Sådan undgår du at få tilbagefald til afhængighed: 9 vigtige tips

Tilbagefald er en ret almindelig hændelse i kampen om at overvinde afhængighed. Derfor er det afgørende i enhver rehabiliteringsproces at vide, hvordan man kan forhindre det.
Sådan undgår du at få tilbagefald til afhængighed: 9 vigtige tips

Sidste ændring: 17 november, 2021

Det er ikke en let proces at holde op med at tage stoffer eller alkohol. Faktisk kæmper mange med tilbagefald til afhængighed mindst én gang i løbet af deres helbredelse. Det betyder dog ikke, at det er uundgåeligt eller nødvendigt, men det er en realitet, som mange misbrugere står over for. Derfor er det altid en god idé at lære, hvordan man undgår tilbagefald.

Hvis du for nylig har afsluttet et program til at overvinde afhængighed eller overvejer at blive ædru, er denne artikel noget for dig. Her er 9 tips til at hjælpe dig med at undgå tilbagefald til afhængighed.

Hvad er et tilbagefald til afhængighed?

Tilbagefald er en proces, der går fra en tilstand af vedvarende afholdenhed til aktivt forbrug. Det betyder således, at personen har været ædru og foretaget betydelige adfærdsændringer i en betydelig periode.

Det er almindeligt, at en person, der er afhængig af nikotin, alkohol eller stoffer, har flere tilbagefald. I disse tilfælde gør de ofte flere forsøg, før de opnår en langvarig bedring. Derfor kan det at vide mere om det hjælpe med at fremme forebyggelsesfærdigheder.

9 tips til at undgå tilbagefald til afhængighed

Det, der gør forskellen mellem dem, der holder sig ude af afhængighed, og dem, der vender tilbage til den, er at have en plan for forebyggelse af tilbagefald, når de forlader afvænningsprogrammet. Derfor vil vi vise nogle effektive måder at forebygge tilbagefald med misbrug på.

En ung mand tager sig til hovedet

1. Anerkend dine udløsende faktorer

Udløsere kan være indre (angst, irritabilitet, stress, vrede, lavt selvværd) eller ydre (personer, steder eller ting, der minder dig om tidligere brug).

Et af de første skridt til at undgå tilbagefald er at identificere alle dine udløsende faktorer og lave en liste over dem. Find derefter på alternativer til at håndtere eller undgå dem. Hvis det f.eks. drejer sig om stress, kan du lære positive måder at håndtere stress på. Det kan f.eks. være meditation eller afslapningsteknikker.

Vi tror, du gerne vil læse: Hvad er effekterne af alkohol på hjertet?

2. Få et støttenetværk for at undgå tilbagefald til afhængighed

At bo i socialt fattige miljøer er en væsentlig risikofaktor for, at rekreativt stofbrug udvikler sig til afhængighed. Derfor er det vigtigt at have et passende socialt netværk for at undgå et tilbagefald til afhængighed.

I denne forstand skal du forsøge at have mennesker, der tilbyder følelsesmæssig støtte (oprigtig forståelse, empati), instrumentel støtte (materiel hjælp) og affektiv støtte (kram og positive interaktioner). Det er også en god idé at tage afstand fra personer, hvis vaner kan bidrage til et senere tilbagefald.

3. Undgå situationer, der er relateret til afhængigheden

I forlængelse af de foregående råd er en af nøglerne til at undgå tilbagefald at tage afstand fra risikable situationer. For eksempel er det en mulig udløser for tilbagefald at fortsætte med at se mennesker, der har udøvet den vanedannende adfærd.

Også visse steder, der minder dig om afhængigheden, kan udløse trang. Selv familiemedlemmer kan være en udløser, hvis de får den tidligere misbruger til at føle sig sårbar.

4. Pas på mikrobeslutninger

I løbet af de første par uger af ædruelighed får personen i stigende grad kontrol over situationen og føler sig mere følelsesmæssigt løsrevet fra sin misbrugsfase. Derfor bliver alle de forholdsregler, som de plejede at tage for at opretholde afholdenhed, slappe, hvilket øger sandsynligheden for et fejltrin.

Dette skyldes, at de træffer beslutninger, der virker harmløse, men som i virkeligheden skjuler en større trussel. Når det er sagt, bør du altid være forsigtig. Dette gælder også, selv efter at du har passeret den kritiske fase. Mens de første par måneder er en særlig risikabel tid, er tilbagefald senere i livet ofte relateret til denne type undervurderede beslutninger.

