Hjælp et ældre menneske med en sygdom

Det gør et stærkt indtryk, når vores forældre, bedsteforældre, ægtefæller, venner eller enhver anden ældre voksen, der står vores hjerte nært, bliver diagnosticeret med en alvorlig sygdom, så det er vigtigt at hjælpe dem med at tackle det på den bedst mulige måde.
Hjælp et ældre menneske med en sygdom

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er en stor opgave at skulle hjælpe et ældre menneske med en sygdom. Ældre mennesker har større risiko for at få sygdomme og blive syge efter 65-års alderen. Dette afhænger dog af den livsstil, de har haft, og af tidens gang.

Når et ældre menneske bliver diagnosticeret med en alvorlig sygdom, står de overfor det faktum, at de ikke vil være i stand til at fortsætte med deres hidtidige livsstil. Dette kan have en stærk indflydelse på dem og deres familiemiljø.

I disse tilfælde skal der tages passende metoder i brug for at gøre deres proces så let som muligt. Derfor vil vi gerne tilbyde seks nyttige tip til at hjælpe ældre mennesker med en sygdom.

1. Vær ærlig, når du skal hjælpe et ældre menneske med en sygdom

Det er meget vigtigt at være ærlig og oprigtig om sygdomsdiagnosen. Sammen med familiestøtte og god medicinsk vejledning, skal du finde de rigtige ord for at være i stand til at forklare diagnosen klart.

Det er vigtigt at undgå at skabe en atmosfære af tristhed, fortvivlelse eller håbløshed hos den ældre. Imidlertid bør en sygdomsdiagnose ikke holdes skjult for nogen, uanset hvor alvorlig situationen måtte være. Ikke desto mindre skal man være taktfuld omkring det.

Læs også: 8 symptomer at være opmærksom på hos ældre

2. Lyt til og respekter den ældres beslutning

Kvinde prøver at hjælpe et ældre menneske med en sygdom

Et ældre menneske har fået meget erfaring gennem hele sit liv. Derfor, og under hensyntagen til sygdommens sværhedsgrad, skal du altid respektere deres beslutninger.

Det er vigtigt at forklare konsekvenserne af deres tilstand, så de kan tage en informeret beslutning om, hvorvidt de ønsker at følge behandlingen eller fortsætte et andet handlingsforløb. I denne forbindelse er det vigtigt, at familien yder støtte under beslutningsprocessen, fordi det vil reducere stress hos den ældre.

3. Du kan hjælpe et ældre menneske med en sygdom med at opretholde en normal rutine

I tilfælde af et ældre menneske med en sygdom betyder det ikke nødvendigvis, at personen skal være sengeliggende, indtil vedkommende dør. Tværtimod bør personen fortsætte med at udføre sine daglige aktiviteter som normalt, men med hjælp og støtte fra sine kære efter behov.

Det anbefales også at tilskynde personen til at udvikle nye aktiviteter, der gavner det fysiske og mentale helbred.

4. Støtte fra hele familien

Det tilrådes, at familien yder konstant støtte for at hjælpe et ældre menneske med en sygdom med hensyn til sundhedspleje. Du kan lave en plan eller et skema, så hvert familiemedlem hjælper til i samarbejdet.

Inden for hver “tur” bør der være besøg, tid til at tale sammen og – hvad angår de mennesker, der er tættest på den ældre – tid til den overordnede pleje. På denne måde føler det ældre menneske sig ikke forladt, og familiemedlemmerne bliver ikke bekymrede, udmattede og overbebyrdede med ansvar.

Læs også: Bedsteforældre lever videre i vores hjerter

5. Opsøg psykologhjælp

Kvinde til psykolog

Professionel medicinsk hjælp er yderst tilrådeligt, når man skal håndtere og hjælpe et ældre menneske med en sygdom.

En psykologs indgriben hos ældre mennesker kan hjælpe dem med at udtrykke og frigive deres følelser, sindsstemninger og bekymringer omkring deres nye livsfase. Desuden hjælper det familiemedlemmer med at tackle processen.

Et godt alternativ er at finde en tanatolog, der kan rådgive hele familien. Denne proces kan også hjælpe alle med at finde sammen og endda forbedre deres forhold.

6. Bevar og opfordr til en sund livsstil

Det ældre mennesker bør opfordres til at føre en bedre livsstil, lige fra det øjeblik, sygdommen opdages. Som nævnt tidligere indebærer dette at udføre nye aktiviteter såsom at træne og spise sundt.

Det første trin er at kontrollere indtaget af mad eller drikkevarer, der kan være skadelige for deres helbredstilstand.

Derudover bør aktiviteter uden for hjemmet opmuntres, som at tage på en gåtur og møde nye mennesker.

At kunne se frem til menneskeligt samvær vil få det ældre menneske til at føle sig bedre tilpas, på trods af vedkommendes tilstand. Det kan endda forekomme, at personens generelle helbred forbedres, når livskvaliteten stiger.

Det kan interessere dig ...
De bedste tips til at bevare en ung, sund hjerne
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De bedste tips til at bevare en ung, sund hjerne

For at kunne drage fordel af en sund hjerne i længere tid er det vigtigt at have en bedre livskvalitet. For at opnå dette skal du holde hjernen akt...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Turner, J., & Kelly, B. (2000). Emotional dimensions of chronic disease. Western Journal of Medicine172(2), 124–128.
  • “Helping pays off: People who care for others live longer.” ScienceDaily. ScienceDaily, 22 December 2016. www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161222094834.htm
  • Warburton, D. E. R., Nicol, C. W., & Bredin, S. S. D. (2006). Health benefits of physical activity: the evidence. CMAJ : Canadian Medical Association Journal174(6), 801–809. http://doi.org/10.1503/cmaj.051351

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.