Polycystisk ovariesyndrom og dets behandling

Polycystisk ovariesyndrom er en meget almindelig tilstand hos unge kvinder, der er plaget af uregelmæssig menstruation. Dets symptomer er resultatet af hormonel ubalance.
Polycystisk ovariesyndrom og dets behandling

Sidste ændring: 17 marts, 2020

Generelt bruger det medicinske samfund udtrykket ”polycystisk ovariesyndrom” til at henvise til en ændring i det kvindelige reproduktive system. I daglig tale er det kendt som PCOS. Det rammer ofte kvinder, der stadig er i deres reproduktive alder.

De, der er berørt af polycystisk ovariesyndrom, har fibrøse strukturer inde i deres æggestokke, og disse producerer hormonelle ændringer. Således er deres niveauer af androgener (Y-kromosomhormon), såsom testosteron og androsteron, normalt høje.

Desuden producerer denne hormonelle ubalance en række symptomer, som kan føre til mere alvorlige komplikationer over tid, hvis de ikke behandles korrekt.

Polycystisk ovariesyndrom

Symptomer

Når hun er plaget af polycystisk ovariesyndrom, kan en kvinde opleve symptomer, der ofte er forbundet med hormonel ubalance

De hyppigste symptomer forbundet med polycystisk ovariesyndrom er:

  • Ændringer i menstruationscyklusser. Disse ændringer kan påvirke intervaller, varighed eller intensitet.
  • Infertilitet eller problemer med at blive gravid.
  • Hirsutisme eller en øgning i ansigtshår. Det kan forekomme på områder af kroppen, der før var hårløse.
  • Akneudvikling, der varierer i sværhedsgrad.
  • Hårtab med alle de samme kendetegn som ved skaldethed hos mænd.

Læs også: Forebyggelse af hårtab: Fem tips til en sund hovedbund

Derudover er polycystisk ovariesyndrom ofte til stede hos kvinder, der er overvægtige eller fede. Disse faktorer bidrager også til forværring af symptomer og nye komplikationer såsom:

Forskere har endnu ikke identificeret den nøjagtige udløser for dette syndrom. Der er dog flere faktorer, der er forbundet med dets udvikling.

Under alle omstændigheder er der flere ændringer i den sædvanlige funktion af æggestokkene. For eksempel får denne ubalance æggestokkene til at udvikle mange små væskesamlinger kaldet follikler, og de kan muligvis ikke regelmæssigt frigive modne æg i det, der skal være menstruationscyklus.

Behandlinger af polycystisk ovariesyndrom

Kvinde får tjekket æggestokke

I dag har medicinske fagfolk mange valgmuligheder, når det kommer til valg af behandling. Derfor vælger de den mest passende metode i henhold til en persons specifikke egenskaber og virkningen af ​​syndromet i dem.

Det er derfor vigtigt, at en kvinde, der er diagnosticeret med polycystiske æggestokke, informerer sin gynækolog om al medicin, hun måske tager. Derudover bør hun også informere dem om sin livsstil, allergier og andre sundhedsmæssige problemer, hun måtte døje med eller måske har haft tidligere.

Læs også: Rødbeder og sirup: Et middel mod ovariecyster

Behandling

Dette er nogle af de behandlingsretningslinjer, der er mest anvendt i dag:

1. Kontrolleret vægtreduktion. Rådgivningen er at følge en afbalanceret kost og bevare en daglig fysisk rutine.
2. Administration af medicin. Dette er til behandling af symptomer på endokrine lidelser relateret til det polycystiske ovariesyndrom. Alt i alt er dette nogle af de mest almindeligt ordinerede lægemidler til behandling af polycystiske æggestokke:

  • P-piller. Disse er til regulering af hormonniveauer på grund af deres indhold af østrogen og progesteron. Ikke kun det, men de kan også regulere menstruationsperioder og blødninger i livmoderen. De reducerer også chancerne for at få andre sygdomme, såsom livmoderhalskræft.
  • Kemiske forbindelser med progesteron. Disse, ligesom prævention, hjælper med at regulere menstruationscyklusser og er en form for forebyggelse mod livmoderkræft.
  • Andre behandlinger til at tackle overdreven hårvækst eller hirsutisme.

3. Elektrolyse. Dette er en teknik til at ødelægge æggestokkens follikler. For at gøre dette sender en nål en lille elektrisk ladning til problemområdet. Denne form for behandling kræver et par sessioner at gennemføre.

Vi håber, at denne artikel var nyttig. Måske besvarede det endda nogle af dine spørgsmål og løste eventuel tvivl, du måtte have haft. Tøv ikke med at kontakte din gynækolog for andre spørgsmål, du stadig har om emnet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.