5. Lær at regulere negative eller udfordrende følelsesmæssige tilstande

Mennesker, der kæmper for at overvinde afhængighed, har brug for effektive metoder til at tolerere, håndtere og give mening til de negative følelser, der opleves i hverdagen. Alkohol, stoffer eller vanedannende adfærd bruges ofte til at give midlertidig lindring af disse følelser, men bør ikke længere anvendes.

Det er vigtigt at huske på, at negative følelser ikke behøver at være katastrofale tegn. Alle føler negative eller udfordrende følelser. Nøglen er at lære at håndtere dem.

For at gøre dette kan du prøve at føre en dagbog over dine følelser. Meditér eller tal med en person, du har tillid til, når du føler dig negativ. Ideelt set kan du finde en sund måde at slippe negativiteten på og forbedre dit humør.

6. Identificér og udvikl hobbyer for at undgå tilbagefald til afhængighed

Misbrug fortrænger ofte alle de ting, der plejede at bringe dig lykke. Det skyldes, at stoffet eller den vanedannende adfærd ender med at blive den eneste kilde til tilfredsstillelse, på trods af de negative konsekvenser, der følger med.

Derfor kan det at overvinde afhængighed efterlade et meget vigtigt tomrum i livet, som skal udfyldes med en aktivitet, der giver øjeblikke af tilfredshed og nydelse. Under alle omstændigheder er det muligt, at du i et stykke tid vil leve med en irriterende følelse af inerti, men som dagene går, vil du sætte dig nye mål at forfølge.

7. Deltag i en støttegruppe

At deltage i en støttegruppe, såsom Anonyme Alkoholikere (AA) eller Anonyme Narkomaner (NA), giver støtte, ansvarlighed, uddannelse og mulighed for at møde ligesindede, der forstår, hvad du går igennem.

At dele dine erfaringer med folk, der går igennem en lignende situation, kan hjælpe dig med at føle dig mere støttet og forstået.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: 5 vigtige støttepæle til kvindelig healing

8. Styrk egenomsorg for at undgå tilbagefald

Folk, der kæmper med afhængighed, oplever ofte abstinenssymptomer i de første par uger. De mest almindelige omfatter søvnløshed og træthed, og disse udgør potentielle udløsende faktorer for tilbagefald.

Derfor er det i løbet af genopretningsperioden vigtigt at fremme sunde vaner, der forbedrer søvnkvaliteten og fremmer større velvære. F.eks. vil fysisk træning og en afbalanceret kost virkelig hjælpe.

Gruppeterapi for at undgå tilbagefald til afhængighed

9. Gå til en psykoterapeut

Misbrug er altid bygget på relativt alvorlige psykologiske og følelsesmæssige problemer. Derfor kan du, når du er ædru, have en række følelsesmæssige problemer, som du skal håndtere, når du er blevet ædru. Dette er helt normalt. Faktisk er det de samme problemer, som tidligere blev dækket til med stoffer eller alkohol.

Du kan bemærke, at dine forhold har problemer, eller at du er stresset hele tiden. Uanset hvad er det vigtigt, at du lærer at håndtere disse situationer sundt og tilpasningsdygtigt. Hvis ikke bliver et tilbagefald i misbruget et meget sandsynligt scenarie.

Her kan en professionel virkelig hjælpe.

Hvad skal man gøre, hvis der sker et tilbagefald?

Hvad nu, hvis du får et tilbagefald? Gør det dig automatisk til en fiasko? Svaret er et rungende nej.

Husk på, at hver dag i dit nye liv er et skridt i den rigtige retning. Hvis du var i stand til at blive ren og ædru én gang, kan du gøre det igen.

Hvis der sker et tilbagefald, skal du begynde at arbejde på dit helbredelsesprogram igen og begynde at bearbejde de følelser, der fik dig til at tage stoffer, så det ikke sker igen. Ideelt set skal du lære af dine fejltagelser og komme videre så godt du kan.

Det kan interessere dig ...
Afhængighed af cannabis og tobak: Hvordan man bekæmper det
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Afhængighed af cannabis og tobak: Hvordan man bekæmper det

Afhængighed af cannabis og tobak er den fælles afhængighed af begge stoffer. Du kan bekæmpe det med lægemidler eller psykoterapi.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.