Alkoholisme hos unge: Alt, hvad du behøver at vide

Alkoholforbrug hos unge bliver mere og mere hyppigt, men det kan have alvorlige konsekvenser. Vi fortæller dig, hvordan du kan forebygge problematisk forbrug hos dine børn.
Alkoholisme hos unge: Alt, hvad du behøver at vide
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 27 november, 2022

Alkoholforbrug betragtes som normalt i vores samfund og endda som en ønskværdig aktivitet. Alkoholiske drikkevarer er til stede i mange forskellige typer situationer og er nødvendige til mange fester og sammenkomster med familie og venner. Hvis alkohol udgør en risiko for voksne, så forestil dig, hvor meget mere alvorlig alkoholisme hos unge kan være.

Det anslås, at mere end 76 % af de unge har drukket alkohol på et tidspunkt i deres liv, og næsten 28 % har været fulde inden for den seneste måned. Det er meget almindeligt at indtage alkoholholdige drikkevarer blandt unge, og alderen for det første forbrug bliver lavere og lavere.

I lyset af disse data er det bydende nødvendigt, at forældre træffer forebyggende foranstaltninger for at sikre, at deres børn ikke lider under de kort- og langsigtede konsekvenser. Hvis du ikke ved, hvordan du skal begynde at tage fat på problemet, er her alt, hvad du behøver at vide om det.

Hvad er årsagerne til alkoholisme hos unge?

For at forebyggelsen kan være effektiv, er det vigtigt at forstå de årsager, der får unge til at forbruge alkohol. Først og fremmest er der ingen tvivl om, at normaliseringen af forbruget og den lette adgang er vigtige punkter.

På den måde undervurderer de unge ikke blot risiciene, men de kan også let få fat i alkoholholdige drikkevarer. På den anden side kan selve ungdommens karakter bidrage til forbruget af flere årsager:

 • Den unge søger at bryde med forældrenes værdier, og trodsige holdninger er hyppige. Alkoholforbruget kan således betragtes som oprør.
 • Behovet for at blive accepteret af jævnaldrende og for at være en del af gruppen vokser. Det sociale pres har derfor stor indflydelse.
 • Ungdomsårene er en tid med store forandringer, som kan overvælde den unge. Alkohol kan være en måde at forsøge at glemme lidelserne på og overvinde frygt og begrænsninger.
 • Der opstår en følelse af usårlighed, hvilket får teenageren til at tro, at han/hun ikke vil blive påvirket af nogen af alkoholens konsekvenser.

Men derudover er der visse fænomener, der gør, at alkoholisme opretholdes og kan blive kronisk. Det er blevet konstateret, at unge mennesker er langt mindre følsomme over for alkoholens beroligende og aversive virkninger. Til gengæld oplever de de forstærkende virkninger i højere grad end voksne.

Af samme grund har de ikke de barrierer, der kan begrænse, hvor meget voksne forbruger. For dem opvejer fordelene på kort sigt ulemperne.

Unge mennesker, der skåler, repræsenterer alkoholisme hos unge

Risici og sundhedsmæssige konsekvenser af alkoholisme hos unge

De skader, som et overdrevent alkoholforbrug kan forårsage på kroppen, er velkendte. Men når vi taler om unge, fordi de stadig udvikler sig og vokser, kan konsekvenserne være langt mere alvorlige.

Først og fremmest ændrer alkohol den hormonelle virkning i puberteten og påvirker væksten. Men vigtigst af alt opstår de vigtigste konsekvenser på det psykosociale plan.

Hjernens udvikling er ikke afsluttet, når teenagealderen indtræffer, så alkoholisme hos unge påvirker deres kognitive evner. Den præfrontale cortex (ansvarlig for ræsonnement, planlægning og beslutningstagning) fortsætter med at modnes i flere år endnu.

På samme måde kan opmærksomhed, hukommelse og indlæring blive alvorligt forringet, og jo hyppigere og længerevarende alkoholforbrug den unge har, jo større er konsekvenserne. Desuden kan visse psykologiske tilstande (angst, depression og lavt selvværd) optræde i større omfang i disse tilfælde.

