Afføringsfremmende fødevarer mod forstoppelse

Hvis du lider af hyppig forstoppelse, er det vigtigt at inkludere næringsstoffer med afføringsfremmende egenskaber i din kost samt øge dit væskeindtag.
Afføringsfremmende fødevarer mod forstoppelse
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 09 november, 2022

Lider du af forstoppelse? Går du undertiden i lange perioder uden at gå på toilettet? I så fald er denne artikel noget for dig! Vi giver dig nogle afføringsfremmende fødevarer, som du kan indarbejde i din kost for at hjælpe dig med at bekæmpe forstoppelse.

Det nationale institut for diabetes og fordøjelses- og nyresygdomme (NIDDK) i USA definerer forstoppelse som tre eller færre afføringer om ugen.

NIDDK forklarer endvidere, at når en person er forstoppet, har afføringen en tendens til at blive tør og hård, hvilket kan forårsage smerter. De tilføjer også, at vi alle har lidt af forstoppelse på et tidspunkt i vores liv. I mange tilfælde varer forstoppelse kort tid og betragtes ikke som alvorligt.

Derudover påpeger NIDDK, at det ikke er nødvendigt at have afføringer hver dag. Det er dog vigtigt, at vi, hvis vi observerer ændringer i vores vaner, konsulterer en læge eller specialist.

Hvordan kan jeg bekæmpe forstoppelse?

Først og fremmest skal folk, der ofte lider af forstoppelse, træne regelmæssigt. Det behøver ikke være intens træning – at gå, svømme eller anden fysisk aktivitet tre eller fire gange om ugen er nok.

De skal også sørge for at holde sig meget godt hydreret og indtage den anbefalede mængde daglige fibre.

Læs også: 5 lækre veganske smoothies med protein og fiber

Derudover, hvis du har brug for at gå på toilettet, skal du ikke vente. Gå på toilettet, så snart du føler trangen. Hvis du venter med at gå på toilettet, vil det kun påvirke din tilstand negativt.

Du kan også træne dine tarme til at have mere regelmæssige og hyppigere tarmbevægelser.

Hvordan gør du det?

Det er nemt!

Prøv at planlægge et tidspunkt til at gå på toilettet hver dag. Gør dit bedste for, at det er på samme tid hver dag.

Tre afføringsfremmende fødevarer

Kvinde med ondt i maven har brug for afføringsfremmende fødevarer

Heldigvis findes der flere afføringsfremmende fødevarer. De kan hjælpe dig med at få tarmbevægelser bedre og lettere. Det er her, fiberrige fødevarer spiller en nøglerolle i at hjælpe dig med at bekæmpe forstoppelse.

Af denne grund er det meget vigtigt, at du spiser fibre. Dette vil hjælpe med at normalisere tarmbevægelser og hjælpe affald med at bevæge sig gennem kroppen. Du skal dog indarbejde fibre i din kost lidt efter lidt. Ellers kan du opleve gas og maveforstyrrelse af pludselig at indtage en masse fibre.

Du skal spørge en medicinsk specialist til råds om den anbefalede mængde fibre, du skal indtage dagligt. Både køn og alder påvirker mængden af ​​det daglige anbefalede fiberindtag.

Nedenfor finder du information om tre forskellige afføringsfremmende fødevarer. At indarbejde disse fødevarer i din daglige kost kan hjælpe dig med at bekæmpe forstoppelse.

1. Æbler er afføringsfremmende fødevarer

Æbler er kendt for at være fyldt med næringsstoffer og fordele, der hjælper med at holde os sunde. De har et højt pektinindhold, der danner gelé, når de kommer i kontakt med vand.

Dette gavner din tarmsundhed på to måder:

2. Blommer

Blommer er en af ​​de mest kendte afføringsfremmende fødevarer.

De er en rig kilde til sorbitol. Bakterier i mikrobiota assimilerer og transformerer denne polyalkohol. Dette tiltrækker vand til chymus, som hjælper fordøjet mad med at bevæge sig ordentligt gennem tarmen. Dette giver blommer deres afføringsfremmende virkning.

Læs også: Opdag de 7 bedste afførende urter

3. Appelsiner

Når det kommer til appelsiner ligger deres afførende virkninger i et karakteristisk element ved denne frugt.

Når det kommer til appelsiner ligger deres afføringsfremmende virkninger i et karakteristisk element ved denne frugt.

I henhold til nogle undersøgelser er flavoner i appelsiner ansvarlig for at stimulere udskillelsen af ​​klorion i tarmens epitel. Dette skaber osmotisk tryk, som hjælper med udskillelsen af ​​væsker, deraf dets afføringsfremmende virkning.

Andre afføringsfremmende fødevarer

Hørfrø, rosiner, bær, fersken, kiwier og tørrede abrikoser har også afføringsfremmende egenskaber. Tilsvarende kan pasta, pandekager, brød og kiks lavet af fuldkorn eller højfiberkorn også være nyttigt i bekæmpelsen af ​​forstoppelse.

Der findes også grøntsager, der hjælper dine tarmbevægelser. For eksempel hjælper broccoli, asparges, græskar og kartofler med skræl alle med fordøjelsen og tarmbevægelsen. Salater tilberedt med spinat, salat og kål er også gavnlige.

Afslutningsvis er bælgplanter såsom bønner, hvide bønner, kikærter og linser også fordelagtige. Derudover giver frø, såsom soja- eller chiafrø, og nødder som valnødder, jordnødder og mandler også en god dosis fibre til din kost.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.