Amning og nyfødtes immunforsvar

Amning er nøglen til at sikre ordentlig funktion af nyfødtes immunforsvar, og at de får de næringsstoffer, de skal bruge.
Amning og nyfødtes immunforsvar
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Amning er en af de sundeste måder at made en baby på. Adskillige studier har vist, at modermælk møder de ernæringsmæssige behov hos babyer i de første faser i livet. Vi bør også bemærke, at amning er tæt relateret til ordentlig funktion af nyfødtes immunforsvar.

Modermælk sikrer ordentlig udvikling og vækst. Det kan endda afgøre forsvarsmekanismerne i kroppen på senere tidspunkter, hvilket gør det til et grundlæggende element for at sikre et godt helbred.

Kompositionen af råmælk og modermælk

Modermælk indeholder ikke kun makro- og mikronæringsstiffer, men koncentrerer også immunoglobuliner, som bliver overført til babyen.

Amning i de første måneder af livet reducerer betydeligt risikoen for at udvikle allergier og autoimmune problemer. Det skyldes delvist tilstedeværelsen af disse immunoglobuliner. Et studie i Annals of Nutrition & Metabolism afslører disse fund.

Baby ammes

Ligeledes indeholder den første mælk, der kommer fra brystet efter fødslen, som er kendt som råmælk, en stor mængde af bioaktive komponenter med gavnlige egenskaber. Og det indeholder ikke kun koncentrerede mængder af de elementer, vi allerede har nævnt, men det er også muligt at finde cytokiner og flerumættede fedtsyrer af høj kvalitet.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Effekterne af omega-3 på hjernen

Fordele ved amning for nyfødtes immunforsvar

Verdenssundhedsorganisationen anbefaler eksklusiv amning i babyens første seks måneder. Det er blandt andet på grund af de beviste fordele for babyens immunforsvar.

Amning kan reducere risikoen for autoimmune lidelser

Som vi allerede har nævnt, kan råmælk og modermælk være i stand til at reducere forekomsten af autoimmune problemer såsom allergier. Der er adskillige studier, som bakker op om dette.

Hvis man kan sikre indtaget af modermælk i det mindste i hele det første år af babyens liv, ville det mindske sandsynligheden for at udvikle lidelser relateret til en fejlfunktion i forsvarssystemet i de følgende år.

Amning styrker nyfødtes immunforsvar: Reduceret forekomst af smitsomme sygdomme

Amning kan forårsage en reducering i risikoen for at dø af lungebetændelse i de første stadier af livet. Det er bevist af forskning i tidsskriftet, Minerva Pediatrica.

Denne metode til at made baby øger babyens chancer for overlevelse og beskyttelse mod udviklingen af flere kroniske og komplekse lidelser på mellemlang sigt.

Amning af baby for at forbedre nyfødtes immunforsvar

Optimal udvikling af immunsystemet hos for tidligt fødte babyer

Et af de primære problemer ved for tidligt fødte babyer er, at de er født uden den optimale modning af mange af deres systemer. Som et resultat af det kan det svække deres fysiologiske funktion, hvilket producerer ineffektivitet, som påvirker deres helbred.

I disse tilfælde bliver amning endnu vigtigere. Ifølge en artikel i Clinics in Perinatology kan modermælk forbedre effektiviteten af nyfødtes immunforsvar, når de fødes for tidligt. Dette kan reducere risikoen for at udvikle autoimmune problemer på kort sigt.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Alt om at opstarte på rigtig mad til babyer

Indtil hvilken alder anbefales amning?

Det er et emne, som skaber stor debat. Eksperter siger, at mødre bør tilbyde amning i det mindste i det første år af babyens liv for at kunne opleve alle fordelene.

Selvom det er sandt, at det anbefales at supplere med andet mad fra omkring seks-måneders alderen, er det bedst at fortsætte amningen i yderligere seks måneder.

Andre specialister taler dog for at amme endnu længere tid. Det er dog ikke altid muligt, primært på grund af ubehaget, som moderen kan opleve, hvilket er relateret til overfølsomme bryster eller smerte.

Det er vigtigt at bemærke, at når man erstatter modermælk med modermælkserstatning, bør vi være opmærksomme på, hvad der er i.

Mange af de erstatninger, der er på markedet, indeholder store mængder af simpelt sukker i deres komposition, hvilket er skadeligt for babyer. Det er derudover vigtigt at sikre, at ens indtag af umættede fedtsyrer er tilstrækkeligt.

Amning fremmer udviklingen af nyfødtes immunforsvar

Amning er nøglen til at sikre en ordentlig modning af nyfødtes immunforsvar. Det reducerer betydeligt risikoen for at udvikle allergier og astma samt andre lidelser, der har at gøre med autoimmune problemer.

På samme tid øger det chancerne for overlevelse og reducerer risikoen for at få alvorlig lungebetændelse.

Det er samtidig vigtigt at bemærke, at modermælk er den mest fuldkomne fødevarer for babyer. Det indeholder protein af den højeste kvalitet, umættede fedtsyrer og alle de vitaminer, som menneskekroppen skal bruge til effektive fysiologiske processer.

Det er sandt, at der er uenighed om, hvornår man skal stoppe med at amme. Næsten alle eksperter er dog enige om, at det ikke bør ske, før barnet er et år gammelt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Oddy WH. Breastfeeding, Childhood Asthma, and Allergic Disease. Ann Nutr Metab. 2017;70 Suppl 2:26-36. doi: 10.1159/000457920. Epub 2017 May 19. PMID: 28521318.
  • Gertosio C, Meazza C, Pagani S, Bozzola M. Breastfeeding and its gamut of benefits. Minerva Pediatr. 2016 Jun;68(3):201-12. Epub 2015 May 29. PMID: 26023793.
  • Lewis ED, Richard C, Larsen BM, Field CJ. The Importance of Human Milk for Immunity in Preterm Infants. Clin Perinatol. 2017 Mar;44(1):23-47. doi: 10.1016/j.clp.2016.11.008. Epub 2016 Dec 27. PMID: 28159208.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.