10 årsager og typer af hududslæt

Forskellige typer hududslæt forårsager irritation på huden. Der er dog nogle forskelle mellem de kliniske manifestationer for hver. Læs med for at lære mere om dem!
10 årsager og typer af hududslæt

Sidste ændring: 11 februar, 2021

Der er mange forskellige typer af hududslæt. De forårsager dog alle irritation og betændelse. Nogle er ikke smitsomme, men de kan alle forårsage skam og ubehag hos dem, der lider af det.

Eftersom de manifesterer sig på forskellige måder, har de også forskellige årsager. De udvikler sig derfor med forskellige tegn og symptomer og kræver forskellige behandlinger.

Hvordan kan du skelne dem fra hinanden? Nedenstående vil vi fortælle dig om deres primære karaktertræk.

Primære typer af hududslæt

Mange forskellige faktorer inklusiv varme, infektioner, allergifremkaldende substanser, lægemidler og lidelser i immunsystemet kan forårsage hududslæt. For at få stillet den korrekte diagnose og behandling bliver man derfor nødt til at gå til en specialist.

Efter at have undersøgt dig kan lægen ordinere anvendelsen af medicinske sæber, cremer, salver og andre typer af produkter til at kontrollere symptomerne.

Hvad er de mest gængse typer af hududslæt?

1. Atopisk dermatitis

For det første er en af de mest gængse typer af hududslæt atopisk dermatitis. Denne lidelse manifesterer sig selv med sporadiske udbrud, som kommer og går.

Det forårsager ofte intens kløe og rødme. Baseret på stadiet, det er i, kan det faktisk også forårsage rødt plak, markerede hudfolder og afskalning.

Eksperter ved desværre ikke, hvad der forårsager denne hudlidelse. Et studie, som blev udgivet i International Journal of Health Sciencessiger dog, at det er mere gængs hos personer med en familiehistorik af sæsonprægede allergier og genetisk prædisposition eller astma. Faktorer relateret til miljø og kost spiller derudover også en rolle.

Barn med udslæt på maven

Atopisk dermatitis forårsager sporadiske udbrud, som kommer og går.

2. Typer af hududslæt: Psoriasis

Psoriasis er en kronisk inflammatorisk hudlidelse med en stærk genetisk prædisposition og autoimmune patogene træk. Ifølge studier af International Journal of Molecular Sciences er den globale forekomst omkring 2%. Det varierer dog baseret på området.

Overordnet er de dermatologiske manifestationer af psoriasis varierede. Det kan forårsage kløende, erytmatøse og begrænsede pletter dækket med skæl. Pletterne kan dukke op og dække et stort område på huden.

Typisk rammer det de følgende områder:

 • Overkroppen.
 • Hovedbunden.
 • Ekstensoroverflader på lemmerne.

Denne artikel vil måske interessere dig: Psoriasis hos børn: Sådan håndterer du det

3. Kontakteksem

Direkte kontakt med allergener forårsager allergisk kontakteksem. Ofte er det kun området, der kommer i kontakt med det allergifremkaldende substans, som bliver påvirket. Gængse allergifremkaldende substanser inkluderer parfume, smykker til udklædning, hårfarve og kosmetiske produkter.

Overordnet set er det følgende de mest gængse symptomer:

 • Hududslæt.
 • Hævelse og kløe.
 • Væsken, blæner og skorper.

4. Pityriasis versicolor

Tinea versicolor er en lidelse i hudens pigment, som en lipofil svamp ved navn Malassezia spp forårsager. Det er en overfladisk mykose kendetegnet ved veldefinerede hudlæsioner, som er lidt skællende og varierer i farve.

Studier udført af Brazilian Society of Dermatology konkluderede, at der er en høj forekomst hos unge personer i puberteten, hvor størstedelen er kvinder. Hypokromiske hudlæsioner er de mest gængse og dominerer på overkroppen.

5. Typer af hududslæt: Seboroisk dermatitis

Seboroisk dermatitis er en af de mest gængse typer af hududslæt. Det er forårsaget af betændelse i de øverste lag af huden. Det påvirker typisk områder med mange talgkirtler.

Eksperter ved ikke, hvad årsagerne er. En udgivelse i P&T nævner dog, at det kan være forbundet med tilstedeværelsen af Malassezia svamp. Overvægt, ekstreme klimaer, neurologiske lidelser og stress er risikofaktorer.

Overordnet inkluderer de symptomer, det forårsager, de følgende:

 • Rød hud.
 • Gule skorper i ansigtet, på ører, i hovedbunden og på andre kropsdele.
 • Kløende og vedvarende skæl.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Forskellen på atopisk og seboroisk eksem

6. Herpes zoster

Herpes zoster er også kendt som helvedesildDet er en viral sygdom forårsaget af genaktiveringen af varicella-zoster virussen, der forbliver latent i de sensoriske nerveganglier efter en tidligere infektion af skoldkopper.

Virussen forårsager lokal betændelse og blæner på huden. Smerten, som denne lidelse forårsager, er på grund af betændelse i nerverne, der påvirkes af virussen.

Overordnet set inkluderer nogle af udløserne af helvedesild:

 • Som det første er der stress.
 • Anvendelse af immunsuppressive lægemidler.
 • Akutte og kroniske sygdomme.
 • Tilstedeværelsen af en malignitet.
 • Eksponering for virussen.
 • Som det sidste er der herpes zoster.
Helvedesild er en af de gængse typer af hududslæt

Helvedesild er som regel ledsaget af blæner. Det er en meget smitsom infektion.

