5 ændringer i intime forhold efter graviditet

Det kan tage lang tid at få et intimt forhold efter en graviditet, da graviditet og fødsel medfører mange fysiske og følelsesmæssige forandringer.
5 ændringer i intime forhold efter graviditet

Sidste ændring: 25 november, 2021

Ankomsten af et barn ændrer parrets liv på utallige måder. Nu har forældrene ikke længere så meget tid til at være alene, og hvis det sker, ser det ud til, at deres libido næppe eksisterer. Hvad er ændringerne i intime forhold efter graviditet?

I denne artikel fortæller vi dig om de vigtigste og mest almindelige ændringer i intime forhold efter graviditet. På den måde vil du ikke føle, at de kun sker for dig!

Hvornår vender de intime forhold tilbage efter en graviditet?

Par i seng med baby imellem sig

Det er et spørgsmål, som mange forældre stiller sig selv, men som ikke har et specifikt svar, da det afhænger af flere faktorer. Det, de skal huske på, er, at tingene ikke længere vil være som før. Det betyder ikke, at de vil blive værre, men at der vil ske mange ændringer. Sex vender ikke tilbage dagen efter fødslen.

Intimiteten efter fødslen finder sted lidt efter lidt, med tøven og ofte endda uden lyst. Derfor er det vigtigt med tålmodighed og hengivenhed. Det er normalt, at kvinden i hvert fald i de første tre måneder efter fødslen kun tænker på sit barn.

Hun føler ofte, at der ikke er andet omkring hende (herunder i mange tilfælde hendes partner). Den seksuelle libido er praktisk talt ikke-eksisterende. I nogle tilfælde varer denne periode endda indtil barnets første år.

Det anbefales ikke at have sex i perioden fra fødslen til otte uger efter fødslen. Ud fra et medicinsk synspunkt er det den periode, hvor kvindens krop har brug for at komme sig efter fødslen af et barn. Efter en fødsel er infektioner det største problem.

I løbet af disse dage skal livmoderen vende tilbage til sin størrelse, små blødninger skal ophøre, og skeden skal komme sig over fødselstraumaet. Nogle gange er det klogt at vente, til alle bristninger er helet.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Udstrækning for gravide til ryg, hofte og ben

Hvad er ændringerne i intime forhold efter graviditet?

Ud over biologiske og fysiske aspekter er der andre grunde til, at sex udskydes efter fødslen. Disse er de mest almindelige ændringer i intime forhold efter graviditet:

1. Intime forhold efter graviditet: Lysten til sex er gået tabt

Det betyder ikke, at der ikke længere er kærlighed i forholdet eller lidenskab. Men de kvindelige hormoner har travlt med at tage sig af barnet.

Efter fødslen producerer kvinden meget prolaktin, som fremmer amning, og samtidig mindre østrogen, som er relateret til lyst. Derfor har de kvinder, der ammer, mindre lyst til intimitet med deres partner.

2. Træthed og mangel på tid

At tage sig af et nyfødt barn er et døgnarbejde uden ferier, weekender eller helligdage. Det er derfor normalt, at når barnet falder i søvn, tænker moderen ikke på at have sex. Hun ønsker at hvile sig! Eller i nogle tilfælde er husligt arbejde eller et godt brusebad alt, hvad hun har brug for.

Det gælder også fædrene, da de ikke kan hvile godt, hvis den lille vågner hver anden eller tredje time om natten. Alt dette fører til, at intime møder kommer nederst på deres prioriteringsliste.

3. Smerter, frygt og følsomhed

I de første uger efter fødslen kan kvinden fortsat føle ubehag i skeden, især hvis fødslen var vaginal. Frygten for, at det vil gøre ondt at trænge ind kan føre til, at man undgår seksuelle møder.

En undersøgelse udført af et forskerhold fra São Paulos universitet har faktisk undersøgt disse smerter og denne frygt. De fokuserede på at observere seks nybagte mødres ændringer og adfærd under postpartum gennem interviews.

Ifølge forskerne rapporterede de kvinder, der deltog i undersøgelsen, om smerter, ubehag og vanskeligheder ved seksuelle forhold.

Hvis smerterne eller følsomheden varer mere end tre måneder, er det dog nødvendigt at konsultere lægen. Det samme gælder, hvis der er blødning, svie eller hævelse af kønsorganerne efter samleje.

4. Deling af værelse med babyen

Par i seng nyder intime forhold efter graviditet

I de første måneder sover babyer ofte ved siden af deres mor af hensyn til komfort og især tilknytning. Samsovning er dog et af de bedste præventionsmidler der findes. Ok, vi laver måske sjov her, men der er en vis sandhed i det.

Selv om der er andre rum i huset, hvor man kan have sex, f.eks. i stuen eller køkkenet, kan det at dele værelse med babyen være afgørende for, at man ikke nyder intime møder.

I den ovennævnte undersøgelse blev det faktisk konstateret, at babyens tilstedeværelse i soveværelset under sex var en bekymring for disse mødre. At have sex i det samme rum, hvor barnet sover, betød for mange af disse kvinder en mangel på respekt for barnet, så nogle af disse mødre kunne ikke have sex af denne grund.

Vi tror, at du gerne vil læse: Forholdet mellem mentalt helbred og anorgasmi

5. Angst, depression og lavt selvværd

Andre ændringer i intime forhold efter graviditeten er knyttet til følelsesmæssige faktorer, især hos både moderen og faderen.

Hun kan f.eks. opleve den berygtede fødselsdepression eller lide af angstlidelser på grund af stress eller søvnmangel. Nogle kvinder føler sig mindre attraktive efter fødslen, hvilket øger deres usikkerhed.

Nogle mænd oplever jalousi over for deres børn, da de ikke får den samme opmærksomhed som før. Dette kan føre til, at de ikke ønsker at have sex eller endda er for insisterende på at have det.

Ingen siger, at det er let at få et barn. Forandringerne opleves fra det første øjeblik, de finder ud af, at de er gravide. Det er tilrådeligt at være meget tålmodig, acceptere, at tingene ikke bliver som før, og ikke tvinge situationer.

Lidt efter lidt vil tingene normaliseres, og I vil igen kunne nyde sex – måske ikke som i begyndelsen af forholdet, men som mere modne og ansvarlige mennesker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Salim, N. R., & Gualda, D. M. R. (2010). Sexuality in the puerperium: the experience of a group of women. Revista da Escola de Enfermagem da USP, 44(4), 888-895.
  • Enderle, C. D. F., Kerber, N. P. D. C., Lunardi, V. L., Nobre, C. M. G., Mattos, L., & Rodrigues, E. F. (2013). Constraints and/or determinants of return to sexual activity in the puerperium. Revista latino-americana de enfermagem, 21(3), 719-725.
  • Martínez-Martínez, A., Arnau, J., Salmerón, J. A., Velandrino, A. P., & Martínez, M. E. (2017). The sexual function of women during puerperium: a qualitative study. Sexual and Relationship Therapy, 32(2), 181-194.
  • Yeniel, A. O., & Petri, E. (2014). Pregnancy, childbirth, and sexual function: perceptions and facts. International urogynecology journal, 25(1), 5-14.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.