Effektive måder at behandle nakkesmerter på

Nakkesmerter er en irriterende tilstand med mange mulige årsager. Du skal afgøre, hvad der forårsager det for at håndtere det på den bedst mulige måde.
Effektive måder at behandle nakkesmerter på

Sidste ændring: 22 juli, 2021

Hvis du bruger meget tid på at arbejde ved en computer, eller hvis du ofte vågner op med en stiv nakke, er det tid til at se på disse tips til, hvordan man kan behandle nakkesmerter.

Hvad forårsager nakkesmerter?

Strukturelt set er halsen kompleks. Den består af halshvirvler, nerver og muskler, der beskytter spiserøret og strubehovedet. Da det er buet og understøtter hovedet (som kan veje mellem 6,5 og 11 kg), er det meget modtageligt for spænding, smerte og stivhed. De mest almindelige årsager til nakkesmerter inkluderer:

Øvelser til at behandle nakkesmerter

Disse øvelser hjælper med at behandle nakkesmerter:

 • Find et roligt sted at slappe af. Lig på ryggen (hvis muligt på gulvet) og luk øjnene. Stræk armene ud. Flyt langsomt dit hoved fra side til side, som om du sagde “Nej”. Bevæg derefter dit venstre øre mod din venstre skulder. Gentag til højre.
 • Sid på en stol med ryggen godt støttet bag dig. Gentag øvelserne ovenstående, og tilføj derefter denne nye øvelse: Rul med hovedet i cirkler, begyndende med din hage, der rører ved brystet. Flyt dit hoved mod din højre skulder, bagud og derefter til venstre. Gør det samme i den modsatte retning.
 • Massage: Gnid dine hænder over nakken, op og ned ved hjælp af et let tryk. Brug nu den samme handling til at behandle området fra dine ører til dine skuldre. Gør dette 10 gange for hvert område. Massér derefter din nakke og skuldre, “løft” musklerne mellem pegefingeren og tommelfingeren og bevæg dig over hvert område. Gør dette 10 gange.
Mands hals
 • For at strække og styrke nakken skal du vippe hovedet nedad så meget som muligt og derefter vippe det bagud, så langt du kan komme. Når du vipper den tilbage, skal du åbne munden, som om du skulle gabe, for at frigøre muskelspændinger.
 • En anden mulighed er at gentage ovenstående øvelse, mens du lægger let tryk på nakken, når du bevæger hovedet ned og på panden, når du bevæger hovedet tilbage.
 • Prøv yoga. Yoga er fremragende til muskelsmerter og virker på hele kroppen. Det giver dig en god udstrækning, og det hjælper med at bekæmpe stivhed. En lektion om ugen vil gøre underværker.

Naturlige midler til at behandle nakkesmerter

Ud over de øvelser, som skal udføres hver dag (og ikke kun når din nakke gør ondt), er der nogle naturlige behandlinger for at lindre den spænding, der bare ikke vil lade dig hvile:

 • Tag et varmt bad. Lav derefter en infusion, der indeholder to spiseskefulde honning, fire salatblade og skrællen fra tre appelsiner. For at gøre dette skal du koge en halv liter vand, tilsæt derefter ingredienserne og lad dem trække i 20 minutter. Sigt og tilsæt det til badevandet, og hop så i! Dette vil hjælpe dig med at slappe af i nakken.
 • Før et håndklæde vædet med rosmarin eller merianolie over nakken et par gange. Du kan også bruge et par dråber arnica.
 • Massér din hals mindst to gange om dagen med en blanding af kamferbalsam og lidt presset hvidløg. Skyl af med varmt vand og en neutral sæbe efter 10 minutter.
 • Hold en pose knust is pakket ind i et håndklæde eller viskestykke på området i 10 minutter eller så længe du kan. Dette vil reducere betændelse i nakkeområdet. Påfør derefter et varmt håndklæde for at berolige musklerne. Dyp håndklædet i varmt vand og pres det derefter ud, inden det påføres.

Tips til forebyggelse af nakkesmerter

For at slippe af med nakkesmerter, skal du prøve at praktisere følgende anbefalinger hver dag:

 • Sov på en fast madras. Hvis du ikke har skiftet den i et stykke tid, kan det være tid til at købe en ny. Når fjedrene har mistet deres styrke og fyldet er fladet ud, skal en madras udskiftes. En madras skal være fast for at holde hovedet i niveau.
 • Undgå at bruge meget tykke puder. Dunpuder anbefales i stedet for solide skumpuder. Du kan også prøve at sove uden en pude en nat. Din nakke har muligvis ikke brug for den overhovedet.
 • Sid altid på en fast stol i lodret position. Rygsøjlen går helt op til bunden af kraniet, og hvis den ikke understøttes ordentligt, er det mere sandsynligt, at du har en smertefuld nakke og skuldre.
 • Brug et håndklæde eller en speciel pude, når du sidder, for at forbedre justeringen af din rygsøjle og dermed din nakke. Bare rul et håndklæde sammen og læg det bag din lænd.
 • Juster din computerskærm, hvis du sidder foran en i lang tid. Det skal være på samme niveau som dine øjne, så din nakke er “lige”, og du ikke behøver at se op eller ned.

Andre tips og anbefalinger

 • Vær forsigtig, når du samler ting op fra gulvet. Bøj dine knæ og hold ryggen lige med knæene ud til siderne og genstanden lige under dig. Hold det så tæt på din krop, som du kan.
 • Undgå at bære højhælede sko. De forårsager en unaturlig krumning i rygsøjlen og skubber nakken fremad og er en almindelig årsag til nakkesmerter.
 • Sov aldrig på maven. Dette er skadeligt for rygsøjlen og beskadiger ryghvirvlerne i nakkeområdet. Vælg en “fosterstilling” på siden med knæene tæt på brystet. Det gør vejrtrækningen vanskeligere at sove på maven.
 • Pak din hals ind, når det er koldt eller fugtigt udenfor, selv på sommeraftener, fordi en kold brise kan gøre stivhed og nakkesmerter værre.
 • Undgå dårlige vaner som at vaske dit hår i vasken, holde telefonen mod din skulder, barbere dig med hovedet tilbage osv.
 • Hvil ofte, skift stilling, især når du sidder foran en computer i lange perioder. Gå ud af kontoret i et par minutter, stræk din nakke ud ved at flytte dit hoved fra side til side og i cirkler mindst hver time.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hoy, D. G., Protani, M., De, R., & Buchbinder, R. (2010). The epidemiology of neck pain. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1016/j.berh.2011.01.019

 • Gross, A., Kay, T. M., Paquin, J. P., Blanchette, S., Lalonde, P., Christie, T., … Santaguida, P. L. (2015). Exercises for mechanical neck disorders. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004250.pub5

 • Miller, J., Gross, A., D’Sylva, J., Burnie, S. J., Goldsmith, C. H., Graham, N., … Hoving, J. L. (2010). Manual therapy and exercise for neck pain: A systematic review. Manual Therapy. https://doi.org/10.1016/j.math.2010.02.007


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.