Vidste du, at valnødder reducerer blodtrykket?

En af de sundeste vaner, du kan inkorporere i din kost, er at inkludere nødder. Vidste du, at valnødder faktisk reducerer blodtrykket?
Vidste du, at valnødder reducerer blodtrykket?
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Er det muligt at forbedre dit helbred med blot en enkelt kostrelateret handling? Det lader til at være tilfældet, når det kommer til valnødder. For at være mere specifik er det sådan, at valnødder reducerer blodtrykket. Vi vil fortælle dig mere om det i denne artikel.

Lidt om blodtrykket

Højt blodtryk er et sundhedsproblem, som rammer en stor del af personer i verden og fortsætter med at øges. Derudover viser det faktisk ikke tydelige symptomer, og det forårsager betydelig skade på bestemte organer og væv i kroppen.

For dem, der har højt blodtryk, hjertekarproblemer eller blot bekymrer sig omkring en sundere livsstil, er det godt at vide, hvordan en god kost, sunde vaner og sunde, naturlige fødevarer såsom valnødder kan bidrage til et sundt hjertekarsystem.

Valnødders ernæringsmæssige rigdom

Valnødder er frugter fra valnøddetræet eller Juglans Regio slægten. Det er den mest udbredte variant i Europa til sydøst og den centrale del af Asien og Kina. Generelt er det en fødevare, som er værdsat for sit ernæringsmæssige indhold og bioaktive komponenter.

Disse kvaliteter giver det en række fordelagtige egenskaber for vores helbred. Blandt disse kan vi for eksempel nævne dets gavnlige effekt, når det kommer til at reducere trykket i arterier. Faktisk er det sådan, at valnødder redcuerer blodtrykket.

Derudover er de en type nød, som er en fødevare, der er højt anerkendt for sin evne til at forbedre velvære. At spise nødder har faktisk været populært i lang tid især i en Middelhavskost. Det skyldes, at beviser viser, at de har en positiv effekt på hjertets og hjernes sundhed.

 • Mere specifikt består denne type fødevare af 65% fedt og 15% protein.
 • Derudover indeholder de knap nok nogen kulhydrater, og mange af disse kulhydrater, som de indeholder, er blot i form af fibre.
 • De skiller sig samtidig ud, fordi de indeholder flerumættede fedtsyrer. I særdeleshed er der alfa-linolen-syre (ALA), som er en af omega-3 fedtsyrerne.
 • På samme tid giver de betydelige mængder af E- og B6-vitaminer og mineraler såsom kalium, kobber og fosfor.
Valnødder

Hvordan er det, at valnødder reducerer blodtrykket?

Som vi har set, er en af de ernæringsmæssige komponenter i nødder alfa-linolen-syre (ALA). Et nyligt studie af Pennsylvania State University opdagede et forhold mellem indtaget af valnødder og forbedret hjertekarsystem.

Videnskabsfolk slog fast, at personer, der tilføjede valnødder til deres kost regelmæssigt, havde et lavere blodtryk end dem, der indtog den samme kost uden valnødder. Derudover konkluderede de, at erstatning af mættede fedtsyrer med umættede fedtsyrer i kosten giver andre fordele for hjertekarsystemet.

Resultaterne antyder altså, at valnødder reducerer blodtrykket takket være deres interessante lipidprofil med alfa-linolen-syre. Ikke alle deres fordele har dog noget med denne komponent at gøre.

Andre næringsstoffers roller såsom tokoferol, fenol, melatonin og flavonoider er også vigtige. Disse har antioxidant egenskaber, som beskytter endotelfunktion og reducerer oxidativ skade på arterierne.

Disse fund er meget vigtige. Eksperter var allerede klar over, at valnødder har evnen til at reducere LDL kolesterol. De var dog ikke klar over effekterne, de kunne have på diastolisk tryk. Som du måske ved, er begge ting risikofaktorer, når det kommer til hjertekarsundhed.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Fordelene ved nødder i vores kost

Den rette kost for højt blodtryk

Højt blodtryk er et sundhedsproblem, som påvirker mange personer og har brug for at blive holdt under kontrol. Det er vigtigt at forebygge højt blodtryk og kontrollere høje tal, hvis man lider af sygdommen, for at reducere de negative effekter. Dette reducerer også dødeligheden og sygeligheden på grund af koronarsygdomme.

