Gravid med amenorré, er det muligt?

Fraværet af menstruation, også kendt som amenorré, er en årsag til bekymringer for mange kvinder.
Gravid med amenorré, er det muligt?

Sidste ændring: 15 marts, 2021

Menstruation er et tegn på, at ægløsningsperioden er ovre, så hvis den udebliver kan det bekymre mange kvinder. Har du hørt om amenorré? Har du spekuleret over, om det er muligt at blive gravid med amenorré? Find ud af det i denne artikel.

Fraværet af menstruation, også kendt som amenorré, er en årsag til bekymringer for mange kvinder. Det er nemlig sat i forbindelse med barnløshed. Derfor spekulerer mange over, om det er muligt for kvinder med amenorré at blive gravide. Læs videre og bliv klogere.

Som du sikkert allerede ved, har kvinder et tidsrum med ægløsning hver måned. Befrugtning kan finde sted i denne periode, hvis man dyrker ubeskyttet sex. Slutningen på denne periode markeres af menstruation, som er udskillelsen af de overfladiske lag i livmoderen.

Hvad er amenorré?

Den simple måde at definere amenorré på, er som udeblivelse af menstruation. Men det er faktisk en af hovedårsagerne til, at kvinder opsøger gynækologen, og samtidig en kilde til bekymringer for dem, der lider af det.

I de fleste tilfælde er amenorré et tegn på, at en ægløsning ikke fandt sted den pågældende måned. Derfor forbinder man det med barnløshed. Men sådan er det altså ikke altid.

Fravær af menstruationscyklussen kan opstå i visse fysiologiske tilstande, såsom barndom, graviditet, amning, perimenopause eller overgangsalder.

Denne kvinde oplever fravær af menstruation

Menstruationscyklussens begyndelse kan være uregelmæssig hos unge kvinder.

Typer af amenorré og hovedårsagerne

Fordi de fleste kvinder menstruerer det meste af deres liv, har specialisterne opdelt amenorré i to forskellige typer. De er baseret på alder, og har forskellige årsager.

Måske vil du også læse: Sådan kan man vide, om man har ægløsning

Primær amenorré

Dette er fraværet af den første menstruation hos unge kvinder, som er 16 år gamle, med normal udvikling, og sekundære kønskarakterer. Men der er sandsynligvis tale om amenorré, hvis de ikke har nogen kønsbehåring som 13-årige.

Når det drejer sig om unge kvinder, så stammer de fleste årsager til primær amenorré fra medfødte misdannelser eller genetiske ændringer. I den forstand er nogle af de hyppigste årsager:

 • Uperforeret jomfruhinde.
 • Bygningsfejl i livmoderen eller skeden, der forhindrer, at blodet kan flyde ud.
 • Svulster i hypofysen eller hypothalamus.
 • Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser syndrom.
 • Turners syndrom.

Sekundær amenorré

Sekundær amenorré er udeblivelse af menstruation i mindst tre måneder blandt kvinder, som tidligere har haft en regelmæssig menstruationscyklus. De fleste, der rammes af det, er mellem 25 og 35 år gamle.

Den væsentligste årsag til dette symptom er graviditet, eftersom gravide kvinder ikke har ægløsningen under hele graviditeten. Men det kan også skyldes amning, overgangsalder og brug af p-piller. Derudover er der visse risikofaktorer såsom overvægt, stress, angst og intens træning.

Hvis årsagen til amenorré ikke er fysiologisk, kan det skyldes, at man har pådraget sig en sygdom. Derfor kan årsagen til denne anden variant være en af følgende lidelser:

 • Polycystisk ovariesyndrom.
 • Sygdomme i skjoldbruskkirtlen (hypothyroidisme eller hyperthyroidisme).
 • Prolaktinudskillende hypofyseknude, eller svulst i hypothalamus.
 • Medicin mod skizofreni eller psykose.
 • Tidligt svigt i æggestokkene.

Så er det muligt at blive gravid med amenorré?

Nu da du ved, hvad amenorré er, og hvilke typer og årsager der findes, er det på tide at besvare dette spørgsmål. Svaret afhænger naturligvis stadig af typen af sygdom og dens årsag.

En kvinde kan blive gravid, hvis den primære amenorré skyldes en medfødt misdannelse eller en uperforeret jomfruhinde. Ægløsning foregår som normalt, men der udskilles ikke blod. Løsningen på dette er normalt en operation.

