Årsagerne og behandlingen af knopper på penis

Knopper på penis er meget gængse og de er til stede hos mange mænd. De er mest på grund af gængse årsager, som ikke kræver behandling. I dagens artikel, vil vi fortælle dig, hvad de primære årsager er, og hvordan man behandler dem.
Årsagerne og behandlingen af knopper på penis

Sidste ændring: 04 august, 2020

Knopper på penis finder som regel sted i ungdommen og de er mest gængse hos mænd, der også har akne på andre dele af kroppen. Disse knopper kan dog også dukke op senere i livet. Adskillige studier har bekræftet, at omkring otte ud af ti mænd har eller har haft knopper på penis.

Overordnet set, er det en hyppig lidelse hos mænd.

Hvad forårsager knopper på penis?

For det første, skal du vide, at penis har et lag tyndt, glidende hud. Det er netop den tyndhed og evne til at glide, der gør den modtagelig. Den øverste ende af dette lag hud ender i det, som de fleste af os kender som forhuden, hvilket er den del af huden, som dækker penishovedet.

Penishovedet er et område, der typisk rammes af knopper på penis. Der er to dele af det: Issen, hvor hullet til urinen og sæden er, og en base, der kaldes kronen af penishovedet. Kronen har en rille nedenunder, som typisk er i kontakt med forhuden og frenulum. Den sidstnævnte er et lille bånd, der forbinder huden på penis med penishovedet.

Penishovedet har kirtler og papiller, som er synlige for det blotte øje og som alle kan forveksle med knopper, hvis de bliver en smule større. Disse knopper er ret gængse, men de udgør ikke en nogen sundhedsfare.

Herefter, vil vi nævne de mest hyppige årsager til knopper på penis, så du ved, hvilke der er grund til bekymring, og hvilke der ikke er. Her er de otte mest gængse årsager:

1. Bumser og knopper på penis

Bumser er typiske knopper på penis og de minder om akne i ansigtet. De har tendesn til at bryde frem på kanten af penishovedet og blive tydelige, når en mand rykker på forhuden. Der er en bestemt type kendt som Fordyce pletter. De er små, smertefrie, hvide pletter. Disse er blot talgkirtler og kræver ikke behandling.

Mand tager sig til underliv grundet smerte forårsaget af knopper på penis

2. Sår på penis

Ulig de typiske fremspringende bumser, punkterer sår huden. Et sår på penis er stærkt forbundet med herpes. Voldsom smerte er et gængst symptom på denne seksuelt overførte sygdom og det viser sig ofte med en feber.

Dette kræver øjeblikkelig behandling, så tal med din læge, hvis du har et sår. Det skyldes, at det højst sandsynligt er en smitsom infektion.

3. Hårsække, der ligner små knopper på penis

Hårene på tesiklerne og bunden af penis kan ligne en knop i området, hvor de sidder fast i huden. Det er gængst for dem at være grund til bekymring hos manden, der måske skynder sig til lægen, eftersom disse knopper ofte opstår i et stort antal.

Hårsække er normale anatomiske strukturer, hvor end der er hår på vores kroppe. De kræver ikke behandling af nogen art og er ikke en sundhedsrisiko. Tværtimod, er de meget nødvendige.

4. Blæner

Blæner er sække med væske på huden. De dukker op, når der er andengrads forbrændinger eller når der er en infektion, som højst sandsynligt er en seksuelt overført sygdom, hvis de dukker op på penis. Personer med dette problem skal tale med en læge og også en dermatolog, hvis det er muligt.

5. Cyster

En cyste er en knop af betydelig størrelse, som også indeholder væske indeni. Den er ikke fast indeni, og den har heller ikke den typiske sammensætning som en blæne. Generelt, er det hvidlig væske, som kan svinge, indtil knoppen brister og væsken lækker ud af den.

De er ikke særlig gængse, men nogle mænd vælger af få dem fjernet af æstetiske årsager. Som du kan se, udsætter de ikke helbredet for en risiko og kræver ikke behandling, med mindre de bliver store nok til at ændre funktionen af enten penis eller testiklerne.

6. Vorter

Du kan mistænke alle brune knopper på penis, som indeholder fugt i deres øvre del, for at være kønsvorter, især hvis de ligner et blomkål. Du skal dog vide, hvordan du genkender dem, for de er ofte en form for Humant Papillomavirus.

Vorter er tegn på seksuelt overførte sygdomme og du bør få behandling, så hurtigt som muligt. Når det kommer til Humant Papillomavirus, kan en smittet kvinde blive meget mere påvirket end en mand. Det skyldes, at denne virus er en forløber for livmoderhalskræft.

Mand peger ned i åbne underbukser

Læs også: Hvad er HPV?

7. Hvide blæner

Lichen sclerosus er en ikke særlig kendt sygdom, som ofte er svær at diagnosticere. Det kan opstå på penishovedet, på forhuden eller på selve kroppen af penis. Det manifesterer sig som en række af hvide blæner. Det er en sygdom af autoimmun natur.

Det betyder, at kroppen selv angriber sine egne strukturer. Det er ikke en infketion og det spreder sig ikke fra den ene person til den anden. Lichen sclerosus forsvinder også indenfor et år og det kræver ofte medicinske indgreb.

Hvis knopperne bliver røde og har et blød tekstur, så bør en læge analysere dem øjeblikkeligt, eftersom det kan være tegn på kræft.

8. Knopper på penis og papler

Tyve procent af mænd har denne type knopper på penis. De manifesterer sig mere specifikt omkring penishovedet. Nogle studier identificerer en højere forekomst på papler hos fire mænd ud af ti under 25 år.

Med medicinske begreber er disse papler fibromer. Det er en blanding af små blodårer og muskelvæv. Det er ikke infektiøst, kræver ikke behandling og udsætter ikke personens helbred for en risiko.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Enríquez-Merino J, Ramos-Garibay A, López-López AM. Tratamiento quirúrgico del liquen escleroso en genitales masculinos. Rev Cent Dermatol Pascua. 2019;28(1):25-29.
  • Brener KJ, Janeiro SMR, Aldrete VJ, et al. Carcinoma escamoso de pene: comunicación de un caso y revisión de la bibliografía. Bol Col Mex Urol. 2007;22(2):83-90.
  • Gibas A, Matuszewski M, Michajłowski I, Krajka K. Acne inversa of the scrotum and penis – aggressive urological treatment. Cent European J Urol. 2012;65(3):167–169.
  • Kumar P, Das A, Savant SS. Multiple Shiny Papules on the Shaft of the Penis. Indian J Dermatol. 2015;60(3):325.
  • Larrondo Muguercia, Rubén José, et al. “Lesiones en los genitales externos: Enfoque diagnóstico y conducta que debe seguir el Médico de la Familia.” Revista Cubana de Medicina General Integral 14.1 (1998): 5-14.
  • Peyrí Rey, E., and O. Arango Toro. “Liquen escleroso y atrófico del pene: lesión preneoplásica.” Actas Urológicas Españolas 27.2 (2003): 73-74.
  • Radhakrishnan S, Agarwal DC. Fordyce spots masquerading as penile warts. Med J Armed Forces India. 2016;72(4):384–385.
  • Rivera, Olivia Lugo, and Rosalía Cancela. “Patología cutánea del pene.” Revista del Centro Dermatológico Pascua 8.3 (1999): 133-142.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.