8 årsager til brystsmerter hos mænd

Der er forskellige årsager til brystsmerter hos mænd, da de skyldes flere faktorer, heriblandt nogle alvorlige tilstande. Lær alt om dem her.
8 årsager til brystsmerter hos mænd
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 21 juni, 2023

Brystsmerter hos mænd er et emne, der ikke tales så meget om. Der er endda folk, der ikke er klar over, at denne tilstand eksisterer. Det gode er, at det som regel ikke betyder noget alvorligt. Alligevel er det ikke et symptom, man bør overse, og det er vigtigt at identificere de mulige årsager til brystsmerter hos mænd.

Mænd har meget mindre brystvæv end kvinder. Derfor er forekomsten af brystsmerter lavere. Selvom det ikke er almindeligt, er det også et muligt tegn på brystkræft.

Det er vigtigt at bemærke, at brystsmerter hos mænd nogle gange forveksles med ubehag i brystmusklerne. Begge dele bør dog observeres, for selvom det kan være et forbigående ubehag, er det nogle gange et tegn på noget mere alvorligt.

De vigtigste årsager til brystsmerter hos mænd

Årsagerne til brystsmerter hos mænd er normalt godartede. Det betyder ikke, at de skal ignoreres, eller at de ikke kræver lægehjælp.

Hvis smerten er vedvarende, meget intens eller ledsaget af andre symptomer, er det bedst at konsultere en læge.

1. Skader er typiske årsager til brystsmerter hos mænd

Skader er den vigtigste årsag til brystsmerter hos mænd. Under en ulykke eller under træning kan du få et slag mod brystet, og det giver ubehag. Sværhedsgraden vil afhænge af traumets intensitet og karakteristika.

I disse tilfælde er det bedst at lægge et koldt omslag på det berørte område. Hvis smerten ikke aftager eller er så intens, at den forhindrer daglige aktiviteter, er det tilrådeligt at søge lægehjælp.

Mand oplever brystsmerter under sport
Sportsudøvelse kan forårsage skader i brystområdet.

2. Runners nipple

Navnet runners nipple er givet til en tilstand, der skyldes, at huden gnider mod trøjen, når man jogger eller løber i længere tid. Effekten er en irritation af brystvorterne, som endda kan bløde.

Det er bedst at have en tætsiddende T-shirt på, hvis du skal løbe i flere timer. Det forhindrer friktion og beskytter brystvorterne. Du kan også sætte et klæbemiddel på dette område, når du træner.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Er der nogen sammenhæng mellem at spise soja og brystkræft?

3. Mastitis

Mastitis er betændelse i brysterne. Det giver symptomer som smerte, rødme og hævelse.

Hvis det ledsages af en infektion, vil der også være feber og kulderystelser. Det er ikke almindeligt hos mænd.

Det er en af de situationer, hvor det er vigtigt at konsultere en læge. Behandling med medicin, især antibiotika, vil sandsynligvis være påkrævet.

4. Årsager til brystsmerter hos mænd: Cyster i brystet

Det karakteristiske symptom på en brystcyste er tilstedeværelsen af en masse eller knude i området. Hvis du trykker omkring den, føler du smerte. Sandsynligheden for, at dette udvikler sig til brystkræft, er meget lav.

Derfor er det bedst at konsultere din læge for at få en vurdering af situationen. Især hvis knuden vokser i størrelse, det klør, og der kommer væske fra brystvorterne. En biopsi kan være indiceret.

5. Gynækomasti

Gynækomasti er en tilstand, hvor brysterne vokser og ser større ud end normalt. Det skyldes en forøgelse af brystvævet og kan forekomme i det ene eller begge bryster. Det omfatter ofte en lille knude under brystvorten.

Det anslås, at denne tilstand rammer 50% af drengene i puberteten. Det er normalt ledsaget af brystsmerter hos mænd og bør behandles af en læge.

Andre årsager omfatter følgende:

 • Nyreinsufficiens.
 • Testosteronmangel.
 • Kemoterapi mod kræft.
 • Kronisk leversygdom.
 • Strålebehandling for testikelkræft.
 • Bivirkninger af visse medikamenter.
 • Eksponering for østrogene eller anabolske steroidhormoner.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad betyder det at have kompakte bryster?

