Årsager til endometriose i overgangsalderen

Det er meget gængs for symptomerne på endometriose at forsvinde i overgangsalderen. Der er dog også mange tilfælde, hvor de ikke blot bliver, men faktisk bliver værre.
Årsager til endometriose i overgangsalderen

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Endometriose i overgangsalderen forsvinder ofte, men nogle gange varer det ved og bliver alvorligt. Hvert tilfælde udvikler sig på sin egen unikke måde, så en kvinde med denne lidelse har brug for personlig medicinsk opmærksomhed, så hun kan håndtere det.

Endometriose er tilstedeværelsen af væv af samme type som slimhinden i livmoderen (endometrium) udenfor livmoderen, hvor det som regel ikke findes. Det er en kronisk smertefuld sygdom, som kan vare hele livet. I dagens artikel vil vi beskrive symptomerne og de mulige behandlingsformer.

Hvad er endometriose?

Endometrium bliver som regel tykkere og bløder under hver menstruation. Nogle væv opfører sig dog, som om de var et endometrium, når en kvinde har endometriose. De har dog desværre ingen måde at komme ud af kroppen på.

Det, der sker i disse tilfælde, er, at vævene bliver fanget. Som et resultat af det bliver det med tiden irriteret, danner fibrøse væv, og vævene og organerne i underlivet klistrer sammen som en konsekvens af det. Med tiden forøger det betændelsen og smerten.

Denne sygdom rammer mere specifikt æggestokkene, bækkenvævet og æggelederne. I nogle tilfælde kan det også påvirke ledbånd og bughinden samt tarmene og blæren.

Ofte forsvinder symptomerne på denne sygdom i overgangsalderen. Det skyldes, at hormonelle stimuli i menstruationscyklussen ikke længere er til stede, og derfor reduceres eller forsvinder det ektopiske endometrievæv fuldstændig. Symptomerne kan dog vende tilbage, hvis kvinden gennemgår behandling med hormoner.

Kvinde undersøges for endometriose i overgangsalderen

Endometriose er en gynækologisk sygdom, som forårsager smerte og betændelse. Det kan derudover være en årsag til infertilitet.

Endometriose i overgangsalderen

Kvinders kroppe stopper med at producere østrogen (hormonet forbundet med udviklingen af endometriose) omkring 50-års alderen. Denne hormonelle ændring reducerer symptomerne på denne lidelse.

Der er dog mange tilfælde, hvor denne tilstand ikke forsvinder, når overgangsalderen kommer. En kvinde kan dermed fortsætte med at opleve mindre tab af blod, som danner arvæv i æggestokkene, æggelederne osv.

Endomteriose i overgangsalderen er derudover mere kompliceret. Medicin fungerer ikke i disse tilfælde, og symptomerne er mere alvorlige. Af den grund kan kvinder i denne situation vælge at gennemgå et kirurgisk indgreb.

Mulige behandlinger

Man kan behandle endometriose med hormoner eller en operation. Det hele afhænger af den specifikke placering af vævene. Farmakologisk behandling er den mest anbefalede i de fleste tilfælde, hvor man ønsker at reducere smerte.

Denne sygdom kræver særlig pleje i overgangsalderen. Bemærk, at hormonbehandling kan forårsage mere smerte i underlivet og endda blødning.

Man skal dermed tage fordele og ulemper ved disse behandlingsmuligheder med i overvejelserne, når man taler med sin gynækolog. I tilfælde af omfattende endometriose anbefales en kirurgisk behandling. De mest anvendte procedurer er:

 • En laparoskopi søger at fjerne ar eller brænde beskadigede væv uden at fjerne de sunde dele.
 • Laparotomi er en større kirurgisk procedure, hvor man fjerner hele endometrium.
 • I de mest alvorlige tilfælde skal en kirurg udføre en hysterektomi og fjerne hele livmoderen – det er dog sjældent.
Læger udfører operation

Operation er en af de mulige behandlinger af endometriose. Gynækologer afgør og rådgiver som regel om den bedste løsning.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Symptomer på underlivssmerter i overgangsalderen

Nyttig information om endometriose i overgangsalderen

Endometriose er en godartet sygdom, som ikke fører til kræft i de fleste tilfælde. Det manifesterer sig ofte, efter menstruationen begynder, og varer hele kvindes kønsmodne liv.

Bemærk, at der har været rapporter om piger, der endnu ikke er i den kønsmodne alder, som har denne lidelse, og også tilfælde af endometriose i overgangsalderen og endda senere. Som du kan se, er der ingen definitive regler for denne lidelse.

Nogle mener, at sygdommen kan involvere genetik, familiemæssige og miljømæssige faktorerEndometriose kan reducere en kvindes frugtbarhed, eftersom fortykningen af vævene i livmoderen forhindrer, at sæd kan nå ægget.

Tal med en gynækolog, hvis du har nogen symptomer, som kan advare dig om denne lidelse. Kun de kan afgøre den bedste behandling i ens specifikke tilfælde.

Tak, fordi du læste med.

Det kan interessere dig ...
Endometriose symptomer og løsninger du skal kende
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Endometriose symptomer og løsninger du skal kende

Endometriose er en tilstand, der fremstår som små implantater og cyster i æggestokken. Her er endometriose symptomer og løsninger du skal kende. • Parasar P, Ozcan P, Terry KL. Endometriosis: Epidemiology, Diagnosis and Clinical Management. Curr Obstet Gynecol Rep. 2017;6(1):34-41. doi:10.1007/s13669-017-0187-1
 • Shah D. Postmenopausal endometriosis: An enigma revisited. J Midlife Health. 2014;5(4):163-164. doi:10.4103/0976-7800.145189
 • Patóloga, A. A. L. N. M., de Anatomía, E. E. C., & Di Loreto, F. P. D. V. (2010). MENOPAUSIA: generalidades, fisiopatología de las alteraciones endometriales, cardíacas y óseas. ENDOMETRIO DISFUNCIONAL: tipos, características anatomopatológicas.
 • Gemmell LC, Webster KE, Kirtley S, Vincent K, Zondervan KT, Becker CM. The management of menopause in women with a history of endometriosis: a systematic review. Hum Reprod Update. 2017;23(4):481-500. doi:10.1093/humupd/dmx011
 • Secosan C, Balulescu L, Brasoveanu S, et al. Endometriosis in Menopause-Renewed Attention on a Controversial Disease. Diagnostics (Basel). 2020;10(3):134. Published 2020 Feb 29. doi:10.3390/diagnostics10030134
 • Rafique S, Decherney AH. Medical Management of Endometriosis. Clin Obstet Gynecol. 2017;60(3):485-496. doi:10.1097/GRF.0000000000000292
 • Morotti M, Remorgida V, Venturini PL, Ferrero S. Endometriosis in menopause: a single institution experience. Arch Gynecol Obstet. 2012;286(6):1571-1575. doi:10.1007/s00404-012-2473-5
 • L.C. Gemmell, K.E. Webster, S. Kirtley, K. Vincent, K.T. Zondervan, C.M. Becker, The management of menopause in women with a history of endometriosis: a systematic review, Human Reproduction Update, Volume 23, Issue 4, July-August 2017, Pages 481–500, https://doi.org/10.1093/humupd/dmx011

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.