Præventionsmidler efter fødslen: Hvad du bør vide

Det er vigtigt at vælge de rigtige præventionsmidler efter fødslen for ikke at skade barnet. Du bør også undgå graviditet.
Præventionsmidler efter fødslen: Hvad du bør vide
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 01 maj, 2023

Postpartum (perioden efter fødslen) er den fase, der ligger umiddelbart efter fødslen. Det er meget almindeligt, at der er mange bekymringer eller spørgsmål om præventionsmidler efter fødslen. Mange kvinder spekulerer på, hvornår eller om de kan begynde at have sex igen, og om det er muligt at blive gravid igen med det samme.

Problemet her er, at det ikke er muligt at bestemme, hvornår den første ægløsning finder sted efter fødslen. Dette varierer meget fra kvinde til kvinde og afhænger også af forskellige omstændigheder.

Efterfødselsperioden og prævention

Postpartumperioden er fasen fra afslutningen af fødslen og frem til 40 dage efter fødslen. I denne periode gennemgår en kvindes krop store forandringer for at vende tilbage til den tilstand, den var i før fødslen. Der sker også psykologiske og sociale forandringer.

Ufrugtbarhedsfasen efter fødslen er kortvarig, især hos kvinder, der ikke ammer. I disse tilfælde er fertiliteten normalt reaktiveret efter 3 uger. Hos kvinder, der ammer, vender den typisk først tilbage efter 6 måneder.

Kvinder, der ikke ammer, har næsten altid deres første ægløsning mellem 45 og 94 dage efter fødslen. Der er dog også rapporteret om tilfælde, hvor ægløsning har fundet sted efter 25 dage. Hos ammende kvinder sker det typisk efter den 27. uge efter fødslen.

Et problem er, at brugen af nogle effektive præventionsmidler efter fødslen kan påvirke amningen. Derfor er det meget vigtigt at vælge en sikker metode med få bivirkninger for barnet.

Få mere at vide om: Amning og nyfødtes immunforsvar

Hvilke hormonelle præventionsmidler anbefales i postpartumperioden?

Hormonelle metoder er en af de mest almindeligt anvendte muligheder. Disse præventionsmidler indebærer nogle risici efter fødslen, da de går over i modermælken. Der findes to typer:

 • Ikke-kombinerede præventionsmidler: Det er dem, der kun indeholder gestagener. De bør ikke anvendes før 6 uger efter fødslen hos ammende mødre. Ikke-ammende mødre bør dog vente 21 dage, før de begynder med dem.
 • Kombinerede præventionsmidler: Disse indeholder østrogener og gestagener. Mødre, der ammer, bør kun tage dem fra 6 måneder efter fødslen, aldrig før denne periode. Hos mødre, der ikke ammer, anbefales det at vente 3 uger, før man begynder på dem.

Fortrydelsespiller kan bruges i perioden efter fødslen. Det anbefales at undgå de første 21 dage efter fødslen.

Baby ammer hos sin mor

Andre præventionsmidler efter fødslen

I postpartumperioden er det også muligt at bruge andre præventionsmetoder end hormonelle præventionsmidler. Hver af dem har nogle fordele og ulemper. En kvinde bør vælge den, der passer bedst til hendes omstændigheder og behov.

Intrauterin spiral

Spiralen er måske den mest udbredte præventionsmetode i verden. Den har en fejlfrekvens på under 1 % om året og 2-6 % efter 10 år. Dens samlede varighed er mellem 5 og 10 år.

Spiralen kan indsættes i perioden efter fødslen, men mindst 4 uger efter fødslen. Det er også muligt at gøre det i løbet af de 48 timer efter fødslen, men ikke i perioden mellem 48 timer og 4 uger.

I dette tilfælde er det ligegyldigt, om moderen ammer eller ej. Det betyder heller ikke noget, om fødslen var vaginal eller ved kejsersnit.

Barrieremetoder

Mandlige eller kvindelige kondomer kan bruges når som helst efter, at blødningen er stoppet. Blødningen opstår efter fødslen og varer fra 2 uger til 1 måned.

LAM-metoden

LAM-metoden er også meget anvendt i perioden efter fødslen. Den kan iværksættes efter fødslen og består i at bruge amning som beskyttelse mod graviditet.

Den er kun nyttig i de første 6 måneder og kræver, at to betingelser er opfyldt:

 1. Ingen menstruation.
 2. Barnet skal fuldammes.

Hvis der opstår menstruation, falder metodens effektivitet. Det samme sker, når barnets amning aftager. Hvis en af disse omstændigheder opstår, skal der tilføjes en anden metode.

Effektiviteten af LAM-metoden anslås at være 98 %.

Frivillig sterilisation: Mulige præventionsmidler efter fødslen

Frivillig sterilisation er en endelig præventionsmetode. Det betyder, at det aldrig mere vil være muligt at få børn.

De mest almindeligt anvendte teknikker til at opnå dette ved at afbryde forbindelsen mellem æggestokkene og livmoderen. For mænds vedkommende anvendes vasektomi.

Illustration af æggeleder

Vælg præventionsmidler efter fødslen med professionel rådgivning

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har opstillet nogle parametre, der hjælper med at vælge den bedste præventionsmetode for hver enkelt kvinde. Til disse retningslinjer skal man tilføje det faktum, at kvinden befinder sig i postpartumperioden.

Parametrene er kendt som Medical Eligibility Criteria for Contraceptive Use (medicinske kriterier for brug af prævention). Hver enkelt person skal fastslå, om den metode, hun bruger, falder ind under kategori 1 og 2. Hvis ikke, bør hun ikke bruge den.

Kategorierne er som følger:

 • Kategori 1: Metoden har ingen begrænsninger for brugen.
 • Kategori 2: Metodens fordele opvejer risiciene.
 • Kategori 3: Risiciene opvejer fordelene ved metoden.
 • Kategori 4: Der er en stor risiko, som er uacceptabel.

Det vigtigste i perioden efter fødslen er, at præventionsmidler ikke forstyrrer amningen eller det nyfødte barns sundhed. Generelt set er ikke-hormonelle metoder at foretrække.

Hvis der er tvivl eller bekymringer, er det bedst at konsultere din læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rodríguez-Rodríguez, R., Polentinos-Castro, E., Azcoaga-Lorenzo, A., González-Fernández, C., GESTAGAP, G., Rodríguez, R. R., … & Castro, E. P. (2019). Uso de la anticoncepción con solo gestágenos en atención primaria: estudio GESTAGAP. Atención Primaria, 51(8), 479-485.
 • Vásquez-Awad, D. (2020). Beneficios de los anticonceptivos orales combinados. Ginecología y Obstetricia de México, 88(S1), 47-55.
 • Fernández, M. D. L. D. V., González, R. G., Lázaro, G. A., & Bautista, B. E. (2015). Uso de anticonceptivos durante el puerperio y la lactancia materna. Metas de enfermería, 18(4), 4.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.