Ældres sundhed - deres muligheder og behov

Alderdom er ikke en sygdom. Man skal blot være opmærksom på nogle ting.
Ældres sundhed - deres muligheder og behov

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

De ældres sundhed afhænger i høj grad af deres livsstil. Denne livsperiode kan være en af de mest interessante, hvis man får den rigtige næring, regelmæssig fysisk aktivitet og har en god attitude.

Helbredet hos de ældre har fortjent vores fulde opmærksomhed. For med alderen kommer ofte kropslige og psykologiske problemer, der viser sig på forskellige måder hos hver enkelt person. Desværre bliver disse problemer ikke altid forstået eller håndteret ordentligt. 

Der er en udbredt idé om, at alderdom er lig med sygdom og forfald. Jo, nogle mennesker mister nogle evner med årene, og der er en større risiko for at få visse sygdomme.

En af de afgørende faktorer for at holde sig i god form og opretholde en god livskvalitet, efterhånden som man bliver ældre, er at have gode dagligdags vaner. Dette er dit bedste værktøj for at have det godt og dæmpe følgerne af tidens gang.

Basale behov vedrørende ældres sundhed

For det første bør et ældre menneske få regelmæssige lægetjek, uden nødvendigvis at bruge al deres tid på det. Derudover er der tre fokuspunkter, når det drejer sig om ældres sundhed:

  • Ernæring.
  • Fysisk tilstand.
  • Den psykosociale dimension.

Som du ved, er ernæring helt afgørende for et godt helbred. At få en god varieret kost er nøglen, især når man bliver ældre. På samme måde er det nødvendigt at holde sig fysisk aktiv, for at fungere som man helst skulle.

Den psykosociale dimension styrer i høj grad indoptagelsen af sunde vaner i denne alder. Den ældre person skal helst indføre en rutine til selv-pleje. Men dette er kun muligt, når man har tilstrækkelig med motivation og selvtillid til at gøre det.

Læge tjekker kvinde

Læs mere: Hjælp et ældre menneske med en sygdom

Ernæring

Efterhånden som vi ældes, må vi mennesker ændre spisevaner. Nogle af de tegn, der viser, at det måske er på tide at gøre det, er:

Der findes ikke én bestemt kostplan for alle ældre mennesker. Folk bør få en sund kost på ethvert stadie i livet, men især som de bliver ældre. Den eneste begrænsning er, hvis der opstår en sygdom, der begrænser, hvad man kan spise.

Forebyggelse af fald

Det sker ofte, at ældre mennesker falder, og det er en af de ting, der fører til hurtigere aldring og større afhængighed af andre. Derfor bør man gøre, hvad man kan for at forhindre det. En af nøglerne er at modvirke tabet af muskelmasse gennem regelmæssig fysisk aktivitet.  At løfte vægte er en god øvelse til dette formål.

Derudover bør du ændre dit hjemmemiljø i overensstemmelse med din alders behov. Det kan for eksempel være en god idé at installere stikkontakter i nærheden af sengen, og undgå at bevæge sig rundt i mørket.

Fjern også alle genstande fra gulvet, og arrangér tingene, så du har nemmere adgang til personlige ting. Hvis man er ustabil, bør man have fodtøj på, der passer til ens behov.

Find ud af mere: 7 vaner hos folk, der ser yngre ud, end de er

Foldede hænder

Hudpleje

Et ældre menneskes hud er tyndere og mere tør, og derfor mere skrøbelig og mindre elastisk. Generelt set bør ældre mennesker sørge for en god hygiejne helst med hjælp af en neutral sæbe til personlig pleje. De bør også bruge solcreme og undgå længerevarende ophold i solen. Dertil kan anbefales brug af tøj af bomuld, og at man drikker en liter vand om dagen.

Isør skal man holde øje med huden hos ældre mennesker med begrænset bevægelighed. Det er meget vigtigt at hjælpe dem med at skifte stilling ofte, efter højst to eller 3 timer. Det er nødvendigt for at holde deres hud fugtet.

Ældres sundhed på det følelsesmæssige og kognitive plan

Ældre mennesker må som regel tilpasse deres livsstil. For at opnå det må de sætte sig realistiske mål og målsætninger, der passer til deres smag, interesser og behov. Inaktivitet og isolation kan let føre til depression. 

Det er derfor, det er så vigtigt at have et aktivt socialt liv. Det kan også være nødvendigt at bede om hjælp på dette alderstrin. Det skal gøres, uden at man føler sig ubrugelig eller at man er en byrde for andre. Samtidig bør man deltage i aktiviteter, hvor man kan hjælpe andre, da det vil få en til at have det godt med sig selv.

Som det sidste er der over 100 former for demens, som rammer ældre. Og den bedste måde at undgå dem på, er ved at vedligeholde fysisk aktivitet, så vel som intellektuel aktivitet. Som du kan se, er den bedste kur mod helbredsproblemer, efterhånden som du bliver ældre, at finde en måde at nyde livet på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Vassallo, C., & Sellanes, M. (2001). La salud en la tercera edad. Argentina: Secretaria de la tercera edad, 2-127.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.