Symptomer på underlivsbetændelse

Det er utroligt vigtigt at vi lære hvordan vi opdager symptomerne på underlivsbetændelse (PID) så vi kan få den rette behandling og afholde denne sygdom fra at forårsage mere alvorlige problemer, såsom sterilitet eller komplikationer under graviditeten.
Symptomer på underlivsbetændelse
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Du er måske bekendt med underlivsbetændelse. Denne sygdom er temmelig almindelig, og stammer fra betændelse i livmoderen, æggelederne, eller æggestokkene. Det kan føre til en del smerter, især intense smerte i bækken eller hofter. Derfor bør du kende til symptomer på underlivsbetændelse.

Hvad forårsager infektionen der leder til denne sygdom? Bakterier, også kendt som fremmede elementer som inficerer vores reproduktive organer og fører til denne temmelig almindelige sygdom. Hvis den ikke behandles hurtigt, kan underlivsbetændelse lede til alvorlige problemer, såsom sterilitet. Det er værd at tage sig tid til at lære om symptomerne og derved være i stand til at forebygge denne sygdom og sikre sig et godt helbred. Vi har lagt det hele ud til dig i artiklen forneden, så du kan lære om de mange symptomer på underlivsbetændelse.

1. Hvad er underlivsbetændelse?

vaginalinfektion
Underlivsbetændelse er en gynækologisk sygdom som påvirker både dine reproduktive organer og det omgivende væv. Du kan muligvis lide af betændelse i din æggeleder, livmoder, eller æggestokke, hvilket kan få dig til at føle smerte som går hele vejen til dine hofter. Mange kvinder oplever denne smerte og forveksler den med ledsmerter eller generel ømhed. Så du skal være forsigtig med dette!

Denne sygdom behandles som regel med antibiotika, men hvis den ikke behandles hurtigt nok, kan den føre til alvorlige problemer som tidligere nævnt: sterilitet, eller ufrivillig abort.

Underlivsbetændelse kan have flere årsager. Se forneden for at lære om de mest kendte årsager:

 • Seksuel overførsel: bakterier fra seksuelt overførte sygdomme, såsom infektionen fra klamydia, er en af de mest almindelige årsager til denne sygdom.
 • Nogle typer af prævention kan være en anden årsag til PID. Kvinder som for eksempel anvender spiraler har større risiko for at få underlivsbetændelse end kvinder som ikke anvender denne type prævention.
 • Vær forsigtig angående såkaldte “vaginale sprøjter.” Denne intime del af din krop bør behandles forsigtigt, og disse typer renseprodukter har en tendens til at gøre mere skade end gavn.
 • Det er også vigtigt at følge en god hygiejnerutine under menstruationen, da denne tid på måneden ofte kan være en kæmpe bakterie ressource.
 • Fødselsprocessen eller selv det at få en abort kan også give dig denne sygdom.
 • Operationer i livmoderen som foretages igennem skeden er også en risiko du bør være bevidst omkring.
 • Nogle gange kan slimhinderne i livmoderhalsen bliver alt for basiske, hvilket får en del bakterier til at opstå og dette kan muligvis også gøre dig syg.
 • Tilstedeværelsen af godartede tumorer, såsom fibromer eller polypper er også en mulig årsag.

Symptomer på underlivsbetændelse

Mavepine er bare et af de mange symptomer på underlivsbetændelse
Der er isæt en ting du bør være meget opmærksom på: nogle gange kan denne sygdom opstå uden nogle symptomer på underlivsbetændelse. Derfor er det vigtigt altid at få foretaget rutinemæssige gynækologiske tjeks, da PID kan forårsage alvorlige problemer. Det skal dog siges at det som regel er nemt at opdage underlivsbetændelse i tide, da symptomerne er tydelige. Se denne liste:
 • Meget stærke hoftesmerter på begge sider. Det er en skarp smerte som nogle gange kan få dig til at føle dig træt, eller som om du behøver at tage noget smertestillende. 
 • Du kan muligvis også have mavesmerter. Det er en specielt tung brændende følelse.
 • Denne sygdom skyldes infektion og, feber er derfor almindeligt. Selv blot 2 grader over normalen er nok til at du bør gå til lægen.
 • Du bør også være opmærksom på dine vaginale sekreter, især hvis de har en meget stærk eller dårlig duft. Dette er ikke normalt.
 • Vær også opmærksom på din menstruationscyklus. Er dine menstruationer jævne? Kommer de nogle gange for sent? Oplever du pletvis blødning? Er dette tilfældet, bør du lave en aftale med din læge.
 • Hvis du oplever smerter under samleje, bør du også se din gynækolog. Dette er et signal du bør være opmærksom på.
 • Er urinering smertefuldt for dig? Føler du at du virkelig skal tisse og når du så går på toilettet kommer der kun nogle få dråber ud? Er dette tilfældet, så lav en aftale med din læge.
 • Har du kvalme uden grund, føler dig oppustet eller kaster du endda op efter du har spist, er disse alle temmelig alvorlige symptomer som du bør overveje når det kommer til PID.

Hvordan forebygges underlivsbetændelse?

Sage

Vær forsigtig når du har sex, og også når det kommer til at vælge hvilken type prævention du vil anvende.

 • Vær forsigtig med din intimhygiejne. Nogle gange overdriver vi med hensyn til de produkter som vi anvender til intim hygiejne, og herved ændre vi den naturlige balance i skeden bakterieflora.
 • Vær opmærksom på ændringer i din menstruationscyklus eller vaginale udflåd. Hvis du oplever ændringer eller problemer, så kontakt din læge med det samme.
 • Salvie te. Denne medicinale plante har en lang historie af beskyttelse af kvinders helbred. Salvie regulerer vores menstruation, lindre smerte, hjælper os fra at blive oppustede, reducere opsvulmelse og forebygger vand ophobning. Det er bestemt det værd at drikke en kop dagligt.
 • Regelmæssige aftaler hos din gynækolog er nøglen til at holde din krop sund. Hvis underlivsbetændelse opdages i tide, så undgår du mere seriøse komplikationer. Vær derfor ikke bange for at blive tjekket regelmæssigt. Dit helbred og velvære afhænger af det.

Nu kender du til symptomer på underlivsbetændelse, så du kan holde øje og fange det i tide.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.