Sort eller brunt menstruationsblod: Hvad er årsagerne?

Sort eller brunt menstruationsblod er normalt i de fleste tilfælde. Det er næsten altid en følge af iltning af blodet, når det kommer i kontakt med omgivelserne.
Sort eller brunt menstruationsblod: Hvad er årsagerne?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

I princippet bør sort eller brunt menstruationsblod ikke give anledning til bekymring. Faktisk er det normalt at have en af disse farver og nuancer ind imellem i begyndelsen eller slutningen af menstruationen, så længe der ikke er for meget af det.

Nogle gange, når en kvinde bruger p-piller for første gang, kan hun få sort eller brunt menstruationsblod. Det kan også ske, hvis man skifter pilletype.

Hvis disse farver af blod imidlertid fortsætter i hele menstruationen, kan der være tale om en form for abnormitet. Læs med, for vi ser på dette emne.

Årsager til sort eller brunt menstruationsblod

Lad os starte med at sige, at visse farveændringer i blødningen er normale. Nogle gange er sort eller brunt menstruationsblod bare en reaktion, der opstår, når blodet kommer i kontakt med ilt, når det forlader kroppen.

Men hvis nuancen er grålig eller lyserød, kan der være tale om et alvorligt problem, som bør drøftes med din læge. I mellemtiden er de mulige årsager følgende.

1. Begyndelsen eller slutningen af menstruationen

Som nævnt er sort eller brunt menstruationsblod almindeligt i begyndelsen eller slutningen af menstruationen.

Det skyldes, at det er ældre blod, som har været lidt længere tid om at forlade livmoderen. På den anden side er det normalt, at der kan være klumper af blod i blødningen, og at de kan fremstå brune eller sorte (eller lignende nuancer).

Kalender viser menstruation

Det er forventeligt, at der nogle gange i menstruationscyklussen ikke er normale blødninger. Den ændrer sig normalt, indtil den når de forventede karakteristika.

2. Hæmatocolpos

Hæmatocolpos er en tilstand, hvor menstruationsblodet bliver tilbageholdt inde i skeden, fordi hymen ikke er perforeret. Når dette blod endelig udstødes, kan det have en mørk farve. Dette er en medfødt misdannelse, som rammer 0,1 % af pigerne ved fødslen.

3. Postpartum

Efter fødslen tager det normalt 45 dage, før livmoderen vender tilbage til sin normale størrelse. I løbet af denne tid vil der være blødning, selv om dette teknisk set ikke er en del af menstruation.

Dette blod kan dog også have en sort eller brun farve. Dette er normalt og bør ikke give anledning til bekymring. Det får det kliniske navn lochia.

4. Følelsesmæssige forstyrrelser kan forårsage brunt menstruationsblod

Visse følelsesmæssige tilstande påvirker livmoderens funktion. Depression, stress og angst forårsager undertiden ændringer i menstruationen.

I disse tilstande forsinkes ofte udskillelsen af endometriecellerne, hvilket fremmer iltning af blodet. Resultatet er sort eller brunt menstruationsblod.

5. Hormonelle ændringer og overgangsalderen

I overgangsalderen sker der store hormonelle ændringer. Det samme sker, når der er ændringer i skjoldbruskkirtlen, og det kan ofte føre til ændringer i menstruationen. I de fleste tilfælde har den en mørkere farve, men der vil ikke være for meget af den.

6. Seksuelt overførte sygdomme

Flere seksuelt overførte sygdomme kan også forårsage sort eller brunt menstruationsblod. Klamydia eller gonoré får blodet til at blive nedbrudt hurtigere og ændrer dermed væskens farve. En ubehagelig lugt og smerter i underlivet er også almindelige.

7. Endometriose, adenomyose og andre lidelser

Sygdomme som endometriose, adenomyose og lignende tilstande forårsager ofte mørke blødninger, der ligner kaffegrums. Denne type blødning kan forekomme under eller uden for menstruation.

Den ledsages af stærke smerter i bækkenregionen. Blødningen varer normalt mere end 7 dage.

Kvinde har menstruationssmerter

Endometriose ledsages ofte af smerter, ud over ændringer i blodets karakteristika.

Du er måske også interesseret i: 7 symptomer på endometriose som man bør kende

Hvornår skal du gå til lægen i tilfælde af brunt menstruationsblod?

Sort eller brunt menstruationsblod er næsten altid normalt. Men når det ledsages af andre generende symptomer, kan der være tale om et sundhedsproblem.

I sådanne tilfælde er det vigtigt at opsøge en læge for at vurdere situationen. De tegn, man skal være opmærksom på, er følgende:

  • Feber.
  • Svimmelhed.
  • Blødning uden for menstruationsperioden.
  • Blødning, der varer mere end 7 dage.
  • Smerter i kønsorganerne eller i underlivet.
  • Udeblivende menstruation i mere end 3 måneder.

Ligeledes er det vigtigt at tage hensyn til enhver mistanke om graviditet. Hvis der er det, kan en abort forveksles med sort eller brunt menstruationsblod. I sådanne tilfælde skal du gå til en læge.

Det kan interessere dig ...
Brun udflåd fra skeden: Hvad betyder det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Brun udflåd fra skeden: Hvad betyder det?

Brun udflåd fra skeden indikerer typisk ikke et problem. I denne artikel, vil vi fortælle dig om de mulige årsager og hvornår man bør gå til en læg...  • Araya, V., Pezoa, K., Saavedra, M., & Aravena, J. (2019). Conocimiento y creencias sobre infección por Clamidia en población joven. Revisión narrativa. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 84(5), 403-415.
  • Vallvé-Juanico, J., Santamaria, X., Vo, K. C., Houshdaran, S., & Giudice, L. C. (2019). Macrophages display proinflammatory phenotypes in the eutopic endometrium of women with endometriosis with relevance to an infectious etiology of the disease. Fertility and sterility, 112(6), 1118-1128.
  • Clavijo-Silva, Karla Melissa. “Enfermedades de trasmisión sexual: una revisión: Sexual transmission diseases: a review.” Más Vita 1.1 (2019): 30-36.
  • Santoro, N., & Clain, E. Sangrado uterino anormal en la perimenopausia.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.