Er der nogen sammenhæng mellem at spise soja og brystkræft?

Forholdet mellem soja og brystkræft er kontroversielt, da undersøgelser ikke peger i samme retning. Løser dine spørgsmål om forbruget af denne bælgfrugt her.
Er der nogen sammenhæng mellem at spise soja og brystkræft?
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Brystkræft er den hyppigste neoplasma hos kvinder på verdensplan. Der er dog forskel på forekomsten i de asiatiske lande og de vestlige lande, hvilket har ført til den tanke, at kosten kan være involveret. Derfor er der blevet gennemført adskillige undersøgelser af visse fødevarer og især af forholdet mellem soja og brystkræft.

Resultaterne af undersøgelserne er så forskellige, at de endog modsiger hinanden.

Den største uenighed opstår i forbindelse med de typer tumorer, der er østrogenafhængige. I denne type neoplasmer besidder kræftvævet receptorer, der gør det muligt for cellerne at formere sig under tilstedeværelse af dette hormon. Derfor betragtes de som østrogenfølsomme tumorer. Lad os se nærmere på det.

Soja: En fødevare med hormonel lighed

Soja er en bælgfrugt med et højt næringsindhold. Desuden omfatter dens bestanddele isoflavoner, pigmenter, hvis kemiske struktur ligner østrogen.

Det er på grund af tilstedeværelsen af disse forbindelser, som også kaldes isoflavoner, at der er opstået bekymring for østrogenlignende tumorer.

Østrogen er et kvindeligt kønshormon. Det produceres af æggestokkene og i mindre grad af binyrerne. Det er involveret i en række kropsfunktioner, herunder spredning og differentiering af brystvæv. Østrogenniveauet varierer med kvindens alder og falder med overgangsalderen.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Er det muligt at forebygge brystkræft? 6 gode råd

Isoflavon og dets østrogenvirkning

Selv om isoflavoner har strukturelle ligheder med østrogener, er der ikke meget, der er blevet opdaget om deres virkning. Faktisk har genistein den højeste biologiske aktivitet af alle fytoøstrogener og er den mest undersøgte af dem. Virkningen varierer imidlertid i forskellige væv og synes også at variere i forhold til det endogene østrogenniveau.

Flere undersøgelser har vist, at isoflavonerne i soja kan have en østrogenlignende virkning og derfor betragtes som agonister. Eller de kan tværtimod blokere hormonets virkning, og denne virkning kaldes antagonisme.

Denne dobbelthed afhænger af den type østrogenreceptor, som de binder sig til. Derfor anses deres virkning for at have en svag østrogen og antiøstrogen aktivitet.

Sojaboenner

Sojaisoflavoner er de forbindelser, der kræver mest opmærksomhed for at bestemme deres endelige virkning på menneskelige østrogenreceptorer.

Sammenhængen mellem soja og brystkræft: Er soja en beskyttende eller en risikofaktor for brystkræft?

Der er gennemført undersøgelser, der foreslår isoflavoner som en kilde til beskyttelse mod udvikling af brystkræft. Disse undersøgelser advarer imidlertid om, at hyppigt forbrug af soja og sojaprodukter skal finde sted i barndommen og ungdomsårene for at have en betydelig effekt på den mulige forebyggelse af neoplasi.

På samme måde anfører forfatterne, at et lavt forbrug i puberteten efterfulgt af en sojaholdig kost i voksenalderen ikke udviser den samme beskyttende virkning og måske endda er ubetydelig. Derfor insisterer de på at indarbejde bælgfrugten i en afbalanceret kost fra de tidlige stadier af livet.

Forklaringen på dette fænomen tilskrives det faktum, at fytoøstrogener i ungdomsårene stimulerer spredning og differentiering af brystvæv. De beskytter derfor mod udvikling af neoplasi i fremtidige stadier. Der er imidlertid dem, der mener, at sojas beskyttelse mod brystkræft sker gennem handlinger, der ikke engang afhænger af hormoner.

Østrogener versus fytoøstrogener

På den anden side synes niveauet af endogent østrogen – dvs. de typer østrogener, som kroppen selv producerer – også at påvirke isoflavonernes virkning.

Når hormonniveauet er lavt, som det er tilfældet efter overgangsalderen, er den østrogene virkning af soja større. Det er grunden til, at nogle anser det for skadeligt at indtage bælgfrugten, efter at menstruationscyklusserne er ophørt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse:De vigtigste kilder til protein i en vegansk kost

Soja og brystkræft: Oprindelsen til kontroversen

Frygten for at indtage soja og udvikle brystkræft efter overgangsalderen eller hos personer med høj risiko for at lide af neoplasma opstod på baggrund af eksperimentelle undersøgelser, der blev udført på gnavere.

Disse dyr fik fjernet deres æggestokke (den vigtigste kilde til østrogen) og thymus og blev inokuleret med kræftceller fra en østrogenafhængig menneskelig brysttumor.

