Sygdomme hos nyfødte, der kræver kirurgi

Nye behandlinger af nyfødte, der kræver kirurgi, har udviklet sig på både positive og negative måder gennem årene. Lad os se på sygdomme og kirurgiske behandlinger.
Sygdomme hos nyfødte, der kræver kirurgi
Nelton Abdon Ramos Rojas

Skrevet og kontrolleret af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 14 november, 2019

Visse sygdomme er meget almindelige i de første uger efter fødslen af nyfødte. Imidlertid er enhver operation, som en baby skal igennem, kompliceret, da de er så fysisk svage. I denne artikel ser vi på nogle af de sygdomme hos nyfødte, der kræver kirurgi.

Da perinatal pleje har udviklet sig på en meget positiv og effektiv måde i de senere år, har overlevelsesraten for nyfødte, der har disse kirurgiske sygdomme, forbedret sig eksponentielt.

Udviklingen af medicin, der er fokuseret på nyfødte med komplekse sygdomme, der kræver kirurgisk behandling har været mulig takket være følgende fremskridt:

De mest almindelige sygdomme hos nyfødte, der kræver kirurgi

Der er nogle sygdomme hos nyfødte, der kræver kirurgi, som er særligt almindelige. Nedenfor giver vi en kort oversigt over, hvilke de er.

Våd navle hos nyfødte

Dræningsvæsken fra navlen kan stamme fra to typer embryonale strukturer. Det mest almindelige er i vestigiale bihuler, selvom det også kan være i urachus eller mesenterisk fistler.

I tilfælde af, at fugtigheden bliver purulent, kan den nyfødte være i risiko for at udvikle septikæmi.

Kødnavle hos nyfødte

Hos nyfødte er granuloma den mest almindelige form for kødnavle, der kan udvikle sig.

Heldigvis reagerer dette i de fleste tilfælde på direkte behandlinger. Derfor er operation ikke nødvendig. Dette er dog ikke altid tilfældet.

I tilfælde af at den nyfødte har en navlebrok, er der en stor chance for, at han/hun oplever en spontan heling. Derudover er der en lav sandsynlighed for, at det vil forårsage komplikationer.

Jo mindre problemet er, og jo tidligere diagnosen er, jo større er chancerne for spontan heling.

På den anden side, hvis det viser dig at være en ventralhernie, tager den sig ikke spontant af sig selv. Derudover er det normalt symptomatisk på trods af sin lille størrelse. En nyfødt, der lider af denne tilstand, vil helt sikkert kræve ope ration.

Tom pung

Læger tjekker for sygdomme hos nyfødte

Denne tilstand opstår, når en eller begge testikler ikke findes i pungen. Dette problem kan have sin oprindelse på grund af en fremhævet cremasterrefleks.

I andre tilfælde er testiklerne måske ikke faldet ned til pungen endnu. I stedet er de et sted, de ikke burde være eller er halvvejs imellem. Dette medfører kryptorchidisme eller Retentio testis.

Til slut er det vigtigt at nævne, at forhuden er et andet område, der ofte kræver operation hos nyfødte. Dette skyldes hovedsageligt udviklingen af phimosis og fysiologisk vedhæftning samt infektioner i det preputiale område.

Minimalt invasiv kirurgi til sygdomme hos nyfødte

Når det kommer til sygdomme hos nyfødte, der kræver kirurgi, har minimalt invasiv kirurgi vist sig at være en af de mest betydningsfulde kirurgiske fremskridt i de seneste årtier.

Dette har gjort det muligt for kirurger at mindske sygeligheden, smerter og ardannelse forårsaget af operationen i høj grad. Dette er muligt takket være reduktionen af de kirurgiske snit.

Udviklingen af avancerede kirurgiske færdigheder såvel som introduktionen af laparoskopiske instrumenter har gjort minimalt invasiv kirurgi til et af de største fremskridt inden for moderne medicin.

Læger har været i stand til at øge fordelene ved minimale indsnit og reducere patientens restitutionstid. Derudover har de reduceret den smerte, det forårsager. En anden fordel er, at procedurerne, der bruges til babyer, er blevet meget mere præcise.

Læger bruger i øjeblikket minimalt invasiv kirurgi til mave- og thoraxsygdomme hos nyfødte.

Heldigvis er vi nu i stand til at sikre babyernes helbred bedre end nogensinde før, uanset hvad sygdommen er.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Thompson, A. M., & Bizzarro, M. J. (2008). Necrotizing enterocolitis in newborns: Pathogenesis, prevention and management. Drugs. http://doi.org/10.2165/00003495-200868090-00004
  • Pantoja-Ludueña, M. (2005). Onfalitis. In La neonatología en la atención primaria de salud.
  • González, J., & Uriarte, Á. (2012). Hernia Umbilical. In Eventraciones. Otras hernias de pared y cavidad abdominal.
  • Grapin-Dagorno, C., Bosset, P.-O., Boubnova, J., & Noche, M.-E. (2012). Criptorquidia. Ectopia testicular. EMC – Urología. https://doi.org/10.1016/S1761-3310(12)63536-1

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.