7. Typer af hududslæt: Ringorm

Denne infektion er forårsaget af svamp, som kan ramme både hud og negle. Symptomer og tegn på ringorm inkluderer afskalning, kløe og hududslæt.

Det rammer typisk de følgende områder:

 • Hovedbunden.
 • Fødder.
 • Lyske.
 • Skægområdet.

Forskellige typer af ringorm forårsager dog forskellige lidelser. Placeringen af skaden afgør derfor klassificeringen og typen af svamp, der forårsagede det.

8. Rosacea

Rosacea er en kronisk inflammatorisk hudlidelse, som mest opstår i ansigtet, eftersom det er et af de mest synlige hudområder. Det forårsager rødme, bumser, pustler og udspilede blodkar.

Det rammer ofte øjnene. Hos nogle personer kan det også forårsage en rød, forstørret næse, hvilket er en lidelse, der kendes som rhinophyma. Dermatology Reports konkluderede i en artikel, at 15-40% af patienter har en familiehistorik for denne lidelse.

9. Pityriasis rosea

Pityriasis rosea er en akut sygdom, som løser sig af sig selv. Det forårsager erytematøse pletter efterfulgt af skællende ovale pletter på overkroppen og de proksimale lemmer med et karakteristisk mønster som et juletræ.

Dets præcise årsag er ukendt. Infektioner i de øvre luftveje, som opstår forud for det, antyder, at streptokokker spiller en rolle. Det rammer personer af begge køn med en cirka forekomst på 0,5 til 2%. Hududslættet varer som regel seks til otte uger, fra de første pletter dukker op.

1o. Fnat

Fnat er som det sidste en hudinfektion forårsaget af miden Sarcoptes scabieiDet forårsager et hududslæt, der er kendetegnet ved intens kløe, mest om natten, små huller, som parasitterne laver, og sekundære hudlæsioner.

Dets smitte er ved direkte kontakt, hvor miderne forbliver levedygtige i mellem to og fem dage. Ti minutter med hud til hud kontakt er nødvendig for, at miderne kan sprede sig til en anden vært.

Denne lidelse blev erklæret en forsømt hudlidelse af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) i 2009 og er et stort sundhedsproblem i mange udviklingslande.

Hvad skal man gøre, hvis man lider af hududslæt?

Overordnet er der en specifik behandling til hver af disse typer af hududslæt. Hvis man lider af nogen af symptomerne, er det derfor bedst at gå til en dermatolog. De vil kunne hjælpe med at finde den rigtige behandling baseret på det kliniske billede.

Lægen vil kunne fortælle dig, hvad du vil være nødt til at gøre for at holde ubehaget under kontrol. I nogle tilfælde vil anvendelsen af topiske produkter være nok. I andre tilfælde har patienter dog brug for at ty til lægemidler og andre indgreb.

Det kan interessere dig ...
5 lokalbehandlende midler til lindring af udslæt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 lokalbehandlende midler til lindring af udslæt

Der findes mange typer udslæt. De kan være meget generende og kløende, så her er fem lokalbehandlende midler til lindring af udslæt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rendon A, Schäkel K. Patogénesis y tratamiento de la psoriasis. Int J Mol Sci . 2019; 20 (6): 1475. Publicado el 23 de marzo de 2019. doi: 10.3390 / ijms20061475
 • Kolb L, Ferrer-Bruker SJ. Atopic Dermatitis. [Updated 2020 May 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-
 • Al-Shobaili HA, Ahmed AA, Alnomair N, Alobead ZA, Rasheed Z. Molecular Genetic of Atopic dermatitis: An Update. Int J Health Sci (Qassim). 2016;10(1):96-120.
 • Murphy PB, Hooten JN, Atwater AR, et al. Allergic Contact Dermatitis. [Updated 2020 May 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
 • Berk T, Scheinfeld N. Seborrheic dermatitis. P T. 2010;35(6):348-352.
 • Gupta AK, Bluhm R, Summerbell R. Pityriasis versicolor. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2002;16(1):19-33. doi:10.1046/j.1468-3083.2002.00378.x.
 • Santana JO, Azevedo FL, Campos Filho PC. Pitiriasis versicolor: caracterización clínico-epidemiológica de pacientes en el área urbana de Buerarema-BA, Brasil. Un Dermatol Bras . 2013; 88 (2): 216-221. doi: 10.1590 / S0365-05962013000200005
 • Nair PA, Patel BC. Herpes Zoster (Shingles) [Updated 2020 Jun 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
 • Tainwala R, Sharma Y. Pathogenesis of dermatophytoses. Indian J Dermatol. 2011;56(3):259-261. doi:10.4103/0019-5154.82476
 • Mikkelsen CS, Holmgren HR, Kjellman P, et al. Rosacea: a Clinical Review. Dermatol Reports. 2016;8(1):6387. Published 2016 Jun 23. doi:10.4081/dr.2016.6387
 • Litchman G, Nair PA, Le JK. Pityriasis Rosea. [Updated 2020 Jun 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020
 • Gilson RL, Crane JS. Scabies (Sarcoptes Scabiei) [Updated 2020 Jul 2]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.