Årsager til ændringer i udflåd fra skeden

Ændringer i udflåd fra skeden er, når udflådets udseende, konsistens, farve eller lugt viser mærkbare ændringer. Hvad er årsagerne?
Årsager til ændringer i udflåd fra skeden
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 11 maj, 2023

Ændringer i udflåd fra skeden er i nogle tilfælde normale, mens de i andre tilfælde er et tegn på mulige sundhedsproblemer. Af samme grund er det nødvendigt at være opmærksom på enhver ændring og konsultere en læge, især hvis der er andre ledsagende symptomer.

Ændringerne i menstruationscyklus er ikke rigtig ændringer i udflåd. Dette sekret gennemgår nogle ændringer i sit udseende, afhængigt af dagene med større og mindre frugtbarhed. Ligeledes er det normalt, at der er variationer i tiden efter fødslen og i overgangsalderen.

Nogle præventionsmidler forårsager også ændringer i vaginal udflåd, og det samme sker med stress. Så ændringerne i sig selv er ikke altid et tegn på en lidelse, men det er vigtigt at lære at identificere, hvilke tilfælde der kræver mere opmærksomhed.

Hvad er vaginal udflåd?

Vaginal udflåd er et vandigt sekret, der kommer fra livmoderhalsen og skedevæggene. Det er sundt at have dette udflåd, især på de frugtbare dage. Det ligner normalt æggehvide.

Den vigtigste funktion af vaginalt udflåd er at holde skeden ren og fugtig. Det fungerer som en slags naturligt antibiotikum, der beskytter mod infektioner og andre typer sygdomme. Det fungerer også som et smøremiddel for at lette samleje.

Mængden af udflåd er større og har også et tyndere udseende, når der er ægløsning. Mængden af udflåd er mindre efter menstruation. Efter overgangsalderen falder mængden af udflåd også.

Ændringer i udflåd fra skeden

De vigtigste ændringer i udflåd fra skeden forekommer i tre af dets karakteristika:

  • Konsistens.
  • Farve.
  • Lugt.

Konsistensen kan være vandig, flydende eller pastaagtig. Farven på udflåd kan være brun, gennemsigtig, hvid, gullig, grumset eller grønlig. Lugten kan være normal eller ildelugtende.

Der er tale om unormalt udflåd, når det vaginale udflåd er tykkere end normalt. Også når der er en ændring i farven, især hvis farven er hvid, grålig, grønlig, gullig eller blodig. En dårlig lugt er et tegn på abnormitet.

Alle disse ændringer er mere relevante, hvis der også er bækkensmerter , svie ved vandladning, udslæt eller kløe. Når disse tegn forekommer, er det mere sandsynligt, at der er tale om en form for sundhedsproblem, som bør tages op med din læge.

Årsager til ændringer

Den vigtigste årsag til ændringer i udflåd fra skeden i voksenalderen er infektioner. De vigtigste er:

  • Vaginal candidiasis: Dette er forårsaget af svampen Candida albicans, som normalt bebor kroppen og ikke forårsager problemer. Den øger sin tilstedeværelse og forårsager infektion ved brug af antibiotika eller på grund af stress, diabetes eller fedme. Det forårsager en stigning i mængden og kosistensen af udflåd, som fremstår hvidligt eller gulligt.
  • Bakteriel vaginose: Dette opstår, når der er en vilkårlig stigning i mængden af skadelige bakterier inde i skeden. Dette kan skyldes dårlig hygiejne, for hyppig brug af sæbe i skedeområdet, diabetes eller tilstedeværelsen af et fremmedlegeme. Udflåd er gråligt og ildelugtende.
  • Seksuelt overførte sygdomme: Næsten alle seksuelt overførte sygdomme fører til ændringer i udflåd fra skeden. Ændringerne er forskellige. Klamydia giver f.eks. et gulligt udflåd med en sur lugt. Trichomoniasis giver et grønligt-gult udflåd.
Kvinde med hånden foran underlivet og en klat sæbe i den anden hånd

Yderligere oplysninger om ændringer i udflåd fra skeden

I løbet af barndommen har ændringer i udflåd fra skeden ofte andre årsager. Det er f.eks. meget almindeligt, at der er en infektion i fordøjelseskanalen, og at denne overføres til skeden ved at tørre sig bagfra og fremad eller ved ikke at vaske hænder efter afføring. Dette er mere almindeligt hos piger i alderen mellem 2 og 6 år.

Det er også almindeligt, at ændringen i udflåd skyldes irritation ved brug af et kemikalie, f.eks. sæbe. Det er almindeligt, at små børn fører fremmedlegemer ind i skeden, og at disse forårsager en infektion, der ændrer udflådet.

For mindreårige er det også muligt at mistænke seksuelt misbrug, når ændringer i udflådet opstår pludseligt og ledsages af læsioner i området. I den fødedygtige alder skyldes disse ændringer Crohns sygdom, strålebehandling, bækkenkirurgi eller gynækologiske tumorer.

Det er ikke tilrådeligt, at du venter med at gå til lægen, hvis du bemærker ændringer i dit vaginale udflåd. En simpel klinisk undersøgelse kan være tilstrækkelig til, at lægen kan diagnosticere årsagen og iværksætte en behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Conde, J. L. D., & Pérez, S. B. (2001). Alteraciones vulvo-vaginales. In Manual de salud reproductiva en la adolescencia (pp. 465-490). Sociedad Española de Contracepción y Wyeth-Lederle Zaragoza.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.