Åreforkalkning: Symptomer og behandling

Åreforkalkning er en sygdom i arterierne, som kan føre til et hjerteanfald. Det er derfor meget vigtigt at forebygge risikofaktorer og passe på sine blodårer.
Åreforkalkning: Symptomer og behandling
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Åreforkalkning er en sygdom i arterierne, som forårsager en ophobning af kolesterol på deres vægge. Som et resultat bliver blodårerne stive og klistrede, hvilket øger en risiko for blokeringer.

Denne sygdom forårsager hjerteanfald og slagtilfælde. Af den grund er det meget vigtigt at passe på sine arterier. For at gøre det skal man undgå mulige risikofaktorer såsom:

 • Overvægt.
 • Højt kolesterol.
 • Et stillesiddende liv.
 • Rygning.

Det er en sygdom, som udvikler sig langsomt og kan begynde i en tidlig alder og udvikle sig. Det forårsager ikke nogen symptomer, hvilket er grunden til, at det er svært at vide, om man lider af det. Det kan kun opdages med tests eller når en efterfølgende lidelse opstår.

På trods af at være en mere gængs sygdom i udviklede lande (det er en af de ledende årsager til dødsfald), er det nu også en ledende årsag til dødelighed i udviklingslande. Overordnet set har mænd større sandsynlighed for at lide af det end kvinder.

Sådan manifesterer åreforkalkning sig

Blodprøve, der tjekker for kolesterol

Denne ændring opstår, når lipider såsom kolesterol og triglycerider sætter sig fast på væggene i arterierne. Betændte celler fra blodet, der er kendt som leukocytter, hober sig også op.

Når disse substanser hober sig op på arterievæggene, desorganiseres de celler, som de består af, og kan producere det, der er kendt som plak. Når dette plak udvikler sig, opstår der kolesterolkrystaller samt kalkaflejringer.

I nogle tilfælde løsner disse aflejringer sig, og der opstår en trombose, der kan blokere arterierne og forårsage et hjerteanfald, eftersom passagen af blod bliver forstyrret.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Du kan holde højt kolesteroltal væk gennem din kost

Symptomer på åreforkalkning

Som vi har nævnt ovenstående, er det en sygdom, der manifesterer sig uden nogen symptomer eller tegn. Det er dermed meget farligt. Symptomer dykker kun op, når åreforkalkning er udviklet, og blodet har svært ved at nå de forskellige organer og væv.

Symptomer på moderat til alvorlig åreforkalkning afhænger af de ramte arterier. Nogle eksempler er:

 • Koronararterier: Disse patienter kan føle smerte i brystet eller trykken. Det er typiske tegn på hjertekrampe.
 • Cerebrale arterier: Disse patienter har tegn og symptomer på pludselig svækkelse i lemmer samt problemer med at tale og midlertidigt tab af synet på et øje eller hængende muskulatur i ansigtet. Denne række symptomer indikerer et muligt forbigående iskæmisk anfald, hvilket kan blive til et slagtilfælde, hvis det ikke behandles.
 • Arterier i ekstremiteterne: I disse tilfælde kan den ramte person føle smerte i benet under gang.
 • Arterier i nyrerne: Åreforkalkning i disse arterier finder sted som et resultat af øget blodtryk eller nyresvigt.

Behandling

Blokerede blodårer illustrerer åreforkalkning

For at behandle denne lidelse vil specialisten indikere en unik behandling for hver patient, eftersom det blandt andet varierer afhængig af patientens alder, sundhedstilstand og placeringen af læsionen.

Specialister anvender dog ofte nogle generelle tiltag for alle patienter. For det første anbefaler de at ændre vaner såsom kost, at sænke kolesterolniveauer, stoppe rygning og motionere mere. For det andet indikerer specialister en behandling med lægemidler, når det er nødvendigt, som er baseret på antikoagulerende midler for at forebygge dannelsen af blodpropper.

De kan også ty til anvendelsen af trombocytfunktionshæmmende midler, der er nyttige til at reducere blodpladernes “klistrethed”. Andre lægemidler, der bruges til at behandle denne lidelse, er dem, som kan sænke blodtrykket og kolesterolniveauerne.

For det tredje kræver nogle patienter en kirurgisk behandling. Der er to kirurgiske teknikker:

Som det sidste er åreforkalkning en af de primære sygdomme, som kan undgås og forebygges. Livsstil spiller en essentiel rolle i dets udvikling. Det er derfor, regelmæssig motion, en sund, balanceret kost og at holde sig væk fra dårlige vaner er den bedste måde at forebygge det på.

Det kan interessere dig ...
Åreforkalkning af ekstremiteterne: årsager og behandling
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Åreforkalkning af ekstremiteterne: årsager og behandling

I dag vil vi snakke om den form for åreforkalkning, der opstår i blodkarrene i benene og fødderne. Dette er en meget normal lidelse,


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Marrupe, L. H. (2010). La coronariografía. Libro de La Salud Cardiovascular Del Hospital Clinico San Carlos y de La Fundacio BBVA.
 • Fernández-Miranda, C., Luis Aranda, J., Paz, M., Núñez, V., González, P. G., Díaz-Rubio, P., … Gómez Izquierdob, M. T. (2001). Aterosclerosis subclínica de la arteria carótida en pacientes con enfermedad coronaria. Medicina Clínica. https://doi.org/10.1016/S0025-7753(01)71864-7
 • Alvarez, B. G., & Docampo, M. M. (2005). Arteriosclerosis. In Measuring Immunity: Basic Biology and Clinical Assessment. https://doi.org/10.1016/B978-012455900-4/50316-0

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.