For at efterligne dosen af hormonet hos postmenopausale kvinder blev musene injiceret med små mængder østradiol. En undergruppe fik derefter daglige doser af genistein i kosten.

I undersøgelserne observerede man, at brysttumoren voksede hos de dyr, der fik genistein. Dette førte til den antagelse, at soja var kontraindiceret hos kvinder med brystkræft.

Begrænsninger ved undersøgelsen

Forsøget kan dog ikke ekstrapoleres til mennesker. Denne begrænsning skyldes de fysiologiske forskelle, der findes i metabolismen af isoflavoner mellem de to arter, og som ikke blev taget i betragtning fra starten.

Desuden blev der indgivet genistein via kosten og ikke soja som kilde til isoflavoner, hvorved der ses bort fra interaktionen med de andre komponenter i bælgfrugten. Desuden er sådanne virkninger ikke blevet observeret i andre gnaverundersøgelser, hvilket gør yderligere forskning nødvendig for at kunne drage videnskabeligt gyldige konklusioner.

Kvinde med en vifte har hedetur

De hormonelle ændringer i overgangsalderen er komplekse, og ingen enkeltstående faktor kan alene øge risikoen for brystkræft. Det er et multifaktorielt spørgsmål.

Mulige konklusioner vedrørende soja og brystkræft

Der er behov for yderligere undersøgelser for at klarlægge, om soja har nogen reel fordel i forbindelse med forebyggelse af brystkræft, eller om det tværtimod udgør en risiko for udvikling af tumorer. I mellemtiden anses er moderat forbrug ikke for at have nogen negative sundhedsmæssige virkninger.

Undersøgelserne er dog ikke entydige med hensyn til, hvad der er den bedste fremgangsmåde i tilfælde af postmenopausale patienter, der er diagnosticeret med østrogenafhængig brystkræft, personer med høj risiko for at udvikle brystkræft og overlevende efter kræft med anti-østrogenbehandling.

Det nuværende bevisniveau er så forskelligt, at det er svært at se det store billede. Men sojaforbrug er ikke blevet forbundet med en øget risiko for brystkræft; i hvert fald ikke indtil videre.

Derfor er mistanken mod forbruget af denne bælgfrugt ikke berettiget. Det er dog rigtigt, at individuelle overbevisninger bør respekteres.

Ud over at give soja hovedrollen i forskellen i brystkræfttilfælde mellem Asien og Vesten bør andre mulige risikofaktorer, der er involveret i udviklingen af neoplasmaet, vurderes, da der er mange af dem. Forskningen har til formål at finde frem til og foreslå væsentlige ændringer i folks livsstil med henblik på at forebygge brystkræft.

Det kan interessere dig ...
Sojaprotein: Er det godt eller dårligt for dit helbred?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sojaprotein: Er det godt eller dårligt for dit helbred?

Du kan spise sojaprotein på forskellige måder, enten i form af sojabønner eller forskellige sojabaserede produkter som tofu eller sojamælk.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Morales, C.; Hammu, K.; Moral, J.; Relación entre el Consumo de Soja y el Desarrollo de Cáncer de Mama: Revisión no Sistemática; Archivos de Medicina Universitaria; 2 (1); 2020.
  • Biloni, M.; La Incidencia de la Ingesta de Isoflavonas en el Desarrollo de Cáncer de Mama en Mujeres Posmenoupáusicas; Instituto Universitario ISALUD; 2010.
  • Mayo Pérez, B., Flórez García, A. B., & Vázquez, L. (2018). Isoflavonas y equol: mito o realidad.
  • Aparicio, M.; Jiménez, M.; Isoflavonas: menopausia y Cáncer de Mama; Universidad Complutense – Facultad de Farmacia; Trabajo de Fin de Grado; 2018.
  • Shu XO, Zheng Y, Cai H, et al. Soy Food Intake and Breast Cancer Survival. JAMA. 2009;302(22):2437–2443. doi:10.1001/jama.2009.1783
  • Rosón, F.; Antinutrientes de la Soja; Universidad de Valladolid; Trabajo de Fin de Grado; 2017.
  • Pérez, O.; Domínguez, L.; Zumbado, M.; Fitoestrógenos y Cáncer; Biocáncer; 2004.
  • Hernando, O.; Rubio, M.; Nutrición y Cáncer; Nutrición Hospitalaria; 32 (Supl. 1); 2015.
  • Garrido, A., de la Maza, M. P., & Valladares, L. (2003). Fitoestrógenos dietarios y sus potenciales beneficios en la salud del adulto humano. Revista médica de Chile131(11), 1321-1328.
  • Pérez, A.; Mach, N.; Efecto del Consumo de Soja en Relación con los Síntomas de la Menopausia; Revista Española de Nutrición Humana y Dietética; 16 (2): 69 – 76; 2012.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.