Er det muligt at blive gravid efter sterilisering?

Det er muligt at blive gravid efter sterilisering. Nogle gange forekommer det naturligt, fordi proceduren mislykkes. I andre tilfælde er refertilisation mulig. Lær mere i denne artikel!
Er det muligt at blive gravid efter sterilisering?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Sterilisering er en permanent præventionsmetode. Selvom refertilisation er mulig, er den kompleks og ikke altid vellykket. Derfor falder muligheden for at blive gravid efter sterilisering meget.

Denne metode indebærer at skære, “binde” eller blokere æggelederne. Derfor forhindrer det både æg og sæd i at bevæge sig ind i rørene, hvilket gør befrugtning umulig.

Sterilisering er en præventionsmetode til kvinder. Det er sikkert og effektivt til at forhindre befrugtning, men en ud af 100 kvinder kan blive naturligt gravide efter sterilisering.

Sterilisering og refertilisation

En læge, der taler med en kvinde om at blive gravid efter sterilisering

Generelt udføres sterilisering for permanent at forhindre graviditet. Der er dog en kirurgisk procedure for at vende det, men det er ret komplekst og kan også være meget dyrt. Derudover virker det ikke altid.

Refertilisation er mulig, afhængigt af hvordan steriliseringen fandt sted, hvordan den helede og hvornår den blev udført. Jo mindre skaden på æggelederne er, desto større er muligheden for at rekonstruere dem kirurgisk.

Ligeledes skal områderne af æggelederne tæt på æggestokken være intakte, og de skal have en minimumslængde på halvanden centimeter. Hvis den teknik, kirurgen brugte, var at skære eller blokere æggelederne, er det umuligt at omvende.

Den nemmeste refertilisation finder sted, når sterilisering blev udført med clips eller ringe. På samme måde bør en læge i alle tilfælde vurdere fordele og mulige skader ved omvendelsesproceduren. De bør også diskutere andre muligheder såsom in vitro-befrugtning.

In vitro-befrugtning for at blive gravid efter sterilisering

Når refertilisation er umulig, er en god alternativ metode til at blive gravid efter sterilisering at ty til in vitro-befrugtning. Dette er en almindelig behandling, og der er en chance for at opnå graviditet i 50-70% af tilfældene.

Med in vitro-befrugtning er der ikke længere behov for en æggeleder. Denne procedure tillader høst af æggene fra æggestokken, befrugtning, modning af embryoet og implantation af embryoet i livmoderen.

Du kan også være interesseret i: Hvad er falsk graviditet for en lidelse?

For at en kvinde kan beslutte, om den bedste mulighed for at opnå graviditet er refertilisation, når det er muligt, eller in vitro-befrugtning, skal hun og hendes læge tage nogle overvejelser i betragtning, såsom følgende:

  • Alder: En kvinde under 35 år har en større chance for at blive gravid naturligt, men dette er kun 15%. Hvis hun er over 40 år, er sandsynligheden 5%, og hun har også en 40% risiko for abort.
  • Mandlig fertilitet: Det er vigtigt at sikre, at partneren er frugtbar. Ellers ville en graviditet være umulig på en naturlig måde.
  • Fremtidig prævention: Hvis kvinden kun ønsker at få et barn, skal hun muligvis overveje in vitro-befrugtning. Kun hvis hun vil have flere børn, er refertilisation værd at udføre.

Mulighed for graviditet udenfor livmoderen

Graviditet udenfor livmoderen opstår, når befrugtningen af ægget finder sted, men det implanterer et andet sted end livmoderen. Mest almindeligt implanteres det i en æggeleder. I disse tilfælde kan det befrugtede æg ikke overleve, og derudover er der risiko for alvorlig indre blødninger.

Undersøgelser viser, at op til en lille procentdel af kvinder med sterilisering bliver gravide (ca. 1,5 %). Inden for denne gruppe forekommer en graviditet udenfor livmoderen hos omkring en tredjedel af dem.

Når der udføres refertilisation, er der også risiko for graviditet udenfor livmoderen. Dette forekommer hos mellem 10 og 20% af kvinderne, der har gennemgået denne procedure.

Samtidig skal kvinder tage højde for muligheden for heterotopisk graviditet. I dette tilfælde er der et befrugtet æg inde i livmoderen og et andet befrugtet æg uden for livmoderen samtidigt.

Det er meget sjældent, men chancerne for heterotopisk graviditet er 0,5 til 1 % højere ved brug af assisteret reproduktionsteknologi, såsom in vitro-befrugtning.

Hvornår man skal søge lægehjælp

En kvinde, der oplever smerter i underlivet

Ethvert unormalt tegn efter sterilisering eller refertilisation bør rapporteres til din læge. Vær især opmærksom på tegn som hævelse, rødme eller udflåd ved arret.

Mistænkt graviditet kan bekræftes med en graviditetstest. Lægen har dog mulighed for at udføre yderligere tests for at bekræfte graviditet. Du skal kende symptomerne på graviditet udenfor livmoderen meget godt og søge lægehjælp, hvis de opstår.

Konklusioner om refertilisation og at blive gravid efter sterilisering

Det er vigtigt omhyggeligt at vurdere den bedste mulighed for at blive gravid efter sterilisering. Ifølge de tilgængelige data er den maksimale succesrate for refertilisation mellem 60-80% hos kvinder under 35 år, der har gennemgået steriliseringen mere end to år før og opfylder kriterierne.

In vitro-befrugtning har derimod en succesrate på op til 70 % hos raske kvinder under 35 år. Dette opnås efter et års behandling.

Som du kan se, skal kvinder og deres læger overveje alle de faktorer, der spiller ind, og beslutte, hvilken der er den bedste løsning i hvert tilfælde.

Det kan interessere dig ...
Slinda: Prævention uden østrogen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Slinda: Prævention uden østrogen

Slinda er prævention uden østrogen, så den kan bruges af kvinder, der ikke tåler disse hormoner. Lær mere i denne artikel!  • Suárez, J. P., & Maya, W. D. C. (2018). Prostatitis: revisión de una patología enigmática y su relación con la fertilidad masculina. Revista Urología Colombiana, 27(3), 233-42.
  • Liang, H. H., Vargas, J. S., Sánchez, A. G. H., & Mora, J. V. (2019). Embarazo ectópico: Revisión bibliográfica con enfoque en el manejo médico. Revista Clínica de la Escuela de Medicina de la Universidad de Costa Rica, 9(1), 28-36.
  • Sánchez, M. M. C., Blacio, D. N. C., Arteaga, M. J. H., & Santana, M. B. O. (2019). Recanalización de Trompas de Falopio por Técnica de Cirugía Endoscópica. RECIMUNDO: Revista Científica de la Investigación y el Conocimiento, 3(1), 201-211.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.