Massage af mellemkødet: Hvad det er, og hvordan man gør det

Massage af mellemkødet er en naturlig teknik, der anvendes under graviditeten for at forebygge skader under fødslen.
Massage af mellemkødet: Hvad det er, og hvordan man gør det
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 17 februar, 2023

Massage af mellemkødet er en naturlig teknik, der bruges til at beskytte mellemkødet mod traumer under fødslen. Mellemkødet er den sidste forhindring, som barnets hoved skal overvinde, inden det forlader moderens krop.

Der opstår ofte bristninger eller andre skader på mellemkødet under fødslen. Dette har konsekvenser af varierende sværhedsgrad for moderen, afhængigt af skadens karakteristika. Massage af mellemkødet er en måde at forebygge dette på.

Der er dokumentation for, at massage af mellemkødet er en effektiv teknik til at forebygge episiotomier og bristninger under fødslen. Det er ikke svært at udføre og giver til gengæld mange fordele. Vil du lære at anvende teknikken korrekt?

Hvad er massage af mellemkødet?

Gynækolog med en patient

Massage af mellemkødet er en forebyggende teknik, der består i at stimulere vævene og huden i perineum. Formålet er at blødgøre og strække huden og vævene. Dette øger elasticiteten og blodcirkulationen i området og mindsker dermed risikoen for skader under fødslen.

Mellemkødet er en del af bækkenbunden, som består af en række strukturer, der er fastgjort til bækkenets knogler og danner en slags hængekøje. Det støtter hele underlivet.

Det fungerer som en fleksibel bue, der beskytter og støtter forskellige organer som blære, livmoder og endetarm. Når muskulaturen i dette område er svækket, kan det forårsage problemer som urin- og afføringsinkontinens, urogenital prolaps eller en følelse af tunghed i skeden.

Hvad er denne teknik til?

Fødsler kan påvirke perineums anatomiske og funktionelle integritet. Under denne proces kan det være nødvendigt med episiotomier, som er et kirurgisk snit, der foretages i perineum for at lette fødslen af barnet. Der kan også forekomme bristninger i området.

Massage af mellemkødet er en teknik til at forebygge disse typer skader. Et perineum med god muskeltonus og tilstrækkelig elasticitet gør det lettere for barnets hoved at komme ud og forårsage mindst mulig skade. Det hjælper også med at reducere muskelmodstanden.

De foreliggende data tyder på, at massage af mellemkødet er effektivt til at forebygge visse postpartumgener, såsom inkontinens og smerter i området i de første tre måneder. Det hjælper også en kvinde med at blive fortrolig med udstrækningerne i området, hvilket gør fødslen mere udholdelig.

Forberedelse til massage

Det er bedst at begynde med massage af mellemkødet allerede i uge 32. Det anbefales at gøre det mindst to gange om ugen, selv om det kan gøres dagligt. Vedvarenhed er afgørende.

Det er tilrådeligt at bruge en creme eller olie til at udføre massagen. Det er bedst at spørge din læge eller jordemoder om det bedst egnede produkt. De mest almindeligt anvendte er dog naturlige hyben-, mandel- og olivenolier eller et vandigt smøremiddel.

Du skal også bruge et spejl. Vi anbefaler, at du observerer perinealområdet i spejlet flere dage, før du begynder massagen. Dette hjælper dig med at blive fortrolig med din krop. Hver kvinde kan anvende teknikken selv, men det er også godt at gøre det med hjælp fra sin partner.

Du er måske også interesseret i: Sådan kan man forberede sig til en fødsel

Sådan udføres massage af mellemkødet

Den person, der skal udføre massagen, skal have rene hænder og korte negle. Det er bedst at have en tom blære og anvende varme omslag på området, før man går i gang. Et varmt brusebad er også nyttigt.

Det første, man skal gøre, er at indtage en behagelig stilling. Det er bedst at sidde på hug eller halvt på hug. Smør derefter fingrene og før dem ind i skeden, ca. 3 eller 4 centimeter. Derefter skal du udføre følgende handlinger:

 • Skub mellemkødet, først nedad, derefter mod endetarmen og til sidst mod siderne af skeden. Bevægelsen skal være fast, men blid.
 • Fortsæt bevægelsen, indtil du mærker et let ubehag eller en let brændende fornemmelse.
 • Hold trykketved indgangen til skeden, mod analområdet, indtil et let ubehag mærkes. Dette er med til at opfatte en fornemmelse, der ligner den, der opleves, når barnets hoved passerer.
 • Placér to eller tre fingre uden for perineumområdet. Det er, som om du holder om området med en klemme.
 • Udfør en svingende bevægelse frem og tilbage i et par minutter.

Det er vigtigt ikke at lægge pres på urinrørets åbning, som ligger over skeden. Dette kan i nogle tilfælde føre til en urinvejsinfektion. I begyndelsen kan massage af mellemkødet være ubehageligt, men jo mere du øver dig, forsvinder ikke kun ubehaget, men den øgede elasticitet begynder også at blive bemærket.

Kontraindikationer

Kvinde gennemgår en gynækologisk undersøgelse

Der er meget få tilfælde, hvor massage af mellemkødet ikke kan udføres. Det er dog altid bedst at rådføre sig med din læge, før du begynder på denne praksis. Generelt set er det kontraindiceret i følgende tilfælde:

 • Aktive eller gentagne vaginale infektioner.
 • Placenta previa med risiko for blødning.
 • Tilstedeværelsen af læsioner i skeden.
 • En risiko for for tidlig fødsel.
 • For tidlig bristning af slimproppen.
 • Planlagt kejsersnit.
 • Vulvære åreknuder.
 • Komplikationer i forbindelse med graviditet.
 • Efter lægeordination.

Massage af mellemkødet kan forebygge skader under fødslen

Det er vigtigt at bemærke, at perineal massage kan forårsage noget ubehag, men ikke smerte. Hvis der opstår smerter, er det bedst at stoppe massagen og drøfte det med din læge eller jordemoder for at undersøge årsagerne.

Massage af mellemkødet giver kun åbenlyse fordele, når den udføres vedvarende. Det er bevist, at det reducerer risikoen for episiotomi og bristninger, men det eliminerer den ikke. Men hvis der alligevel opstår en skade, vil den være meget mindre alvorlig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gabriel, R., Bonneau, S., & Raimond, E. (2020). Protección del periné durante el parto. EMC-Ginecología-Obstetricia, 56(1), 1-16.
 • Berzaín Rodríguez, M. C., & Camacho Terceros, L. A. (2014). Episiotomía: Procedimiento a elección y no de rutina. Revista científica ciencia médica, 17(2), 53-57.
 • Córdoba, L. I. G., Cubells, A. A., Moya, P. C., & Coloma, C. L. (2016). Efecto del masaje perineal en el traumatismo perineal y la morbilidad postparto. Enfermería integral: Revista científica del Colegio Oficial de Enfermería de Valencia, (111), 35-40.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.