Det er dog muligt at blive gravid på den naturlige måde, hvis den primære amenorré skyldes gonadedygenesi, som for eksempel ved Turner syndrom. Men der er også mulighed for at opnå det gennem kunstig insemination med ægdonation.

Det er kun nødvendigt at fjerne årsagen for at regulere menstruationscyklussen og dermed opnå undfangelse, hvis den sekundære amenorré skyldes medicin eller en anden risiko-øgende faktor. På den anden side, hvis det skyldes polycystisk ovariesyndrom eller sygdomme i skjoldbruskkirtlen, er det meget mere vanskeligt at blive gravid.

Det er dog ikke umuligt. En kvinde med det problem vil først og fremmest have brug for konstant lægeligt tilsyn for at behandle den bagvedliggende sygdom.

Som det sidste må man tage flere faktorer i betragtning, hvis amenorré er et resultat af en prolaktin-dannende knude. For her vil graviditet kun være mulig, hvis det er et mikroadenom eller en lille svulst. Derudover skal kvinden påbegynde en medicinsk behandling for at få det under kontrol.

Læge fortæller kvinde om at blive gravid med amenorré

Amenorré kræver, at man konsulterer en specialist for at få undersøgt årsagen.

At blive gravid med amenorré – lidelsen forhindrer det ikke altid

At lide af amenorré er ikke altid et tegn på infertilitet. Undfangelsen bliver en lille smule sværere, men det kræver blot, at man fjerner årsagen til lidelsen og regulerer menstruationscyklussen for at opnå det. I de fleste tilfælde skal kvinden blot påbegynde den rigtige behandling og få regelmæssige lægetjek.

Dertil tilføjes, at der altid er den mulighed at få foretaget kunstig befugtning i de tilfælde af amenorré, hvor en naturlig graviditet er umulig – for eksempel ved Turner syndrom. I øjeblikket gør medicinske fremskridt og kirurgiske indgreb det muligt at forbedre prognosen for sygdomme, der tidligere var umulige at gøre noget ved.

Tak, fordi du læste med.

Det kan interessere dig ...
Hypothalamisk amenoré: Hvorfor sker det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hypothalamisk amenoré: Hvorfor sker det?

Kvinder, der gennemgår ekstreme vægttabsrutiner eller motionerer meget, kan udvikle hypothalamisk amenoré. Det kan også være forårsaget af kronisk ...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sepúlveda Agudelo J, Alarcón Nivia M, Jaimes Carvajal H. Amenorrea Primaria. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 2009;60(1):57-67.
 • Young J. Amenorrea. EMC – Ginecología-Obstetricia. 2018;54(1):1-15.
 • Hernández Valencia M, Zárate A. Amenorrea y trastornos de la menstruación. Acta Médica Grupo Ángeles. 2006;4(3):197-201.
 • Sir-Petermann T, Ladrón de Guevara A, Villarroel A, Preisler J, Echiburú B, Recabarren S. Síndrome de ovario poliquístico y embarazo. Revista Médica de Chile. 2012;140( 7 ):919-925.
 • Tejerizo-López L, Sánchez-Sánchez M, García-Robles R, Tejerizo-García A, Leiva A, Morán E et al. Prolactinoma y embarazo. Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia. 2001;28(8):317-331.
 • Enciso, Francisco Berumen, Lázaro Pavía Crespo, and José Castillo Acuña. “Classification and nomenclature of menstrual alterations.” Ginecologia y obstetricia de Mexico 75.10 (2007): 641-651.
 • Ross, Juana Himilce Baral, Nélida Orozco Hechavarría, and Eliecer Prades Hung. “Síndrome de Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser o agenesia de útero y vagina en una paciente joven.” MediSan 22.07 (2018): 552-558.
 • Vilanova Fernández, S., et al. “Himen imperforado: una revisión de diez años.” Revista Pediatría de Atención Primaria 5.20 (2003): 563-570.
 • de Bernal, Matilde. “Prolactina.” Revista Colombiana de Endocrinología, Diabetes & Metabolismo 12.1 (2018): 38-45.
 • Campi, Josué Joel Baldospin, et al. “Manejo multidisciplinario en el diagnóstico de los microadenoma hipofisiarios.” RECIMUNDO 3.2 (2019): 1110-1129.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.