6. Årsager til brystsmerter hos mænd: Fibroadenom

Fibroadenom er en godartet svulst i brystet. Den udvikler sig ikke til kræft og forekommer meget sjældent hos mænd.

Tilstedeværelsen af denne tilstand øger dog chancerne for brystkræft i fremtiden en smule. Denne tilstand bør undersøges og behandles af en læge tidligt.

7. Brystkræft

Kræft forårsager kun brystsmerter hos mænd, når den er meget fremskreden. Det er også almindeligt, at brystet virker rødt, hævet og varmere end normalt.

Kun 1% af alle brystkræfttilfælde i verden rammer mænd. Alligevel er det på grund af alvoren meget vigtigt at være opmærksom på enhver knude, der dukker op i området, og at konsultere en læge.

8. Andre årsager til brystsmerter hos mænd

Overdreven indtagelse af alkohol, marihuana eller heroin kan forårsage visse levertilstande, der giver brystsmerter hos mænd. Noget lignende sker, når man bruger produkter med lavendelolie eller tea tree olie, men af forskellige årsager.

En mands overkrop
Stigningen i bryststørrelse hos mænd skyldes hormonelle årsager og forekommer meget hyppigt i puberteten.

Vigtigheden af selvundersøgelse af bryster hos mænd

Det anbefales at udføre en selvundersøgelse, når brystsmerter forekommer hos mænd. Dette er endnu mere relevant, hvis der er tilfælde af brystkræft i familien, eller hvis du tager medicin, der forårsager hormonelle ændringer.

Brystkræft er meget sjælden hos mænd. Men hvis der er smerter eller andre usædvanlige symptomer, er det en god idé at undersøge sig selv. Prognoserne ved behandling er meget bedre ved tidlig opdagelse.

Generelt er den enkleste måde at foretage denne selvundersøgelse på som følger:

 1. Læg dig ned og placer en lille pude under venstre skulder, mens den samme arm placeres under dit hoved.
 2. Med højre hånds tre midterste fingre laver du små cirkler omkring brystet og armhulen.
 3. Tryk først let, så lidt hårdere og til sidst meget dybt. Målet er at opdage eventuelle knuder.
 4. Gentag de samme bevægelser på højre side og med venstre hånd.

Hvornår skal man gå til lægen med brystsmerter hos mænd?

I princippet bør brystsmerter hos mænd aftage ved brug af et koldt omslag eller ved indtagelse af smertestillende håndkøbsmedicin. Hvis dette ikke sker, og der er andre symptomer, såsom rødme eller hævelse, er det en god idé at gå til lægen.

Brystsmerter hos mænd, der ikke forsvinder af sig selv, kan være forbundet med en infektion eller anden helbredstilstand, der kræver specialbehandling. Det er derfor, man ikke må ignorere det. Enhver form for masse, der dukker op i det område, er en grund til konsultation.

Det kan interessere dig ...
Oplever kvinder og mænd hjerteanfald forskelligt?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Oplever kvinder og mænd hjerteanfald forskelligt?

Faktisk er hjerteanfald den førende årsag til pludselig død og kan ske når som helst. Men oplever kvinder og mænd hjerteanfald forskelligt?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Aibar, L., Santalla, A., López-Criado, M. S., González–Pérez, I., Calderón, M. A., Gallo, J. L., & Fernández-Parra, J. (2011). Clasificación radiológica y manejo de las lesiones mamarias. Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia, 38(4), 141-149.
 • Misery, L. (2021). Dermatosis de la aréola y del pezón. EMC-Dermatología, 55(2), 1-11.
 • Muñoz Carrasco, R. (2011). La mamografía y la ecografía en el estudio de la patología mamaria en el varón.
 • Díaz Sáez, G. J., Hernández Méndez, R. I., González Pérez, R. A., Flores Ruiz, M. A., & Tapia Hernández, M. A. (2020). Caracterización epidemiológica de tumores de mama en hombres durante el período 2012-2018 en Chile. Revista ANACEM14(2).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.