Implementering af små ændringer i sin livsstil er heldigvis en af de bedste måder at opnå det på. I den forstand inkluderer de sundeste vaner de følgende:

Et sundt måltid

En af de mest gængse anbefalinger for kosten, der reducerer højt blodtryk, er at begrænse sit indtag af kalium. Denne handling er positiv for ældre samt dem, der lider af diabetes.

Ligeledes er det vigtigt at øge sit totale indtag af andre mineraler, som bør findes i store mængder i ens kost. Disse inkluderer blandt andet magnesium, kalium og calcium.

Det er derfor vigtigt også at øge sit indtag af fødevarer såsom frugter, grøntsager, fuldkorn, frø, nødder (især valnødder) og fedtfattige mejeriprodukter.

Der har været en del forskning i DASH kosten (en ernæringsrelateret tilgang til forhøjet blodtryk).  Videnskabelige beviser antyder, at kombination af denne kost med et begrænset indtag af kalium reducerer systolisk arterielt tryk.

Valnødder reducerer blodtrykket, hvis man spiser dem dagligt

Indenfor rammerne for en sund kost, såsom Middelhavskost eller DASH kost, kan et indtag af nødder bidrage til at forebygge forhøjet blodtryk og dets skadelige effekter. Det er selvfølgelig også vigtigt at få sunde vaner.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan man kontrollere blodtrykket med passionsfrugt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan man kontrollere blodtrykket med passionsfrugt

Det kan være meget effektivt at kontrollere blodtrykket med passionsfrugt. Du skal dog altid tale med en specialist inden en ny behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Banel D.K, Hu F.B. Effects of walnut consumption on blood lipids and other cardiovascular risk factors: a meta-analysis and systematic review. The American Journal of Clinical Nutrition. Mayo 2009. 90(1):56-63.
 • Cook N. R, et al. Sodium Intake and All-Cause Mortality over 20 Years in the Trials of Hypertension Prevention. Journal of American College of Cardiology. Octubre 2016. 68(15):1609-1617.
 • Hermansen K. Diet, Blood Pressure and Hypertension. British Journal of Nutrition. Marzo 2000. 83(Suppl 1): S113-9.
 • Jurasheck S.P, et al. Effects of Sodium Reduction and the DASH Diet in Relation to Baseline Blood Pressure. Journal of American College of Cardiology. Diciembre 2017. 70(23):2841-2848.
 • Kim Y, et al. Nuts and Cardio-Metabolic Disease: A Review of Meta-Analyses. Nutrients. Diciembre 2018. 10(12):1935.
 • Blondeau N, Lipsky RH, Bourourou M, Duncan MW, Gorelick PB, Marini AM. Alpha-linolenic acid: an omega-3 fatty acid with neuroprotective properties-ready for use in the stroke clinic?. Biomed Res Int. 2015;2015:519830. doi:10.1155/2015/519830
 • Kris-Etherton P.M. et al. The Effects of Nuts on Coronary Heart Disease Risk. Nutrition Reviews. Abril 2001. 59(4):103-111.
 • Schwingshackl L. et al. Food Groups and Risk of Hypertension: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies. Advances in Nutrition. Noviembre 2017. 8(6):793-803.
 • Tindall A.M. et al. Replacing Saturated Fat With Walnuts or Vegetable Oils Improves Central Blood Pressure and Serum Lipids in Adults at Risk for Cardiovascular Disease: A RandomizedControlled‐Feeding Trial. Journal of the American Heart Association. Mayo 2019. 8(9).
 • West Sh.G et al. Effects of Diets High in Walnuts and Flax Oil on Hemodynamic Responses to Stress and Vascular Endothelial Function. Journal of the American College of Nutrition. Junio 2013. 29(6):595-603.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.