Opskrift på hjemmelavet græsk yoghurt

Det er rigtig nemt at lave sin egen græske yoghurt på den traditionelle måde, som man har gjort i århundreder
Opskrift på hjemmelavet græsk yoghurt
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

De fleste mennesker vil gerne holde sig i form, og holde øje med hvad de spiser. Derfor har vi talemåden “du bli’r hvad du spiser”. Hvis du spiser sundt, er du nok en person med generelt sunde vaner. I dag kan du lære at lave en lækker græsk yoghurt derhjemme.

Dette vil medvirke til at reducere den mængde kalorier og kulhydrater du indtager. Yoghurt er også en fødevare som kan kombineres med snart sagt alt, og spises som morgenmad, som tilbehør, eller som et mellemmåltid.

Yoghurt er traditionelt blevet brugt i køkkenet til desserter, men du kan bruge det som du har lyst – det afhænger af din smag. Yoghurt er en af de sundeste fødevarer, og fremhævet af diætister som en vigtig del i en varieret kost.

Græsk yoghurt er lavet af gæret ko- eller gedemælk, og det skal indeholde mindst 9% mælkefedt. Der er derfor det er en mere cremet, tyktflydende og delikat yoghurt, end den traditionelle.

Græsk yoghurt er forskellig fra den almindelige

Den er også bedre end den traditionelle yoghurt, fordi gæringsprocessen er mindre automatiseret og bibeholder flere proteiner og mineraler. Med andre ord er græsk yoghurt sundere og federe end den almindelige.

Selvom denne slags yoghurt kan fås i butikkerne (til en ret høj pris), er der en del som hellere vil lave den selv. Det er en meget billigere og sjovere måde at få græsk yoghurt på.

Læs også denne artikel: Hvordan du kan dyrke blåbær derhjemme og hvordan du kan bruge dem

Sådan laver du græsk yoghurt derhjemme

Mælkens gæringsprocessen er meget vigtig når man skal lave yoghurt. Sørg for at have en yoghurtmaskine, eller en lufttæt kande. Du skal kunne opbevare det et sted med en stabil, varm temperatur.

Ingredienser

 • 4 1/2 kop gede- eller komælk (900 ml)
 • 1/2 kop fløde (100 ml)
 • 1/4 kop yoghurt naturel

Tilberedning med yoghurtmaskine

 • Hvis du har en yoghurtmaskine derhjemme, så er det noget nemmere at lave yoghurt. Du skal bare putte alle ingredienserne i, og lade det gære i mindst otte timer.
 • Når den tid er gået, si indholdet ned i en anden beholder, og sæt det i køleskabet i fire timer.
Du kan lave græsk yoghurt med en uden en yoghurtmaskine

Tilberedning uden en yoghurtmaskine

Det er rigtig nemt at lave sin egen græske yoghurt på den traditionelle måde, som man har gjort i århundreder. Det kræver lidt tålmodighed, da gæringen tager tid. Men det er altså den sundeste yoghurt.

 • Start med at putte alle ingredienserne i en kasserolle ved middelvarme, og få det op at koge.
 • Den ideelle temperatur er omkring 85 grader. Det er en god idé at bruge dit køkkentermometer, hvis du har et. Hvis ikke, kan du teste det med din finger. Stik fingeren ned i mælken, og hvis du kan holde den der i mindst fem sekunder, så er temperaturen rigtig.
 • Når det koger, lad det afkøle i cirka 15 minutter.
 • Hæld derefter blandingen i en beholder med lufttæt låg, sæt det et lunt sted, og lad det gære i 8-10 timer.
 • Når den tid er gået, si yoghurten ned i en beholder. Du bør anvende gaze eller ostelærred til denne process.
 • Du kan også lade yoghurten si i køleskabet, da det godt kan tage noget tid.
 • Til sidst, når du er ved at være færdig med din yoghurt, hæld det ned i mindre skåle til enkelte portioner. Resten af væsken fra yoghurten er et mælke-serum: Du kan drikke det, eller bruge det i andre opskrifter.
 • Du er nu klar til at nyde dine lækre græske yoghurt derhjemme.

Tips

 • Det perfekte sted at lade yoghurten gære er i ovnenDu kan forvarme ovnen til en lav temperatur, slukke for den, og stille yoghurten derind.
 • Hvis du ikke har en kande med et tætsluttende låg, kan du sagtens bruge en skål. Put et viskestykke over, og sæt det fast med wrap eller en pose.
 • Ønsker du at din yoghurt skal have en tykkere struktur, så tilsæt 1-2 spsk mælkepulver. Dette vil gøre din blanding tykkere, inden den gærer.
 • Vil du gerne have en kalorielet yoghurt, kan du bruge light ingredienser, såsom letmælk og fedtfri yoghurt naturel.
 • Det er en god idé at arbejde med mængder som 1 liter i hver beholder du vil tilberede.
 • Hvis du bruger gedemælk, skal tiden for gæringsprocessen fordobles, op til 20 til 24 timer.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.