Åndedrætsbesvær.
 • En temperatur, der er højere end 40 °C eller lavere end 35 °C.
 • Nylig administrering af immunosuppressive lægemidler.

Du vil måske også gerne læse denne artikel: Sammenhængen mellem kropstemperatur og feber

Feber kan håndteres derhjemme

Ud over at tage febernedsættende medicin i håndkøb for at reducere feber-symptomerne anbefales det, at du også bruger fysiske foranstaltninger, der øger deres virkning. I stedet for at bade med koldt vand er det bedst at køle sig ned med lunkent vand, fordi det hjælper med at sprede varmen, når væsken fordamper.

Lægelig vurdering er ikke altid nødvendig , da feberen med stor sandsynlighed vil gå over. Vi skal dog huske, at feber er et symptom på en underliggende sygdom, så det er vigtigt at huske på dette og vide, hvornår det er tid til at konsultere en læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.