Som om dette ikke var nok, har det vist sig, at alderen for alkoholforbruget har en betydelig sammenhæng med risikoen for at udvikle problematisk forbrug eller afhængighed. Således er risikoen for afhængighed større, jo tidligere man begynder at drikke.

Andre problemer, der kan udløses af alkoholforbrug

Ud over de direkte virkninger på unges fysiske og psykiske helbred kan alkoholforbrug udløse en række indirekte problemer, der skyldes manglende evne til at kontrollere impulserne.

 • Øget sandsynlighed for risikabel seksuel adfærd og som følge heraf for overførsel af sygdomme (kønssygdomme) eller uønskede graviditeter.
 • Øget aggressivitet og voldelig adfærd over for familiemedlemmer, venner eller romantiske partnere.
 • Øget risiko for bilulykker eller andre ulykker.
 • En øget sandsynlighed for at indtage andre stoffer, f.eks. narkotika, og udvikle en afhængighed af dem.
Ungt menneske drikker alkohol på legeplads

Endnu en interessant artikel til dig: 4 tips til at stoppe med at drikke alkohol

Data om alkoholforbrug hos unge

På verdensplan drikker mere end 25 % af alle unge mennesker alkoholiske drikkevarer, hvilket ifølge Global Status Report on Alcohol and Health 2018 er 155 millioner unge. Europa har den højeste alkoholforbrugsprocent blandt unge på 43,8 %. Nord- og Sydamerika følger efter med 38,2 % og det vestlige Stillehav med 37,9 %.

Alkoholforbruget begynder før 15-årsalderen og er næsten lige udbredt blandt piger og drenge, idet det ligger mellem 50 og 70 %.

I forhold til den samlede befolkning er overdrevent alkoholforbrug lavere blandt unge mellem 15 og 19 år, men bekymrende nok er personer i alderen mellem 20 og 24 år den del af befolkningen, der har det største alkoholforbrug.

I verden som helhed, undtagen i det østlige Middelhavsområde, er det store episodiske alkoholforbrug højere blandt de 15-24-årige end i den samlede befolkning.

Hvad angår kvinder, er antallet af kvinder i mange regioner faldende, undtagen i Sydøstasien og det vestlige Stillehavsområde. Det absolutte antal kvinder, der drikker, er dog steget.

I en artikel i Gaceta Sanitaria, januar-februar 2021, Trends in alcohol consumption among school-aged adolescents in Spain (artikel på spansk, resumé på engelsk) er resultaterne mere opmuntrende og viser et generelt fald mellem 2010 og 2018.

Den nedadgående tendens er signifikant, “men det skal bemærkes, at mellem 2014 og 2018 opretholdes lignende niveauer af hyppigt alkoholforbrug i alle grupper undtagen drenge i alderen 15-16 år.”

Advarselstegn på alkoholforbrug hos unge

Ungdomsårene er en fase, der er præget af forandringer og udvikling. Derfor er visse ændringer i et ungt menneskes adfærd til en vis grad forventelige.

Der kan dog være adfærd eller handlinger, som ikke svarer til den normale udviklingsproces, og som kan være tegn på problemer med alkohol. Derfor bør forældre, omsorgspersoner og lærere være opmærksomme på de advarselstegn, der kan være tegn på, at mindreårige drikker alkohol.

De mest almindelige er:

 • Ændringer i humør, med hyppig irritabilitet.
 • Oprør og ulydighed.
 • Lavt energiniveau.
 • Mindre omsorg for udseende.
 • Når den unge indtager alkohol, kan man som regel bemærke lugten af alkohol i åndedrættet, koordinationsproblemer og sløret tale.
 • At finde alkohol i den unges ejendele.
 • At deres vennegruppe også indtager alkohol.

