Forholdet mellem kaffe og slagtilfælde

Der er et forhold mellem at drikke kaffe og slagtilfælde, men hvor vidt dette forhold er positivt eller negativt er stadig op til diskussion. Måden, som vi tilbereder og indtager det på, er åbenbart nøglen, når det kommer til dets effekt på hjertekarsystemet.
Forholdet mellem kaffe og slagtilfælde

Sidste ændring: 21 december, 2020

Der er en forbindelse mellem kaffe og slagtilfælde, men videnskabelige studier i emnet har forskellige konklusioner. For nogle forskere forbedrer indtaget af det hjertets funktion, og for andre forværres det af indtaget.

Kaffe besidder en vigtig plads blandt verdens drikkevarer. Folk drikker det næsten alle steder i verden, og for nogle er det en vane, som handler om mere end blot deres morgenmad. Ofte handler kaffe om at socialisere, hvor det er en undskyldning for at mødes og snakke.

Dets effekt på helbredet er derfor en interesse for os alle. Der er så mange forbrugere, der burde forbedre deres vaner med at drikke kaffe, når der er en reel risiko for deres helbred.

Generelt har kaffe et dårligt ry på grund af forbindelsen mellem koffein og risikoen for hjertekarsystemet. Det er derudover gængs for patienter, der har haft slagtilfælde, at de stopper med at drikke kaffe af sig selv, og ikke for at følge instrukser fra lægerne.

Det plejede at være et etableret faktum, at koffein var substanset, man burde studere, når det kom til indtaget af kaffe og slagtilfælde. Det fik dem til at indse, at mange andre drikkevarer også indeholder det, såsom bestemte energidrinks.

Et svensk videnskabeligt studie afslørede dog, at kaffe kun er et problem afhængig af måden, vi indtager det på, og ikke nødvendigvis på grund af dets indhold af koffein.

Måden, vi drikker kaffe på, påvirker risikoen for slagtilfælde

En studiegruppe på Göteborgs Universitet forskede i forskellen mellem effekten på hjertet, som forskellige former for tilberedning af kaffe havde. Det er spændende, hvordan hver type påvirker dødeligheden for de grupper, de studerede.

Ifølge dette studie er filteret den primære faktor i forholdet mellem tilberedning af kaffe og slagtilfælde. Filtrering af kaffe hjælper med at holde substanserne, som fører til uønskede effekter, væk fra kroppen.

Disse substanser er i stand til at øge niveauerne af LDL, hvilket øget og ændrer pulsen. Alle tre er dårlige for hjertet og arterierne. Det er endnu værre, hvis personen har andre sundhedsmæssige bekymringer såsom overvægt eller en lidelse med højere risiko såsom diabetes.

Ifølge forskerne i Sverige indeholder ufiltreret kaffe mere end 30 gange så mange giftige substanser som filtereret kaffe. Denne forskel kan være betydelig, når det kommer til helbredet.

Kvinde tager sig til hjerte, da hun oplever et slagtilfælde

Studier med modstridende resultater

I modsætning til resultaterne fra de svenske forskere taler nogle meta-analyser for indtaget af kaffe til at beskytte hjertet i stedet for at se det som en risikofaktor. Det var faktisk en del af anbefalingerne til et sundt hjerte i det sidste årti.

En meta-analyse udgivet i Journal of the American College of Cardiology fandt ingen sammenhæng mellem indtaget af kaffe og slagtilfælde. Derimod afslørede effekterne, som dukkede op i undersøgelsen, fordele.

Personerne i analysen, der drak op til fire kopper kaffe om dagen, havde en lavere risiko for at dø tidligt. Som konklusion havde dem, der drak kaffe regelmæssigt og i moderate mængder, en højere sandsynlighed for at leve et sundere liv.

Forklaringen kan ligge i de antioxidanter, der er i kaffe, som vi forsker i sammen med koffein. Disse substanser er vigtige for cellulær aldring, eftersom de blokerer de indre toksiner, som mennesker producerer blot ved at være i live.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Fordele ved at drikke kaffe til morgenmaden

Problemer med kortisol – indtaget af kaffe og slagtilfælde

Kvinde siger nej til kaffe grundet forholdet mellem kaffe og slagtilfælde

Kaffe øger produktionen af kortisol (stresshormonet) i kroppen, eftersom mennesker frigiver det for at øge deres forsvar og forblive årvågne.

Pulsen øges, når der er for meget kortisol. Blodtrykket stiger dermed også en smule. Ingen af disse to situationer er ønskede hos en hjertepatient eller hos personer med høj risiko for hjertekarsygdomme.

Personer, der regelmæssigt drikker kaffe, vænner sig til disse let øgede kortisolniveauer. Stigningen i blodtrykket er ikke betydeligt og lader ikke til at øge hjertets pumpen. Folk, som mener, at kaffe er dårligt for deres helbred, undgår det dog af denne årsag.

Det er ikke tydeligt, at indtaget af kaffe fører til slagtilfælde på grund af kortisol, men forskningen fortsætter stadig. For eksempel er en af formålene med behandlingen hos dise patienter at holde dette hormon under kontrol for at bekæmpe forhøjet blodtryk.

Kaffe og slagtilfælde: Bør vi indtage kaffe?

Som konklusion kan vi drikke kaffe, som vi ønsker det. Som med alt andet i livet er nøglen at gøre det i moderate mængder for at undgå de mulige bivirkninger.

Det er vigtigt, at du forstår, at indtag af kaffe i sig selv ikke fører til slagtilfælde. Andre faktorer såsom kost og aktivitet spiller også en rolle i hjertets sundhed. Det er de sunde vaner, som i sidste ende holder os alle sunde.

Det kan interessere dig ...
Sådan stopper du med at drikke for meget kaffe
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan stopper du med at drikke for meget kaffe

Vil du gerne stoppe med at drikke for meget kaffe? Så skal du følge vores fem gode råd, som kan hjælpe dig godt på rette vej.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ding, Ming, et al. “Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose–response meta-analysis of prospective cohort studies.” Circulation 129.6 (2014): 643-659.
  • Tverdal, Aage, et al. “Coffee consumption and mortality from cardiovascular diseases and total mortality: Does the brewing method matter?.” European Journal of Preventive Cardiology (2020): 2047487320914443.
  • Medina, Jaime Bonilla. “Los beneficios del consumo de café.” Revista de la Facultad de Ciencias de la Salud de la Universidad del Cauca 19.2 (2017): 47-48.
  • Krittanawong, Chayakrit, et al. “ASSOCIATION BETWEEN COFFEE CONSUMPTION AND RISK OF HEART FAILURE: A SYSTEMATIC REVIEW AND META-ANALYSIS.” Journal of the American College of Cardiology 71.11 Supplement (2018): A865.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.