Psoriasis hos børn: Sådan håndterer du det

Psoriasis er en kronisk, inflamatorisk autoimmun sygdom. Da det forårsager plamager på huden, kan det påvirke børn psykisk, så det er vigtigt at støtte dit barn på enhver måde, hvis de lider af denne sygdom.
Psoriasis hos børn: Sådan håndterer du det

Sidste ændring: 26 august, 2022

Psoriasis er en sygdom, der rammer både mænd og kvinder. Den påvirker typisk 2 til 3% af befolkningen. Det er dog temmelig sjældent hos børn. I denne artikel forsøger vi at forklare psoriasis hos børn, hvad symptomerne er og behandlings- og forebyggelsesmuligheder.

Psoriasis

Psoriasis er en inflammatorisk autoimmun hudsygdom. Det er kendetegnet ved skællende hud og rødme. Selvom det ikke er smitsomt, kan det være arveligt og kronisk.

Typisk producerer en sund krop normale hudceller hver tredje til fjerde uger. Psoriasis får disse celler til at reproducere meget hurtigere hver 15. dag eller deromkring. Dette betyder, at døde celler samles i form af plamager på hudens overflade.

Psoriasis kan påvirke enhver kropsdel. Imidlertid forekommer det normalt ved albuer, hænder, mave eller ryg.

Derudover er det en meget almindelig tilstand. Selvom det normalt manifesterer sig efter ungdomsårene, kan det manifestere sig i alle aldre, hvorfor psoriasis også kan forekomme hos børn.

Udløsere

Psoriasis hos børn: En pige ser på pletter på huden

Soleksponering er en af de ting, der kan ​​udløse psoriasis hos børn.

Generelt er nogle faktorer, der kan udløse et psoriasis-udbrud eller forværre det:

Kliniske manifestationer af psoriasis hos børn

De kliniske manifestationer af psoriasis hos børn er ofte de samme som hos voksne. De mest almindelige typer af psoriasis hos børn er imidlertid:

  • Plaque psoriasis. Dette er kendetegnet ved røde hudlæsioner dækket med sølvfarvet skæl. Disse læsioner dukker normalt op på albuerne, knæene og overkroppen. De kan også påvirke hovedbunden.
  • Gutate psoriasis. Dette er den mest almindelige type hos børn og unge voksne. Det manifesterer sig normalt efter en infektion i små vanddråbeformede læsioner på overkroppen og ekstremiteterne. De kan imidlertid også påvirke hovedbunden.
  • Invers psoriasis. Selvom det er usædvanligt hos børn, er denne type psoriasis kendt som ”pædiatrisk psoriasis” også inkluderet i denne gruppe.

Behandling af psoriasis hos børn

Psoriasis hos børn: En baby med psoriasis

Du bør kontakte din børnelæge, hvis du har mistanke om, at dit barn lider af denne tilstand eller hvis der er en familiehistorie med psoriasis, da de kan ordinere den bedste behandling.

Først skal du se en læge. Kun en børnelæge kan diagnosticere psoriasis. Derfra kan de indikere den passende behandling. Generelt kan lægen anbefale behandling ved hjælp af fugtighedscreme eller andre aktuelle behandlinger (f.eks. Salicylsyre).

Under alle omstændigheder skal du huske, at psoriasis pludselig kan manifestere sig i plamager og påvirke et barns selvværd, især hvis psoriasissen er udbredt. Derfor er det meget vigtigt at hjælpe barnet med at overvinde og acceptere problemet og støtte dem psykologisk. Du skal hjælpe med at øge deres selvtillid.

Derudover er det nødvendigt at forklare dit barn, at behandlingen kommer dem til gode, og at skællene og ubehaget kan forsvinde, selvom deres tilstand er kronisk.

Konklusion

På grund af det faktum, at det er en autoimmun sygdom og der er mange faktorer, der kan udløse den, er det bedst at handle hurtigt og forhindre udløsere (stress, solskoldning, hudlæsioner).

Alt i alt er her nogle endelige anbefalinger, der kan vise sig nyttige:

  • Brug en meget blid showergel. Derudover skal du sørge for at skylle det meget grundigt af.
  • Da kulden kan forværre tilstanden, skal du klæde dit barn varmt på med tøj lavet af naturlige fibre. Specielt er det mest anbefalede bomuldstøj.
  • Følg behandlingen ordineret af lægen.
  • Konsulter altid din børnelæge, inden du anvender noget naturligt middel, især i tilfælde af børn.
  • Støt dit barn på alle tidspunkter.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.