Hvordan man forebygger alkoholisme hos unge

For at forebygge alkoholisme hos unge er det vigtigt, at der træffes visse foranstaltninger i hjemmet. På trods af eksistensen af forebyggelseskampagner i medierne eller i skolerne har forældrene et ansvar, som omfatter følgende punkter:

 • At styrke den unges selvværd og tryghed fra de tidlige år, så de kan træffe beslutninger ud fra deres egne værdier.
 • At arbejde med sociale færdigheder og assertiv kommunikation, så alkohol ikke er nødvendigt som et middel til at afreagere og socialisere sig.
 • At tale med den unge om de sundhedsmæssige risici ved at drikke alkohol. I stedet for at forbyde og dæmonisere det, skal man forklare dem, hvorfor det er vigtigt at udskyde forbruget, i det mindste indtil deres krop og hjerne har udviklet sig fuldt ud.
 • Tilbyde sunde fritidsalternativer og fremme samværet med andre teenagere, der deler de samme værdier. Sport eller kunst er meget passende aktiviteter, som de kan bruge deres fritid på.
 • At være et godt eksempel med din egen adfærd. Det er inkonsekvent at forklare et ungt menneske de alvorlige risici ved alkohol, mens deres forældre indtager alkohol dagligt eller uden mådehold.

Forældrenes rolle med hensyn til alkoholforbrug

Forældre og omsorgspersoner spiller ofte en meget vigtig rolle i udformningen af holdninger vedrørende alkoholforbrug. Derfor er det vigtigt, at forældre og omsorgspersoner spiller en vigtig rolle:

 • At være rollemodeller. Prøv derfor at være ansvarlig i dit alkoholforbrug, så barnet eller den unge ikke betragter det som normalt.
 • At forhindre, at alkohol er let tilgængeligt for mindreårige.
 • Overvågning af sammenkomster og fester for at undgå alkoholforbrug.
 • Opmuntre mindreårige til at deltage i sunde og sjove aktiviteter, der ikke involverer alkohol.

I sidste ende kan teenageres alkoholforbrug være yderst skadeligt og føre til alvorlige konsekvenser på lang sigt. Så hvis du har børn, der er ved at komme i puberteten, skal du udnytte enhver mulighed, du får for at begynde at tale med dem. De rigtige oplysninger vil hjælpe dem til at træffe bedre beslutninger.

Det kan interessere dig ...
Tips til at forebygge alkoholisme hos teenagere
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tips til at forebygge alkoholisme hos teenagere

Hvis du forebygger alkoholisme hos teenagere, vil du forhindre, at de lider skade af dette stof. Vi fortæller dig, hvordan du kan gøre det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ahumada-Cortez, J. G., Gámez-Medina, M. E., & Valdez-Montero, C. (2017). El consumo de alcohol como problema de salud pública. Ra Ximhai13(2), 13-24.
 • Gómez, O. G., Vázquez, Y. E. G., Ojeda, M. A. R., Guerrero, J. L. P., González, E. H., & Carralero, W. J. R. (2019). Comportamiento del alcoholismo en adolescentes. Acta medica del centro, 13(3), 315-327. https://www.medigraphic.com/pdfs/medicadelcentro/mec-2019/mec193d.pdf
 • Leal-López, E., Sánchez-Queija, I., Rivera, F., & Moreno, C. (2021). Tendencias en el consumo de alcohol en adolescentes escolarizados en España (2010-2018). Gaceta Sanitaria, 35, 35-41. https://www.gacetasanitaria.org/es-pdf-S0213911119302237
 • Organización Panamericana de la Salud 2019 Informe sobre la situación mundial del alcohol y la salud 2018. Resumen OPS/NMH/19-012 https://iris.paho.org/bitstream/handle/10665.2/51352/OPSNMH19012_spa.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 • Sánchez, L. (2002). Consumo de alcohol en la población juvenil. Adicciones, 14 (Supl. 1), 99-114.
 • Pautassi, R. M. (2013). Consumo de alcohol durante la adolescencia y el desarrollo temprano, causas y consecuencias.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.